TV ΚριτικέςΑφιερώματα

GoT: Οι οιωνοί μιας επερχόμενης τραγωδίας

Sweet Dreams Sweet Prince…

Είναι το φλέγον θέμα σε κάθε συζήτηση, στις παρέες, σε σχολεία και σχολές, ακόμα και στα γραφεία. Η ανατροπή του τελευταίου επεισόδιου του Game of Thrones, με το θάνατο του Robb και της μητέρας του άφησε άναυδους πολλούς τηλεθεατές, κάνοντας ακόμα και όσους δεν το παρακολουθούσαν με ζήλο να δείξουν ενδιαφέρον για τον οίκο των Stark που θρηνούν τόσο γρήγορα άλλες δυο απώλιες. Ήταν όμως τόσο ξαφνική η σφαγή ή ήταν κάτι που χτίστηκε από την αρχή του επεισοδίου; Μπορεί να ήρθε απότομα σε πολλούς, με μια δεύτερη ματιά, όμως, θα δείτε ότι η σειρά ετοίμαζε το κλίμα προσεγμένα από την αρχή του επεισοδίου. Υπήρχαν διάχυτα αρκετά προειδοποιητικά “καμπανάκια” (hints) ότι κάτι θα πάει πολύ στραβά. Ας τα δούμε αναλυτικά:

  1. O διάλογος των μικρότερων σε ηλικία Σταρκ στην αρχή του επεισοδίου ότι ανα πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι και να βρεθούν ξαφνικά διάδοχοι του Winterfell.
  2. Η αναζήτηση συμβουλής του Ρόμπ από τη μητέρα του. Την τελευταία φορά έστειλε τον Γκρέιτζόι στους δικούς του και αυτός γύρισε και έσφαξε τα πάντα στο Winterfell (από όσα γνωρίζουν πιστεύουν ότι έκαψε και τα δυο μικρότερα αδέρφια του).
  3. Η παρουσία της μικρότερης αδερφής Άρια που προσπαθεί πάλι να φτάσει κοντά στους δικούς της (θυμάστε την τελευταία φορά που ήταν κοντά στον πατέρα της αυτός «έχασε» το κεφάλι του).
  4. Η παρουσία του Μπόλτον στο γάμο. Θυμάστε ότι ήταν αυτός ο οποίος είχε αφήσει τον Τζέιμι Λάνιστερ να διαφύγει. O Μπόλτον αρνείται να πιεί κρασί κατά τη διάρκεια του γλεντιού. Προφανώς ήθελε να έχει τις αισθήσεις του σε εγρήγορση γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει, ίσως δανειζόμενοι στοιχεία και από τα βιβλία όπου το κρασί είναι δηλητηριασμένο. Αργότερα η μάνα του Ρόμπ θα ανακαλύψει ότι μέσα από τα ρούχα του φοράει και την πανοπλία του, αλλά θα είναι πλέον πολύ αργά.
  5. Η ατάκα: «Ο Θεός ανταμοίβει τους ηλίθιους» που ακούγεται για τον ολιγόμυαλο γαμπρό, του οποίου η τύχη μέχρι στιγμής αγνοείται. Η πρόταση από μόνη της φαίνεται προσβλητική. Τελικά αποδεικνείεται ότι στο έργο ο Θεός ανταμοίβει τους πανούργους και τους υποχθόνιους και όχι τους αφελείς.
  6. Η πρόωρη βάφτιση του αγέννητου μωρού του Ρόμπ Σταρκ σε Νέντ (εδώ κόλλαγε και η απίστευτα αστεία αφίσσα που κυκλοφόρησε «Named after Sean Bean – Died before Birth”).
  7. O Σνόου στο βορρά έχει αποδεσμευτεί από τους όρκους του με το τάγμα των Nightwatch, σε αυτό το επεισόδιο όμως αποδεσμεύεται και από τους Wilderlings, επομένως μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο για τον οίκο των Στάρκ.
  8. Οι προσβολές του άρχοντα των Φρέι τόσο στον Ρόμπ όσο και τη γυναίκα του δείχνουν ότι δεν έχει ξεχάσει την προσβολή που του κάνανε και δείχνει ότι έχει ακόμα μέσα του κακία και δίψα για εκδίκηση που κάποια στιγμή θα ξεσπάσει.
  9. Όταν το νιόπαντρο ζευγάρι αποχωρεί από την αίθουσα η μουσική αλλάζει και ακούγεται το “Rains of Castamere”. Όλοι στην αίθουσα ξαφνικά δείχνουν ανήσυχοι, όχι όπως νομίζουν μερικοί μόνο επειδή το τραγούδι που ακούγεται είναι μελαγχολικό και δεν ταιριάζει σε γάμο: Για όσους δεν το γνωρίζουν το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ο ύμνος των Λάνιστερ. Θυμηθείτε λίγα επεισόδια πρίν το σιγοτραγουδούσε ο Τζέιμι Λάνιστερ.
  10. Οι πόρτες κλείνουν …και το Show ξεκινά!

Όσοι έχετε όρεξη να τηρείτε παρουσιολόγιο με τους εναπομείναντες υποψηφίους έχουμε τον παρακάτω πίνακα, όπου μπορείτε να σημειώνετε “X” στους αποθανώντες:

Φτιάξτε το δικό σας οικόσημο:  http://www.jointherealm.com/  Βαρεθήκατε την άδικη επικράτηση των Λάνιστερ; Φτιάξτε τον δικό σας οίκο και επικρατήστε στα επτά βασίλεια!

 

 *Ευχαριστώ πολύ για την ουσιαστική συμβολή τους στη συζήτηση και τα σημεία τους φίλους και συναδέλφους, Άρη Χ. και Γιώργο Κ.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *