ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Οι κρήνες της Habap”: ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία μιας αποκατάστασης

habap_E“Οι κρήνες της Habap” είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ της Φετχιέ Τσετίν που θα παρουσιάσει η AGBU Young Professionals στις 10 Μαϊου στο χώρο Γ.Α.Ε.Α Αθηνών στην αίθουσα “Χραντ και Λουίζ Φενερτζιάν” και ώρα 19:00.

Πιο συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ, το οποίο στηρίζεται στο βιβλίο της “Η γιαγιά μου”,  παρουσιάζει την αποκατάσταση δύο κρηνών στην ανατολική Τουρκία που χτίστηκαν από Αρμένιους πολλά χρόνια πριν. Όταν, όμως, ξεκίνησε ο διωγμός των κατοίκων της περιοχής εκείνης, οι κρήνες καταστράφηκαν εξαιτίας πολιτικών σκοπών και χρυσοθηρίας. Παρ’όλα αυτά, Αρμένιοι, Κούρδοι και Τούρκοι συνεργάστηκαν προκειμένου να τις ανακαινίσουν και να τις κάνουν να αναβλύζουν και πάλι νερό.

Η Φετχιέ Τσετίν είναι συγγραφέας τούρκικης καταγωγής, η οποίαcetin στο βιβλίο της “Η γιαγιά μου” (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη), αφηγείται την ιστορία της Αρμένισας γιαγιάς της, η οποία έζησε τα γεγονότα της γενοκτονίας και κατάφερε να επιζήσει με τη βοήθεια ενός Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος την μεγάλωσε σαν κόρη του αναγκάζοντάς τη να αλλάξει όνομα και θρησκεία.

Στην ταινία, η συγγραφέας συνομιλεί με ανθρώπους της περιοχής εκείνης, ενώ παράλληλα παρουσιάζει όλη τη διαδικασία της αποκατάστασης. Το ντοκιμαντέρ είναι στην τουρκική γλώσσα, ενώ οι υπότιτλοι θα είναι στην ελληνική.

Info
Πότε: 10 Μαϊου, 19:00 μ.μ
Που: Γ.Α.Ε.Α Αθηνών, αίθουσα “Χραντ και Λουίζ Φενερτζιάν” – Ναυπλίου 11, Π. Φάληρο)

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *