Αφιερώματα

Ουδείς αναντικατάστατος;;;

«Η σκηνοθεσία είναι το ιδανικό καταφύγιο για έναν μέτριο» είπε κάποτε ο Ορσον Γουελς. Αυτή την άποψη φαίνεται να ενστερνίστηκαν αρκετοί στη βιομηχανία του κινηματογράφου και αποφάσισαν να απολύσουν τον σκηνοθέτη που επέλεξαν και στη συνέχεια να τον αντικαταστήσουν. Με αφορμή την ταινία «Jane got a gun» με τη Νάταλι Πορτμαν και την αποχώρηση τόσο της σκηνοθέτιδας, Lynne Ramsay, όσο και των Jude Law και Michael Fassbender, βλέπουμε πως στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις με διάσημες απολύσεις ή αποχωρήσεις.

 

10 ) Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας

Πρώτος σκηνοθέτης : Alex Cox

Αντικαταστάτης : Terry Gilliam

 

Αν και καθυστερημένα, ο Gilliam κατάφερε να σκηνοθετήσει την ιστορία του Hunter Thomson και το ταξίδι του προς το αμερικάνικο όνειρο, θέτοντας εκτός παιχνιδιού τον Cox. Βέβαια, δικαιολογημένα ζητήθηκε η αντικατάσταση του Cox, αφού ποτέ δεν είχε συναντηθεί με τους παραγωγούς!! Διαβάζοντας δε το σενάριο, ο Gilliam αποφάσισε να το ξαναγράψει, και με τη βοήθεια του Tony Grisoni το κατάφεραν σε 10 μόλις μέρες.

 

9 ) Superman II (1980)

Πρώτος σκηνοθέτης : Richard Donner

Αντικαταστάτης : Richard Lester

 

Οι δύο πρώτες ταινίες του Superman είχαν προγραμματιστεί να γυριστούν ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους παραγωγούς Alexander Salkind και Ilya Salkind. Έτσι, ο Donner, αφού τελείωσε με την πρώτη και γύρισε το 75% της δεύτερης ταινίας, αποφάσισε να αναζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από τη Warner. Η κίνησή του αυτή, όμως, έφερε και την απόλυσή του, επειδή υπονοήθηκε ότι ο Donner πίστευε πως οι παραγωγοί ήθελαν τη δεύτερη ταινία πιο φτηνή – άρα και δεύτερης διαλογής. Τη θέση του, λοιπόν, παίρνει ο Lester, ο οποίος γυρίζει την υπόλοιπη ταινία, καθώς και κάποιες σκηνές του Donner που είχαν ήδη γυριστεί. Αυτό έφερε αντιδράσεις, όπως εκείνη του Gene Hackman, ο οποίος δεν δέχτηκε να ξαναγυρίσει τις σκηνές του με τον νέο σκηνοθέτη. Πολύ αργότερα, κυκλοφόρησε η ταινία με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Donner, η οποία θεωρήθηκε πολύ πιο σωστή τεχνικά απ’ ότι εκείνη του Lester.

 

8 ) Όσα παίρνει ο άνεμος

Πρώτος σκηνοθέτης : George Cukor

Αντικαταστάτης : Victor Flemming

 

Αναμφισβήτητα, αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της τέχνης του κινηματογράφου, αν και στην αρχή, οι δημιουργοί είχαν τις επιφυλάξεις τους. Τρεις βδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων –τα οποία είχαν καθυστερήσει 2 ολόκληρα χρόνια- ο σκηνοθέτης Cukor απολύθηκε για δύο λόγους : είτε γιατί είχε διαφωνία με τον παραγωγό David Sezlnick σχετικά με τα κείμενα, είτε γιατί υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον πρωταγωνιστή Clark Gable. Τότε, η εταιρεία παραγωγής MGM ανέθεσε στον Flemming –ο οποίος τότε γύριζε το «Μάγο του Οζ»- να συνεχίσει τα γυρίσματα μιας ταινίας που είχε βγεί εκτός χρονικού προγραμματισμού αρκετό καιρό και που το σενάριό της ξαναγραφόταν εκείνη τη στιγμή. Όλο αυτό, τελικά, προκάλεσε στον Flemming υπερκόπωση και στο πόδι του συνέχισε ο Sam Wood. Παρ’ όλα αυτά, ο Flemming θεωρείται ο βασικός σκηνοθέτης της ταινίας, απολαμβάνοντας την επιτυχία μέχρι και σήμερα.

 

7 ) Ρατατούης / Brave / Toy Story 2 / Cars 2

Πρώτοι σκηνοθέτες : Jan Pinkava/Brenda Chapman/Ash Brannon/Brad Lewis

Αντικαταστάτες : Brad Bird/Mark Andrews/John Lasseter/John Lasseter

 

Η Pixar μπορεί να είναι μια εταιρεία παραγωγής πολλών επιτυχημένων κινουμένων σχεδίων, αυτό δεν σημαίνει πως και εκεί δεν είχαμε κάποιες αλλαγές στους σκηνοθέτες μερικών από τις πιο κερδοφόρες ταινίες. Στην περίπτωση του Ρατατούη, ο Pinkava, ο σκηνοθέτης που κέρδισε Οσκαρ για την ταινία «Geri’s Game», είχε αναλάβει το διάσημο ποντικάκι που λάτρευε τη μαγειρική. Όμως, η Pixar θεώρησε πως η ταινία δεν θα είχε την αναμενόμενη επιτυχία και έτσι τον αντικατέστησε με τον Brad Bird, ο οποίος έπρεπε να το ξαναδημιουργήσει από την αρχή ∙ από το σενάριο μέχρι και τη δημιουργία των χαρακτήρων. Ευτυχώς, μετά από 18 μήνες, η ταινία αποτέλεσε το αριστούργημα της συνεργασίας της Pixar και της Disney. Το «Brave», που βραβεύτηκε στα Όσκαρ, κρύβει από πίσω του άλλη μία αποχώρηση. Ήταν να το αναλάβει η Brenda Chapman, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που θα γύριζε ταινία της Pixar. Παρ’ ότι η ταινία έχει στοιχεία από τη ζωή της Chapman (από τη σχέση της σκηνοθέτιδας με την κόρη της), εντούτοις τη θέση της πήρε ο Mark Andrews, ο οποίος έδωσε έναν άλλο τόνο στην ταινία με τα καταπράσινα τοπία και το άφθονο χιούμορ. Για το « Toy Story 2» και το «Cars 2», η Pixar προσέλαβε τον Lasseter για να τους βοηθήσει. Βλέποντας αποσπάσματα από αυτό που είχε δημιουργήσει ο Brannon, ο Lasseter κατάλαβε πως με τη μορφή που είχαν αποδώσει την ιστορία δεν θα ήταν καθόλου καλό το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και το ξαναδημιούργησε από την αρχή μέσα σε 18 μήνες. Τέλος, όσον αφορά το «Cars 2», η εταιρεία είχε αφήσει στα χέρια του Brad Lewis το project, ο οποίος δεν είχε και μεγάλη εμπειρία σαν σκηνοθέτης. Έτσι, αποφασίστηκε να το αναλάβει και αυτό ο Lasseter.

 

6 ) Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας

Πρώτος σκηνοθέτης : Tony Kaye

Αντικαταστάτης : Edward Norton (περίπου)

 

Μια ταινία που, δίχως αμφιβολία, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ιστορία ενός ρατσιστή, ο οποίος, αφότου μπήκε φυλακή, αναθεώρησε και άλλαξε απόψεις. Ο Kaye έκανε άψογη δουλειά, παρ’ ότι σπατάλησε άπειρα φιλμ προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι η τελική κόπια. Ρεπόρτερ από το Vanity Fair είπαν πως ο Kaye έστειλε μία από τις κόπιες στην εταιρεία New Line, η οποία άρεσε πολύ. Όμως, επέτρεψε και στον Norton να επεξεργαστεί τα φιλμ και να φτιάξει μια δική του κόπια. Απ’ ότι φάνηκε, όμως, η version του Norton άρεσε πολύ περισσότερο και ο Kaye έγινε έξαλλος!! Θύμωσε τόσο, που κατηγορούσε δημόσια τους παραγωγούς και προσπαθούσε να σαμποτάρει το ίδιο του το φιλμ, με αποτέλεσμα να καταστρέψει την καριέρα.

