O καλύτερος φίλος του Ανθρώπου – Μέρος Β’: Ο σκύλος στα Καρτούν
Ένα μίνι αφιέρωμα στα σκυλάκια που τόσο αγαπάμε στο σινεμά.
O σκύλος, ο απόγονος του προϊστορικού λύκου πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο ζώο που εξημέρωσε ο άνθρωπος. Από τα πρώτα κι όλας χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως σκύλος εργασίας, φύλαξης, πιστός σύντροφος στο κυνήγι ή απλό κατοικίδιο. Θεωρείται ίσως το ζώο που δένεται περισσότερο με το αφεντικό του το οποίο προστατεύει με αυτοθυσία και με τη ζωή του ακόμα σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμα και σήμερα προσφέρει και χρησιμοποιείται από πολλές υπηρεσίες σαν διασώστης, για εύρεση επιζώντων σεισμών ή ναρκωτικών, οδηγός τυφλών ή κοπαδιών άλλων ζώων. Δεν είναι τυχαίο που έκανε πρώτος το γύρo της σελήνης πριν τον άνθρωπο. Πάνω απ’όλα όμως είναι πολύ καλή παρέα για αυτό και πρωταγωνιστεί ή συμπρωταγωνιστεί σε άπειρες ταινίες. Ας δούμε τις σημαντικότερες από αυτές.
(Υποσημείωση: Μπορείτε να πατάτε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση)
Μέρος B’: Ο Σκύλος στα Καρτούν:
Η Λαίδη κι ο Αλήτης (Lady and the Tramp, 1955): Φυσικά δεν υπάρχει συγκριτικό μέγεθος όταν έχουμε να κάνουμε με το masterpiece της Ντίσνεϊ! Ό,τι και να γράψει κανείς για αυτήν την ταινία θα είναι λίγο. Απίστευτα δομημένοι χαρακτήρες σκύλων έχουν ταυτοποιηθεί πολύ όμορφα με ανθρώπινες φωνές και χαρακτήρες. Κάθε ράτσα έχει τη δικιά της καταγωγή κι έτσι και αντίστοιχη φωνή και προφορά εθνικότητας. Σήμερα έχει επικρατήσει στη μνήμη όλων η αξέχαστα ρομαντική σκηνή με τη Λαίδη και τον Αλήτη να τρώνε τα μακαρόνια. Όποιος την ξαναδεί θα δει τόσα άλλα ωραία στοιχεία, ακόμα και η ιστορία με τον μάγειρα, τα άλλα σκυλιά που αποτελούν το περιφερόμενο ασκέρι του Αλήτη και μια πολύ πετυχημένη μεταφορά ανθρώπινων συμπεριφορών στον κόσμο των σκύλων. Είναι τα πρώτα χρόνια ακόμα, όταν η Ντίσνεϊ απευθυνόταν κυρίως σε μεγάλους κι όχι μόνο παιδιά, με αποτέλεσμα αυτό το διαχρονικό έργο.
101 σκυλιά της Δαλματίας (1961, 1996, 2000, 2003): Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, δεν είναι τρία… Τα 101 συμπαθή σκυλάκια της Δαλματίας στο κλασικό μυθιστόρημα της Dodie Smith, με τις χαρακτηριστικές τους μαύρες βούλες, έγιναν διάσημα και αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους από την Ντίσνεϊ το 1961. Το μυθιστόρημα εκτός από φιλοζωικό έχει και οικολογικό μήνυμα, καθώς η κακιά της ιστορίας, με το λογοπαίγνιο στο όνομα της, Cruella De Vil, προσπαθεί να μαζέψει όσο πιο πολλά σκυλάκια μπορεί για να τα γδάρει και να φτιάξει γούνες. Αυτούς που δεν υπολόγισε όμως είναι ένα ζευγάρι δαλματικών σκύλων που όταν τους κλέβουν τα κουτάβια τους δεν συμφωνούν καθόλου με τις απόψεις της Κρουέλας πάνω στη μόδα! Η Ντίσνεϊ κυκλοφόρησε το 2003 το δεύτερο μέρος με μια ακόμα περιπέτεια των κουταβιών στο Λονδίνο. Εκτός των κινουμένων σχεδίων, έχουμε τις δυο ταινίες που βγήκαν πάλι από την Ντίσνεϊ, την πρώτη το 1996 και την δεύτερη, τα 102 σκυλάκια, το 2000. Θα μου πείτε τέσσερα χρόνια πέρασαν τα σκυλάκια ακόμα κουτάβια έμειναν και αυξήθηκαν μόνο κατά ένα; Το κεντρικό πρόσωπο πλέον εδώ είναι η Κρουέλα ντε Βιλ, που αποφυλακίζεται και τα βάζει για άλλη μια φορά με τα ταλαίπωρα κουταβάκια. Για το ρόλο χρησιμοποιήθηκε για άλλη μια φορά η Glenn Close, ενώ έχουμε και την προσθήκη του Gérard Depardieu, που δεν κατάφεραν όμως να κάνουν την ταινία τόσο ενδιαφέρουσα όσο ήταν η πρώτη κινουμένων σχεδίων.
(Extras:) Για να γυριστεί η ταινία το 1996 χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 230 κουτάβια και 20 ενήλικα! Λόγω της γρήγορης ανάπτυξης των σκυλιών το κάθε κουτάβι δεν έπαιξε για παραπάνω από δυο εβδομάδες.

Σνούπι ( Charlie Brown’ s Snoopy από το 1965): To πασίγνωστο αφαιρετικό σκίτσο που εμνεύστηκε ο Charles M. Schulz, του βασικού χαρακτήρα του Charlie Brown έγινε τόσο αγαπητό που γρήγορα έκλεψε την παράσταση. Ο Σνούπι είχε πρωτοεμφανιστεί σε κόμικ στις 4 Οκτωβρίου 1950. Παρθενική εμφάνιση στην οθόνη το 1965 με το A Charlie Brown Christmas και την επόμενη με το Charlie Brown’s All Stars. Οι πολυάριθμες τηλεοπτικές σειρές του, όμως συνεχίζονται ως και σήμερα. Ο Σνούπι πλέον έχει και ολόκληρο δικό του πάρκο το Planet Snoopy στο Cedar Point, ενώ ποζάρει περήφανα στο Kennedy Space Center (όπως θα δείτε στις φωτογραφίες από κάτω).
(Extras:) Ως και σήμερα υπάρχει τεράστια διαμάχη στο ίντερνετ για το αν ο Σνούπι ανήκει στη γνωστή ράτσα Μπίνγκλ ή όχι. Πολλοί οι υποστηρικτές από τη μια πλευρά δε μοιάζει καθόλου το σκίτσο με το είδος από την άλλη.
Σκούμπι (Scooby doo, 1969-σήμερα): Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ατρόμητο σκύλο που αντιμετωπίζει κάθε λογής φαντάσματα. Αστειεύομαι βέβαια! Ο Σκούμπι είναι ένας φιλήσυχος και ολιγόψυχος σκύλος που είχε την ατυχία να μπλέξει με τη λάθος τρελοπαρέα όπου το μυστήριο και το μεταφυσικό μετατρέπεται σε ατέλειωτο πανηγύρι. Ο πρώτος τίτλος που κυκλοφόρησε το 1969 είχε τον παιχνιδιάρικο τραγουδιστό τίτλο “Scooby Doo Where Are You“. Αν κάτι ενθουσιάζει είναι το έντονο στιλ 60’s -70’s που μοσχοβολάει σε χρώματα και ντυσίματα. Μια από τις επιτυχίες της σειράς είναι ότι παρόλο που τα χρόνια περνούν το στιλ αυτό έχει μείνει αρκετά αναλλοίωτο στο χρόνο. Η κινηματογραφική μεταφορά του Scooby (2002, 2004, 2010, 2012) ήταν καλές προσπάθειες αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν το αντίστοιχο κινούμενο σχέδιο.
Cats & Dogs (2001, 2010): H αιώνια μάχη! Σκυλιά εναντίον γατών σε μια ταινία που είναι κατά βάση animation κι όχι ταινία, μιας που οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι επεξεργασμένοι ή βγαλμένοι εξ ολοκλήρου από υπολογιστές. Βασικός πρωταγωνιστής ένα Μπίνγκλ που γίνεται μυστικός πράκτορας των σκύλων και θα μπλέξει σε περιπέτειες με αδίστακτες γάτες που έχουν ως αρχηγό τους τον κύριο Γαργαλήθρα (Mr Tinkles). Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι σκυλιά και γάτες είναι ομιλούντες και έχουν φοβερές ικανότητες όμως όλα αυτά είναι παντελώς άγνωστα στον κόσμο των ανθρώπων αφού μπροστά τους φέρονται φυσιολογικά. Μόλις όμως δεν τους βλέπει το ανθρώπινο μάτι μιλάνε σε ασύρματους, οδηγούν περίεργα οχήματα και επιδίδονται σε περίτεχνα ακροβατικά. Στην πρώτη ταινία, το 2001, είχαμε τις φωνές των Alec Baldwin, Tobey Maguire και Jeff Goldblum.
Underdog O ιπτάμενος σκύλος (2007): Μετά τον Ντάμπο το ελεφαντάκι ήρθε η ώρα να απογειωθούν και τα σκυλάκια, γιατί όχι. Ας μη ξεχνάμε την Λάικα το πρώτο σκυλί που μπήκε σε διαστημόπλοιο και έκανε το γύρο της σελήνης! Ενώ είναι γυρισμένη σε φιλμ είναι τόσο καρτουνίστικη που επάξια μπαίνει εδώ. Το χιούμορ της μερικές φορές υποτιμά την νοημοσύνη μας παίζοντας με το μύθο του σούπερμαν. Όπως και να έχει πάντως το αποτέλεσμα είναι αρκετά μέτριο.
Ο Σκύλος-Αστραπή (Βold, 2008): Ένα πολύ ωραίο animation. Εδώ, ο πρωταγωνιστής είναι ένας σκύλος ψωνάρα! Είναι ο σκύλος που παίζει τον χαρακτήρα Bolt στα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας με την αγαπημένη του ιδιοκτήτρια Πέννυ. Ο Μπόλτ, λοιπόν, ζώντας μέσα στο πλατό έχει αρχίσει να πιστεύει ότι πραγματικά έχει υπερδυνάμεις. Αυτή του η ψευδαίσθηση τον κάνει να μπλέξει σε πολλές περιπέτειες όπου το θάρρος και η γενναιότητα του θα δοκιμαστούν πολύ. Αναπάντεχους συμμάχους θα βρει σε μια γουστόζικη γάτα και ένα ινδικό χοιρίδιο που είναι κλεισμένο σε μια πλαστική μπάλα! Την φωνή του σκύλου ήρωα ερμηνεύει ευχάριστα ο Τζον Τραβόλτα.
Frankenweenie (2012): Ο περίφημος νεκρός σκύλος του Τιμ Μπάρτον. Φυσικά θα μου πείτε του Τιμ Μπάρτον είναι τι περίμενες να είναι, ζωντανός; Και όμως, αυτός ο σκύλος δε θα μείνει νεκρός! Ο ιδιοκτήτης του, ένα νεαρό αγόρι, δεν θέλει να αποδεχτεί ότι έχασε τον φίλο του. Έτσι βάζει τα δυνατά του και μαζί όλες τις γνώσεις της φυσικής (και μεταφυσικής) ρουφάει τους κεραυνούς σαν μαγνήτης και φέρνει στη ζωή ξανά το Ζομπόσκυλο! Η πηγή ενέργειάς του πλέον είναι ο ηλεκτρισμός και έτσι συχνά-πυκνά ο σκυλάκος θα χρειάζεται επαναφόρτιση! Η ταινία φανερά δανείζεται στοιχεία από το μύθο του Φράνκενστάιν, αλλά κλέβει ιδέες και από όλες τις αντίστοιχες ταινίες τρόμου, φτιάχνοντας ένα περίεργο mix που ίσως μπορούμε να το ονομάσουμε B-movie ταινία κινουμένων σχεδίων. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες animation πέρσι οφείλουμε να πούμε ότι δεν ενθουσίασε κοινό και κριτικούς.
Διαβάστε επίσης: Φάκελος Frankenweenie
O πιστός φίλος των καρτούνς: Ακόμα και όταν δεν είναι οι πρωταγωνιστές οι σκύλοι βρίσκουν τρόπο να κερδίζουν την προσοχή μας. Σκύλους συναντάμε συχνά σε κινούμενα σχέδια αλλά ας δούμε τους υπόλοιπους πιο αναγνωρίσιμους. Έτσι, ένας από τους πρώτους σκύλους που έκαναν την εμφάνιση τους ήταν ο Γκούφη, ο κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους, ενώ αργότερα έκανε την εμφάνιση του ο Πλούτο. Ο Τεν Τεν είχε σε όλες του τις περιπέτειες δίπλα του τον υπέροχο Μιλού, οι Αστερίξ & Οβελίξ τον υπέροχο Ιντεφίξ, ενώ ο τεράστιος σκύλος της Χάιντι (για τους παλαιότερους) ήταν ένας χνουδωτός Αγίου Βερνάρδου.
Ανέκδοτο:
– Συγνώμη, αυτός ο σκύλος είναι του Αγίου Βερνάρδου;
– Όχι, δικός μου είναι!