Σινέ τεχνολογείν

Dolby Atmos η νέα τεχνολογία ήχου που θα συναρπάσει

Παρόλο που τελευταία όλα τα λεφτά έχουν πέσει στην εικόνα και πως να την κάνουμε καλύτερη, ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας μας στο σινεμά αν όχι το μεγαλύτερο είναι ο ήχος (έχετε δει ποτέ ταινία τρόμου με τον ήχο χαμηλά; …. ε δεν είναι καθόλου τρομακτική).  Πρόσφατα η Dolby  παρουσίασε την τελευταία δημιουργία της στην surround sound τεχνολογία, το Dolby Atmos. Η ίδια η Dolby το περιγράφει σαν την πιο σημαντική ανακάλυψη της τα τελευταία χρόνια.

Λειτουργεί εγκαθιστώντας 64 (ναι 64) ηχεία στην αίθουσα, όχι μόνο περιμετρικά δεξιά και αριστερά όπως στα τωρινά συστήματα αλλά και σε άλλα σημεία όπως στο ταβάνι. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προσομοιωθεί οποιαδήποτε κατεύθυνση του ήχου, να προσδιοριστεί ακριβώς από που θα έρχεται μέσα στον τρισδιάστατο χώρο. Μπορούμε να πούμε ότι ο ήχος στα  παλαιά συστήματα είναι επίπεδος 2D αφοί έρχεται από δεξιά και αριστερά ενώ στο Dolby Atmos επεκτείνεται σε μία επιπλέον διάσταση και γίνεται 3D.

Σχεδιάγραμμα που δείχνει τη παλιά και νέα θέση των ηχείων μέσα στην αίθουσα.

Φανταστείτε σε μια ταινία τρόμου μια σκηνή στην οποία κάποιος κρύβεται στο πατάρι και ακούγονται βήματα στον πάτωμα από πάνω του. Το Dolby Atmos θα αποδώσει τον ήχο από τα ηχεία του ταβανιού. Σε μία πρόσφατη επίδειξη οι επισκέπτες  περιγράφανε ότι ακούγανε τους ήχους τις καταιγίδας στη ταινία τόσο έντονα που είχαν την εντύπωση ότι χρειάζονταν ομπρέλα.

Οι πρώτες ταινίες που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία θα αρχίσουν να βγαίνουν σύντομα στο σινεμά, ενώ η Dolby είναι αποφασισμένη να την μεταφέρει και στους υπολογιστές, κονσόλες για βιντεοπαιχνίδια αλλά και για χρήση σε home cinema.

Εδώ (http://www.dcinematoday.com/dc/pr.aspx?newsID=2834) είναι μια λίστα από τα πρώτες αίθουσες συμβατές με το νέο σύστημα ήχου. Δυστυχώς ακόμα καμία στην Ελλάδα.

Αν το καλοσκεφτείς η επέκταση σε πραγματικό τρισδιάστατο ήχο είναι μια λογική συνέχεια. Ακούγεται συναρπαστικό. To Dolby Atmos θα κάνει ντεμπούτο τον Ιούνιο με την κυκλοφορία της νέας ταινίας «Brave» από το στούντιο της Pixar της Disney. Το κόστος της αγοράς του hardware και software εξοπλισμού ή της αναβάθμισης του παλιού για έναν κινηματογράφο κυμαίνεται από 19.000-23.000 ευρώ. Το παρακάτω βιντεάκι έχει πιο αναλυτικές λεπτομέρειες.

Δημήτρης Χριστόπουλος

Ξεκίνησε το '80 με τετράχρωμα pixel που έβλεπε στην 14 ιντσών τηλεόραση του και έφτασε στο σήμερα προγραμματίζοντας στερεοσκοπικές 3D παραγωγές full HD για πλανητάρια. Μοναχικός cowboy κάθεται μεταμεσονύκτια, όταν τα πάντα έχουν σωπάσει, μπροστά στο θαμπό φως της οθόνης του και περιπλανιέται ανάμεσα στα μηδενικά και άσους του internet, μάχεται σε ψηφιακούς κόσμους των video games και καλπάζει στο κόσμο των cine effects. Θα προσπαθήσει να σας περιγράψει αυτά που βλέπει απλά και απέριττα, "Talk to me like Ι am a six year old!".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *