Editorial: Με τα «όχι» του ΚΑΣ θα έρθουν οι μεγάλες παραγωγές στην Ελλάδα;
Λίγες ημέρες νωρίτερα γινόταν με τυμπανοκρουσίες από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, η παρουσίαση του λεγόμενου cash rebate, του αναπτυξιακού νόμου που υπόσχεται να επιστρέψει στην κινηματογραφική παραγωγή μέρος του προϋπολογισμού για τα γυρίσματα μιας ταινίας ή σειράς στην Ελλάδα. Είναι ένα μέτρο που θα ωφελήσει τόσο τους Έλληνες, όσο και τους ξένους κινηματογραφιστές και φανερός στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση μεγάλων ξένων παραγωγών (κινηματογραφικών και τηλεοπτικών) στη χώρα μας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του τουρισμού.
Συγκεκριμένα το cash rebate θα φτάνει το 25%, η αίτηση γι’ αυτήν θα γίνεται ηλεκτρονικά στο ependyseis.gr, η απάντηση στα αιτήματα θα δίνεται εντός 45 ημερών, ο κατώτατος προϋπολογισμός που μπορεί να κατατεθεί είναι 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό που μπορεί να επιστραφεί φτάνει τα 5 εκατομμύρια. Το ποσό που έχει δεσμευτεί για το πρώτο στάδιο του επενδυτικού κινήτρου είναι 75 εκατομμύρια ευρώ.
Χρειάστηκαν λιγότερο από τέσσερις μέρες για να φανεί ότι εκτός από το μέτρο αυτό, χρειάζονται πολύ περισσότερα. Κι αυτό γιατί το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) απέρριψε αίτημα για γυρίσματα σε παραγωγή του BBC -βασισμένη σε μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ και με σκηνοθέτη τον Παρκ Τσαν Γουκ- με την αιτιολογία ότι η μία (!) ημέρα γυρισμάτων στον αρχαιολογικό χώρο θα προκαλούσε ταλαιπωρία στους επισκέπτες! Και όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπου της παραγωγής ότι και θα αποζημιωθούν οι επισκέπτες που δεν θα μπορούν να ξαναέρθουν στο μνημείο και θα φροντίσει η ίδια η εταιρεία για την ενημέρωση του κοινού.
Το ισχυρότατο ΚΑΣ απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι μπορεί να καθορίζει ποιος και πότε θα κάνει γυρίσματα σε ποιον αρχαιολογικό χώρο, ερχόμενο μάλιστα σε αντίθεση με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ενώ εξέφρασε -όπως έχει κάνει και στο παρελθόν- άποψη για το περιεχόμενο της σειράς, ισχυριζόμενο ότι δεν συνάδει με τον χώρο (να θυμίσουμε ότι μιλάμε για σειρά του BBC, βασισμένη σε μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ από την ομάδα που μας έφερε το The Night Manager, οπότε δεν ξέρω τι άλλη εγγύηση «ποιότητας» χρειαζόταν το ΚΑΣ). Το ΚΑΣ είχε εγκρίνει τα γυρίσματα της σειράς στην Ακρόπολη, οπότε ίσως εκεί το «περιεχόμενο» να είχε κριθεί ότι συνάδει με το χώρο…
Ως γνωστόν, το cash rebate δεν επαρκεί. Γι’ αυτό το σκοπό έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κατά τόπους τα Film Commission που στόχος τους είναι να διευκολύνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στόχος είναι να δίνονται πιο γρήγορα και εύκολα οι άδειες για γυρίσματα σε συγκεκριμένους χώρους.
Ούτε οι καλές προθέσεις επαρκούν, ούτε οι εξαγγελίες για μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό που θα έρθουν στην Ελλάδα. Γιατί εάν η εταιρεία παραγωγής χρειάζεται να καταθέτει αιτήματα επί αιτημάτων για γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία θα βλέπει να απορρίπτονται, πολύ απλά οι ξένοι επενδυτές δεν θα ασχοληθούν. Κι ας τους δώσεις και το 25% και το 30% του προϋπολογισμού πίσω.
Λογικό είναι ο Νίκος Παππάς να είναι έξαλλος -σύμφωνα με πληροφορίες-, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να αλλάξει και η κατάσταση. Όχι φυσικά χωρίς σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά με στόχο την ανάδειξή του μέσα από τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη μέσα από σοβαρές παραγωγές που θα διαφημίσουν την Ελλάδα ανά τον κόσμο και θα αποτελέσουν έναυσμα για περισσότερες επενδύσεις και επισκέψεις τουριστών.