 

5 ) Οι φήμες λένε …

Πρώτος σκηνοθέτης : Ted Griffin

Αντικαταστάτης : Rob Reiner

 

Μετά την επιτυχία «Η Συμμορία των 11», ο σεναριογράφος Ted Griffin είχε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει την ίδια του την ιστορία. Έτσι, ο σκηνοθέτης της «Συμμορίας», Steven Sodebergh,  πρότεινε να είναι ένας από τους παραγωγούς και να διανεμηθεί η ταινία από την Section Eight, που κατείχε μαζί με τον George Clooney. Αφού διαλέχθηκαν μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του Χόλυγουντ, όπως η Jennifer Aniston, ο Kevin Costner, η Shirley MacLaine και ο Mark Ruffalo, ξεκίνησαν και τα γυρίσματα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι ηθοποιοί αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα και με το έργο αλλά και με τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Έτσι, λοιπόν, η εταιρεία απολύει τον Griffin και προσλαμβάνει τον Reiner, ο οποίος ολοκληρώνει την ταινία. Τώρα, αν είχε επιτυχία ή αν θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα με τον Griffin, αυτό δυστυχώς δεν μπορούμε να σας το πούμε!

 

4 ) Moneyball

Πρώτος σκηνοθέτης : Steven Soderbergh

Αντικαταστάτης : Bennett Miller

 

Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση απόλυσης τον τελευταίο καιρό, αποτελεί εκείνη του Sodebergh για την ταινία Moneyball. Ο σκηνοθέτης ήθελε να μοιάζει η ταινία με ντοκιμαντέρ, όπου πραγματικοί αθλητές θα υποδύονται τους εαυτούς τους. Το project αυτό δεν άρεσε στην εταιρεία παραγωγής και έτσι ο Soderberg απολύθηκε. Τη θέση του, λοιπόν,  πήρε ο Bennett Miller.

 

3 ) Σπάρτακος

Πρώτος σκηνοθέτης : Anthony Mann

Αντικαταστάτης : Stanley Kubrick

 

Εδώ, η ιστορία της αντικατάστασης σκηνοθέτη είναι, κάπως, πιο απλή. Ο παραγωγός και πρωταγωνιστής της ταινίας, Kirk Douglas, είχε προτείνει στον David Lean την σκηνοθεσία της ταινίας αλλά τον απέρριψε. Έπειτα, την προτείνει στον Mann και εκείνος δέχεται. Στη συνέχεια, όμως, έρχονται τα προβλήματα ∙ ο Douglas διαφωνεί με τη φωτογραφία του φιλμ και αποφασίζει να τον διώξει. Προσλαμβάνει , λοιπόν, τον νεαρό, τότε, Kubrick, ο οποίος, με μεγάλη δεξιοτεχνία, σκηνοθετεί το φιλμ που μέχρι και σήμερα λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές.

 

2 ) Queen Kelly

Πρώτος σκηνοθέτης : Erich von Stroheim

Αντικαταστάτης : Gloria Swanson

 

Τη δεκαετία του ’30, η Swanson και ο Stroheim ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς καλλιτέχνες, με μεγάλες επιτυχίες στον ενεργητικό τους. Στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον εραστή της Swanson, υπήρξαν καυγάδες μεταξύ του σκηνοθέτη και της ηθοποιού. Το έργο βγήκε εκτός προϋπολογισμού και ο Stroheim βρέθηκε εκτός γυρισμάτων. Η Swanson αποφάσισε να σκηνοθετήσει το έργο, στο τέλος, το οποίο και δεν μπορούσε να διανέμει στην Αμερική ∙ μόνο στην Ευρώπη και την Νότια Αμερική. Εξαιτίας αυτού, η Swanson έχασε τη δόξα της μεγάλης ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου και ο Stroheim παράτησε την σκηνοθεσία.

 

1 ) Promises Written in the Water

Πρώτος σκηνοθέτης : Pete Red Sky

Αντικαταστάτης : Vincent Gallo

 

Η ταινία μπορεί να μην είναι γνωστή σε όλους μας, αλλά η ιστορία πίσω από αυτή είναι πραγματικά ο ορισμός του εκβιασμού ! Ο Red Sky ήταν να σκηνοθετήσει την ταινία αυτή, με άλλο τίτλο αρχικά (The Funeral Director). Όμως, ο Red Sky δεν είχε μάλλον ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση και ο πρωταγωνιστής Vincent Gallo, έδωσε τελεσίγραφο στους παραγωγούς : ή ο Red Sky ή εκείνος. Οι παραγωγοί απέλυσαν τον Red Sky και ο Gallo ανέλαβε την σκηνοθεσία ∙ και όχι μόνο. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, πρωταγωνιστής, παραγωγός και μουσικοσυνθέτης. Πολυτάλαντος ο Gallo!!!

 

ΠΗΓΗ : http://blogs.indiewire.com/theplaylist/

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *