ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αντίο στον κατσαρομάλλη κωμικό, Τζιν Γουάιλντερ

Πέθανε τη Δευτέρα ο αστείρευτα κωμικός ηθοποιός Τζιν Γουάιλντερ σε ηλικία 83 ετών.

Ο Γουάιλντερ, διάσημος από ταινίες όπως «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», «The Producers» και «Βίλι Βόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», ήταν γνωστός για τα κατσαρά μαλλιά του, το παράξενο βλέμμα του και την κωμική περσόνα του.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζερόμ Σίλμπερμαν και γεννήθηκε στο Μιλγουόκε του Γουισκόνσιν από την Ζαν και τον Γουίλιαμ Σίλμπερμαν, κατασκευαστές μινιατούρων -σε σχήμα μπουκαλιών από ουίσκι και μπίρα. Ο πατέρας του ήταν ρώσος εβραίος πρόσφυγας στις ΗΠΑ, ενώ η μητέρα του είχε και εκείνη ρωσική καταγωγή.

everything you wanted to know about sex 001
Από την ταινία «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ» του Γούντι Άλεν

Ο Γουάιλντερ πέθανε από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Η ασθένεια του Γουάιλντερ δεν ήταν ευρύτερα γνωστή, καθώς -σύμφωνα με τον ανιψιό του ηθοποιού- ο Γουάιλντερ δεν ήθελε να απογοητεύσει τους θαυμαστές του. «Απλά δεν μπορούσε να αντέξει την ιδέα ενός λιγότερου χαμόγελου στον κόσμο» είπε ο ανιψιός του.

Έκανε το ντεμπούτο του σε off – Broadway παράσταση, ενώ ακολούθησε η παράσταση στο Broadway, The Complaisant Lover. Στο Broadway ανέβασε και το «Στη φωλιά του κούκου» στο πλευρό του Κερκ Ντάγκλας.

blazing shaddles 001
Blazing Saddles με τον απίστευτο ελληνικό τίτλο «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» του Μελ Μπρουκς

Ήταν, όμως, η παράσταση του 1963 «Mother Courage and Her Children» που θα άλλαζε τη ζωή του για πάντα. Εκεί γνώρισε την Αν Μπάνκροφτ, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν σύντροφος του σκηνοθέτη Μελ Μπρουκς. Η φιλία του με τον Μπρουκς, έδωσε ώθηση στην καριέρα του Γουάιλντερ. Ίσως ήταν αυτή η φιλία που οδήγησε στον πρώτο κινηματογραφικό ρόλο του ηθοποιού, στην ταινία «Μπόνι και Κλάιντ» (1967) όπου ερμηνεύει έναν τρομαγμένο νεαρό που πέφτει θύμα απαγωγής από το ζευγάρι των εγκληματιών.

Στο θρυλικό «The Producers» (1967) ερμηνεύει τον Λέο Μπλουμ και έτσι ξεκινά και ουσιαστικά η συνεργασία του με τον Μελ Μπρουκς που οδηγεί και σε μία υποψηφιότητα για Β’ Ανδρικό Ρόλο.

Και μπορεί ο Τζόνι Ντεπ να έκανε καλή δουλειά ως εκκεντρικός Βίλι Βόνκα, ήταν όμως ο Τζιν Γουάιλντερ εκείνος που ακόμα και σήμερα θεωρείται ως ο απόλυτος Βίλι Βόνκα, εξαιτίας της ταινίας «Ο Βίλι Βόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» (1971). Έναν χρόνο αργότερα συνεργάζεται με τον Γούντι Άλεν στην ταινία «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ» (1973) -όπου μοιράζεται μία σκηνή και με τον Τίτο Βανδή!!!. Συνεργάζεται ξανά με τον Μελ Μπρουκς στις τρελές κωμωδίες «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες» (1974) και «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (1974) -για το οποίο κέρδισε την δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ (αυτή τη φορά Σεναρίου).

young frankie 002
Από το «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» και πάλι του Μελ Μπρουκς -για πολλούς η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών

Την ίδια χρονιά τον βρίσκουμε στον ρόλο της Αλεπούς στον Μικρό Πρίγκιπα, σε μία συγκινητική ερμηνεία. Μπορεί να ήταν σπουδαίος κωμικός, αλλά ποιος δεν έχει κλάψει με αυτή τη σκηνή;

little prince fox 001
Ένα χάδι στην Αλεπού από τον Μικρό Πρίγκιπα

Ο Γουάιλντερ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο The Adventure of Sherlock Holmes’ Smarter Brother (1975) και ακολούθησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα: Ο Πιο Μεγάλος Εραστής του Κόσμου (1977), Η Γυναικάρα Με τα Κόκκινα (1984) και Στοιχειωμένος Μήνας του Μέλιτος (1986).

Θρυλικές έχουν μείνει και οι συνεργασίες του με τον Ρίτσαρντ Πράιορ. Η πρώτη τους συνεργασία ήταν στις «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες», ενώ συνεργάστηκαν ξανά στο εμπορικά επιτυχημένο «Silver Streak» (1976) και στο Stir Crazy (1980), όπως και στο Δεν Βλέπω Τίποτα, δεν ακούω τίποτα (1989)

Ο Γουάιλντερ συνεργάστηκε σε τρεις ταινίες με τη σύζυγό του Γκίλντα Ράντνερ (μία από τις τέσσερις συζύγους του). Μεταξύ αυτών των ταινιών και το Hanky Panky (1982), όπου ο ρόλος της Ράντνερ είχε γραφτεί αρχικά για τον Πράιορ (αλλά μεταλλάχθηκε όταν αυτός δεν μπορούσε να παίξει).

see no evil 001
Με τον στενό συνεργάτη του Ρίτσαρντ Πράιορ στο «Δεν Βλέπω Τίποτα, Δεν Ακούω Τίποτα»

Το 1984 βλέπουμε τον Γουάιλντερ στην ταινία «Η Γυναικάρα με τα Κόκκινα» -την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος.

To Twitter έσπευσε να εκφράσει την θλίψη του για αυτό το κατσαρομάλλικο αγόρι με τα γαλάζια μάτια που πήρε το «χρυσό εισιτήριο» για την αιωνιότητα.

woman in red 002
Από την «Γυναικάρα με τα Κόκκινα»

 

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *