ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Έλα Όπως Είσαι/ Come as You Are

*** (3/5)

Μια ξεχωριστή στη θεματολογία της αμερικανική ταινία κυκλοφορεί από σήμερα στις αίθουσες, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα. Ο τίτλος αυτής είναι “Έλα Όπως Είσαι”/ “Come as You Are” και αποτελεί ένα επιτυχημένο remake της Βελγικής ταινίας “Hasta La Vista”(2011), σε σκηνοθεσία του Geoffrey Enthoven.

Στο φίλμ παρακολουθούμε τρεις νεαρούς με ειδικές ανάγκες οι οποίοι αποφασίζουν να ξεφύγουν από τους γονείς τους και τους γιατρούς, πηγαίνοντας ένα road trip στον Καναδά με τελικό προορισμό έναν οίκο ανοχής αποκλειστικά για πελάτες με αναπηρίες. Οι δύο από τους πρωταγωνιστές, ο Scotty (Grant Rosenmeyer) και ο Matt (Hayden Szeto) κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ ο τρίτος ο Mo (Ravi Patel),είναι σχεδόν τυφλός. Οι τρείς τους, αν και στην αρχή φαίνονται μάλλον αταίριαστοι, κατά τη διάρκεια του road trip και έχοντας ο ένας την ανάγκη και στήριξη του άλλου, δημιουργούν μοναδικούς φιλικούς δεσμούς.

Στο συγκεκριμένο φίλν, είναι ενδιαφέρουσα η σκηνοθετική επιλογή να υποδηθούν τους συγκεκριμένους χαρακτήρες ηθοποιοί που στην πραγματική ζωή δεν έχουν κάποια σωματική αναπηρία. Παρ’ όλα αυτά οι πρωταγωνιστές ανταποκρίνονται επιτυχώς σε αυτή την πρόκληση χωρίς υποκριτικές υπερβολές. Πράγματι, τόσο η σκηνοθεσία του Richard Wong όσο και το σενάριο του Erik Linthorst κατορθώνουν να ισορροπήσουν τον δραματικό τόνο της ιστορίας, αποφεύγοντας την πρόκληση όποιου οίκτου προς τους ήρωες. Αντιθέτως,το ζήτημα της αναπηρίας των χαρακτήρων προσεγγίζεται με ρεαλισμό, ταπεινότητα και κυρίως εν-συναίσθηση. Ταυτόχρονα, την ισορροπία αυτή πετυχαίνει και η χρήση του κωμικού στοιχείου το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο από την αρχή της ταινίας και που μάλιστα εντείνται λόγω της διάθεσης των ηρώων για αυτοσαρκασμό της κατάστασής τους,ακόμη και στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Από την μέση και μετά βέβαια, ο κωμικός τόνος σταδιακά χάνεται και εναλλάσεται με στιγμές δράματος και συγκίνησης, καθιστώντας την ταινία μια γλυκόπικρη ιστορία συναισθηματικής ενηλικίωσης και αποδοχής του εαυτού, όπως αυτός είναι.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ταινία άξια θέασης και συζήτησης, καθώς καταπιάνεται με ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ζωής των ατόμων με σωματικές ιδιαιτερότητες, αυτό της σεξουαλικής αφύπνισης και εξερεύνησης, θέμα που σίγουρα δε συναντάμε τόσο συχνά στη μεγάλη οθόνη.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *