ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ (FRERE ET SOEUR)

H Αλίς και ο Λουί είναι δύο αδέλφια που δεν μιλάνε μεταξύ τους εδώ και 15 χρόνια. Ένα τραγικό δυστύχημα που στέλνει τους ηλικιωμένους γονείς τους στο νοσοκομείο, θα τους φέρει-αναγκαστικά-ξανά στο ίδιο τερέν και το μίσος που τρέφει ο ένας για τον άλλον θα εξηγηθεί με τον πλέον…βαρετό τρόπο.

Απορίας άξιο πως ένα σενάριο μπορεί να είναι τόσο χαοτικό ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται μια ωραία ιδέα σχετικά με μία οικογενειακή ιστορία που έχει πάει στραβά. Απορίας άξιο είναι πως μπορεί να έχεις στην διάθεση σου δύο πολύ καλούς ηθοποιούς αλλά να μην μπορείς να τους καθοδηγήσεις σωστά ακόμα και όταν οι ρόλοι τους είναι γραμμένοι σαν μία απωθημένη φαντασιοπληξία του ίδιου του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αρνό Ντεπλεσάν, από τον οποίον θυμάμαι μόνο μία ωραία ταινία εκείνη του 2004 το ΡΗΓΑΔΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΤΑΜΑ με την Εμμανουέλ Ντεβός. Και η Μαριόν Κοτιγιάρ αλλά και ο Μελβίν Πουπό είναι ηθοποιοί που πατάνε καθαρά πάνω στους ρόλους τους αλλά χωρίς καθοδήγηση σωστή δεν μπορούν να σώσουν μία ταινία που χάνει συνέχεια τον προσανατολισμό της, μας κουράζει με πολλές επιμέρους ιστορίες και ασήμαντες λεπτομέρειες, είναι φαντασιόπληκτη και δεν πατάει στην πραγματικότητα αλλά το πιο σημαντικό είναι πως δεν σέβεται τους κανόνες του οικογενειακού δράματος ως είδος.

Η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι στην ταινία διάσημη ηθοποιός που πρώτη ξεκίνησε την ίντριγκα όταν εξομολογείται στον αδελφό της Μελβίν Πουπό πως κατά βάθος τον μισεί όταν αυτός γίνεται διάσημος συγγραφέας ( άσχετο αν εμείς τον γνωρίζουμε πλέον όταν εκείνος έχει αποσυρθεί ως αναρχικός νεανίας σε κάτι βουνά με ανάλογη σύζυγο αναρχική αλλά με ειδυλλιακό σπίτι σε κάτι βουνοπλαγιές). Όταν εκείνος θα χάσει το παιδί του θα την πετάξει έξω από το σπίτι με τις κλωτσιές (η εισαγωγή της ταινίας) και με ένα χρονικό άλμα θα βρεθούμε στο σήμερα και στο δυστύχημα των γονιών. Όλα αυτά όμως στο τέλος δεν έχουν καμία σημασία γιατί εκτός του ότι δεν πείθουν, δεν δημιουργούν καμία συναισθηματική εμπλοκή στον θεατή, η Κοτιγιάρ που μιλάει ψιθυριστά στην μισή ταινία (είχε κάνει μάλιστα και την υπέρβαση να μην μιλάει στον συμπρωταγωνιστή της στα γυρίσματα προκειμένου να μπει στον ρόλο, δημιουργώντας ένταση στον Μελβίν Πουπό) δημιουργεί αμηχανία, ο Μελβίν Πουπό προσπαθεί αλλά ο Ντεπλεσάν κάνει τα δικά του ολοκληρώνοντας μία ταινία τόσο επιτηδευμένη και σχεδόν μπανάλ έπαρσης που προκαλεί γέλιο με την σοβαροφάνεια της.

Επίσημη συμμετοχή στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών, αυτά τα δύο αδέλφια ατύχησαν κινηματογραφικά να πουν την ιστορία τους και να μας συγκινήσουν διότι ο κύριος αφηγητής Αρνό Ντεπλεσάν αν και κατέχει την σκηνοθεσία θα πρέπει την επόμενη φορά να δώσει την δουλειά του σεναρίου κάπου αλλού. Και επειδή έχει ξανακάνει το ατόπημα να οδηγήσει καλούς ηθοποιούς σε αδιάφορη ταινία (θυμόμαστε ακόμα τα ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΜΑΗΛ με την Κοτιγιάρ και την Γκέινσμπουργκ) θα πρέπει λίγο να προσγειωθεί κινηματογραφικά για να του απευθύνουμε ξανά τον λόγο.

Η ταινία κυκλοφορεί 1 Ιουνίου σε διανομή Cinobo

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *