Girlboss
Η νέα σειρά του Netflix, Girlboss, είναι μια «from rugs to riches» ιστορία για τις δυναμικές γυναίκες των millenials. Ή τουλάχιστον αυτό θα ήθελε να είναι. Βασισμένο χαλαρά στην πραγματική ιστορία της Σοφία Αμουρόζο, η οποία έχτισε μια διαδικτυακή αυτοκρατορία με το Nasty Gal, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης vintage ρούχων, το Girlboss καταλαμβάνει τον χώρο ανάμεσα στο Girls και στο… New Girl. Θέλει να είναι ταυτόχρονα κωμωδία και ιστορία γυναικείας χειραφέτησης.
Ας ξεκινήσουμε από την πραγματική ιστορία. Πολλοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, καθώς η σειρά φαίνεται να είναι μια κλασική ιστορία ανόδου -χωρίς να μοιάζει να θέλει να αφηγηθεί την αντίστοιχη πτώση: η Σοφία Αμορούζο κατάφερε όντως να χτίσει την αυτοκρατορία ρούχων της, αλλά μερικά χρόνια αργότερα την εγκατέλειψε πριν αυτή ουσιαστικά καταρρεύσει. Καθώς η πρώτη σεζόν φτάνει μόνο μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της ιστοσελίδας της, περιμένω να δω αν όντως η σειρά θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα (υποπτεύομαι πως όχι: βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Αμορούζο, ενώ η συγγραφέας είναι και παραγωγός -όπως και η Σαρλίζ Θερόν να σημειώσουμε).
Βασικός χαρακτήρας της σειράς είναι η Σοφία, μία νεαρή κοπέλα που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει, κάνει δουλειές του ποδαριού για να ζήσει, έχει μία σχέση αγάπης – μίσους με τον πατέρα της, λατρεύει την κολητή της -στη διάρκεια της σειράς θα ακούσεις πολλά εκνευριστικά του τύπου «batch» αντί για «bitch» ή τις δυο του να αποχαιρετιούνται λέγοντας «love you in case I die»-, ενώ θα την δούμε να γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του ευαίσθητου μουσικού Σέιν.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της σειράς είναι το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσεις τη Σοφία ως πρότυπο γυναίκας. Σε πολλές περιπτώσεις φροντίζει απλά να πληγώνει τους γύρω της και να δείχνει πόσο εγωκεντρική είναι. Από τη μία αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία μιας σειράς που λέγεται Girlboss και που μιλά για τη γυναικεία ενδυνάμωση. Η Σοφία μοιάζει να πετυχαίνει σχεδόν τυχαία και να ενδιαφέρεται περισσότερο να γίνει πλούσια (σε μια σκηνή κάνει σεξ με τον φίλο της πάνω σε ένα μάτσο χαρτονομίσματα) από το να κάνει τους ανθρώπους γύρω της ευτυχισμένους.
Από την άλλη αυτή είναι και η μεγάλη επιτυχία της σειράς. Το γεγονός ότι το Girlboss γνωρίζει τη βασική αδυναμία της ηρωίδας της και την διαφημίζει. Σίγουρα θα σας εκνευρίσει σε αρκετές στιγμές, αλλά δεν μπορείς να μη θαυμάσεις την Μπριτ Ρόμπερτσον (την πιτσιρίκα του Tomorrowland) και τον ιδανικό τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τη Σοφία -εξαιρετική και η Έλι Ριντ που ερμηνεύει την φίλη της, Άννι.
Η πρώτη σεζόν μετρά συνολικά 13 επεισόδια. Στο μεγαλύτερο μέρος της η σειρά είναι ευχάριστη. Εάν, πάντως, προσπαθήσει κανείς να ανακαλύψει σε αυτήν κάτι πιο βαθύ ή πιο ουσιαστικό, τότε μάλλον θα αποτύχει. Το Girlboss είναι σαν μια σειρά πανέμορφες φωτογραφίες στο Instagram: θα τις χαζέψεις, αλλά γρήγορα θα τις ξεχάσεις.