Αφιερώματα

Το περιβάλλον μέσα από μια κινηματογραφική ματιά

Το περιβάλλον και τα φυσικά φαινόμενα μπορούν να μας χαρίσουν μερικές μαγικές εικόνες. Ένας κεραυνός, ένα μεγάλο κύμα ή ακόμα και το άνοιγμα ενός λουλουδιού έχουν τη μοναδική ιδιότητα να μην αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Αυτή η έλξη του ανθρώπου για τη φύση, πιστεύω ότι σχετίζεται με το παρελθόν του και την αρχετυπική σχέση του με τη Φύση. Η Φύση είναι εκείνη που ακόμα και σήμερα προσφέρει τα αγαθά της στον άνθρωπο, χαρίζοντάς του την επιβίωση.

Είναι αυτή η Φύση που απειλείται, όμως, σήμερα. Από ποιον; Από τον ίδιο τον άνθρωπο. Φωτογραφίες, βίντεο αλλά και ταινίες θέλησαν να αποτυπώσουν το μεγαλείο του φυσικού περιβάλλοντος και να μας αφυπνίσουν στη περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν στα άκρα αν συνεχίσουμε έτσι.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ψάξαμε να βρούμε τις καλύτερες κινηματογραφικές περιβαλλοντολογικές ταινίες και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

Μετά την επόμενη μέρα (2004)

Το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης γίνεται η αρχή για ένα ντόμινο καταστροφών σε όλο τον πλανήτη. Το σενάριο αυτό τρελαίνει τον θεατή κάνοντάς τον να αναρωτιέται : «Αυτό θα γίνει όντως;» , «Τι θα έκανα εγώ;» , «Πως θα επιβίωνα;». Τα οπτικά και ηχητικά εφέ της ταινίας απογειώνουν την αγωνία για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα εάν υπάρξει επόμενη μέρα.

 

The 11th Hour (2007)

Ο Leonardo Di Caprio ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας καθώς και την αφήγηση, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους θεατές για τις καταστροφές του περιβάλλοντος. Μέσα από την εκτενή αναφορά στις φυσικές καταστροφές, οι θεατές μπορούν να βρουν την επίλυσή τους και να γίνουν πιο υπεύθυνοι για το περιβάλλον στο οποίο οι ίδιοι ζουν.

 

Oceans (2009)

Ένα ντοκιμαντέρ για τη θάλασσα, τα πλάσματα που φιλοξενεί και τη λειτουργικότητά τους μέσα στο υγρό αυτό οικοσύστημα. Ο θεατής έχει την ευκαιρία να μάθει κάποια πράγματα σχετικά με τον θαλάσσιο κόσμο που καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη και να απολαύσει τις εικόνες με τα ζώα που κατοικούν εκεί. Εικόνες που ταξιδεύουν και μαθαίνουν πολλά.

 

Μια άβολη αλήθεια (2006)

Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται με τη ζωή να αντιμετωπίζει δυσκολίες που συνδέονται με τις κακές κλιματολογικές συνθήκες. Ακτιβιστές μιλούν με μαθηματικά κριτήρια στην ταινία για το που βαδίζουμε, δίνοντας λύσεις για να αποτραπεί ο αφανισμός της ζωής.

Koyaanisqatsi, το Ταξίδι των Εικόνων (1982)

Μια ταινία με εικόνες της φύσης που αντιδιαστέλλονται με εκείνες μεγάλων βιομηχανικών πόλεων. Ένα λιτό κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ που αντιπαραθέτει δύο πραγματικότητες της σύγχρονης ζωής του ανθρώπου. Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που 20 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του παραμένει γοητευτικό και κλασικό.

 

Fast Food Nation (2006)

Αν και η ταινία έχει σαν κεντρική ιδέα το πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει το γρήγορο φαγητό, εντούτοις θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή η μανία των ανθρώπων παγκοσμίως με το fast food έχει, εκτός από σωματικές συνέπειες, και κοινωνικές και οικονομικές. Το Fast Food Nation αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε τι μπορεί να προκαλέσει το γρήγορο φαγητό και ίσως να αλλάξουμε τις συνήθειες μας.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *