ΆποψηΘΕΜΑΤΑ

Editorial: Ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά;

tyler

 

Του Τάιλερ Ντέρντεν:

10703551_974881269204346_8200393765986438450_n

Εμένα μου αρέσει η ιδέα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Να επιλέξουμε τις αγαπημένες μας ελληνικές ταινίες. Να γίνει ένα αφιέρωμα που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τους «μεγάλους», αλλά και αυτούς που θέλει ο κόσμος. Γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να είναι ένα αφιέρωμα όπου η Στρέλλα θα παίζεται δίπλα στον Αγγελόπουλο ή το Αλοίμονο στους Νέους.

Δεν είναι η τέλεια λίστα. Αλλά περιλαμβάνει πολλές επιλογές. Δυστυχώς, δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις μόνο μία. Εγώ δεν δυσκολεύτηκα. Ήξερα από πριν ποια θα είναι αυτή η μία.

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν. Από αυτές τις 200 ελληνικές ταινίες, πόσες θα επιλεγούν για να προβληθούν στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης; Και αν τα αναμενόμενα-μεγάλα ονόματα δεν βρεθούν στη λίστα; Θα χρειαστεί να μπουν «με το στανιό» ή θα μείνουν εκτός;

top_img1_100years

Και, κυρίως, καθώς η ψηφοφορία είναι διαδικτυακή, μήπως αυτό οδηγήσει ένα κοινό με μεγαλύτερη τεχνογνωσία στη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων; Εάν στόχος του Φεστιβάλ δεν είναι ένα δημοψήφισμα, αλλά το να αφουγκραστεί και τις επιλογές ενός νεότερου κοινού ή να δικαιώσει ταινίες και δημιουργούς

Δύσκολα, λοιπόν, θα είναι αντιπροσωπευτική μια τέτοια ψηφοφορία. Αλλά, εάν γίνει σωστά, θα πρόκειται, για ένα ενδιαφέρον πείραμα.

Ψηφίστε εδώ

* Το έργο του εξωφύλλου είναι του Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *