Φεστιβάλ

H Pieta, το The Master και ο Χρυσός Λέοντας

Αρκετές ώρες πριν την απονομή των βραβείων του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το Pieta του Κιμ Κι Ντουκ ήταν φαβορί για Χρυσό Λέοντα. Μερικές ώρες αργότερα, το The Master ήταν ο αδικημένος της βραδιάς. Όλα ξεκίνησαν από μια φήμη του Hollywood Reporter, το οποίο ανέφερε ότι η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον δεν κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι επειδή θα κέρδιζε βραβείο Σκηνοθεσίας και ένας κανονισμός ορίζει ότι η ίδια ταινία δεν μπορεί να βραβευτεί με δύο μεγάλα βραβεία.

Το περιοδικό ανέφερε ότι αρχική επιλογή της επιτροπής ήταν το The Master, αλλά εξαιτίας αυτού του κανονισμού η απόφαση άλλαξε και νικητής αναδείχθηκε η Pieta του Κιμ Κι Ντουκ.

Γρήγορα τα αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να μιλήσουν για «αδικία» μη βράβευσης της ταινίας -η οποία εκτός από βραβείο σκηνοθεσίας πήρε και βραβείο ανδρικού ρόλου (το μοιράστηκαν οι δύο πρωταγωνιστές Γιοακίν Φοίνιξ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν).

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Μάικλ Μαν, δήλωσε: «Οι κανόνες είναι πολύ ξεκάθαροι. Μια ταινία μπορεί να κερδίσει μόνο ένα μεγάλο βραβείο. Με εξαίρεση τους ηθοποιούς. Μια ταινία μπορεί να κερδίσει για κάποιον ηθοποιό της και κάποιο από τα άλλα βραβεία, αλλά όχι για κάποιον ηθοποιό και τον Χρυσό Λέοντα. Το “The Master” πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας γιατί πραγματικά πιστεύαμε πως η σκηνοθεσία του Πολ Τόμας Αντερσον ήταν φανταστική. Και έτσι μας επέτρεψε να βραβεύσουμε και τους ηθοποιούς. Κανείς άλλος εκτός από αυτούς τους δύο δεν θα μπορούσαν να παίξουν αυτούς τους ρόλου. Εϊναι ένας θριάμβος των τριών».

Ο ίδιος ο Πολ Τόμας Άντερσον δήλωσε ενθουσιασμένος για τη βράβευση και καθόλου δεν φάνηκε να τον πειράζει το θέμα.

Είτε είναι αλήθεια, είτε όχι, όλοι δηλώνουν και φαίνονται ικανοποιημένοι. Οπότε μάλλον… τσάμπα το «σκάνδαλο».

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Μια σκέψη για το “H Pieta, το The Master και ο Χρυσός Λέοντας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *