ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κατάρρευση της κινηματογραφικής βιομηχανίας προβλέπουν Σπίλμπεργκ-Λούκας

Το να ακούς δυσοίωνες προβλέψεις από τα χείλη των μεγαλύτερων «παικτών» του Χόλιγουντ δεν είναι και μικρό πράγμα. Σε ομιλία τους στα εγκαίνια του Κέντρου Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τζορτζ Λουκάς προβλέπουν ότι η εμπορική αποτυχία ταινιών «των βραβείων» (όπως τα οσκαρικά δράματα τύπου Λίνκολν), θα οδηγήσει τα στούντιο να επενδύουν σε περισσότερα μπλοκμπάστερ, η τιμή των εισιτηρίων των οποίων είναι μεγαλύτερη.

«Ο δρόμος προς τα σινεμά θα γίνεται όλο και στενότερος» δήλωσε ο Σπίλμπεργκ. «Θα χρειάζεται να πληρώσει κανείς 25 δολάρια για τον επόμενο Iron Man, ενώ θα πληρώνει κανείς μόνο 7 δολάρια για το Λίνκολν».

Το οποίο Λίνκολν παραδέχθηκε ότι παρά λίγο να μεταδοθεί από το τηλεοπτικό HBO αντί για τις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ είπε ότι ακόμα και για τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς είναι δύσκολο να φέρουν τις ταινίες τους στη μεγάλη οθόνη.

Ο Τζόρτζ Λουκάς υποστήριξε ότι προβλέπει ένα μοντέλο παρόμοιο με τα θέατρα: λιγότερες ταινίες θα προβάλλονται στα σινεμά, όπου θα παραμένουν για περισσότερο χρόνο (έως και έναν χρόνο), ενώ οι τιμές των εισιτηρίων θα διαφέρουν ανάλογα με την ταινία.

«Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να γυρίσετε μια ταινία για τη μεγάλη οθόνη όταν ο Σπίλμπεργκ και ο Λουκάς με δυσκολία φτάνουν στις αίθουσες» είπε ο Λουκάς.

Φαίνεται ότι τα στούντιο του Χόλιγουντ έχουν γίνει πολύ πιο «σφιχτοχέρικα» και συντηρητικά: πρόσφατα ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι το Behind the Candelabra είναι παραγωγής HBO επειδή τα στούντιο το θεώρησαν πολύ… γκέι για να το στηρίξουν.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

3 σκέψεις σχετικά με το “Κατάρρευση της κινηματογραφικής βιομηχανίας προβλέπουν Σπίλμπεργκ-Λούκας

  • H ΗΒΟ μετά την επιτυχημένη πορεία του GoT δεν νομίζω ότι έχει παράπονο.
    Το να κάνει κάποιος καλό σινεμά δεν είναι ανάλογο των χρημάτων που θα επενδύσει.
    Αλλά και πάλι αυτό φαίνεται να το έχουν προβλέψει μιλώντας για διαφορισμό τιμών που φαντάζει ως η “νέα εξυπνάδα” τους.
    Δεν θεωρώ ότι απέχουν από την πραγματικότητα όλα όσα λένε, όμως να κοιτάξουμε και λίγο τα δεδομένα:
    α) Ο κόσμος που παρακολουθεί σινεμά έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρονία. Για αυτό εξάλλου όποια σχετικά καλή εμπορική ταινία βγεί πλέον καταρρίπτει τα ρεκόρ θέασης.
    β) Οι ταινίες που βγαίνουν είναι άπειρως περισσότερες από αυτές που προλαβαίνει ένας μέσος άνθρωπος να παρακολουθήσει. Κάθε χρόνο βγαίνουν άπειρες ταινίες που επί το πλείστον είναι ίδιες και σχετικά αδιάφορες.
    γ) Υπάρχει και καλό σινεμά και εκτός Χόλιγουντ. Τα τελευταία χρόνια ευρωπαϊκές και μη χώρες χώρες που ως τώρα έβγαζαν μεμονωμένα καλά δείγματα (Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία) στήνουν σιγά σιγά θεμέλια καλής βιομηχανίας θεάματος με αρκετές ταινίες -τουλάχιστον ισάξιες των χολιγουντιανών.
    δ) Τέλος και σημαντικότερο, θα έπρεπε κάποτε κι αυτοί οι μεγάλοι εκεί στις επαύλεις που ζούνε να κοιτάνε και λίγο έξω από το παράθυρο να καταλάβουν ότι όταν όλοι μιλάνε για παγκόσμια κρίση δεν λένε βλακείες και αργά ή γρήγορα αυτό θα αρχίσει να χτυπά και τη δική τους πόρτα.

    Σχολιάστε
  • Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ. ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ (BOX OFFICE) ΔΗΛΑΔΗ. MA ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΧΩΡΑ- ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ 11-14$ ΓΙΑ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΑΝΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ.

    Σχολιάστε
    • Φυσικά και συμφωνώ με αυτό. Όμως τα ρεκόρ είναι και σε πωλήσεις εισητηρίων. Και είναι λογικό γιατί σημειώνονται συνεχώς ρεκόρ από τις ασιατικές χώρες, κυρίως Κίνα-Ιαπωνία. Αυτή την περίοδο έχει συρρεύσει χρήμα και σε αυτές τις οικονομίες και ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να βελτιώνει το βιοτικό του επίπεδο και να δικιολογεί στον εαυτό του έξοδα για σινεμά κάτι που παλαιότερα δεν του ήταν τόσο εύκολο να κάνει.

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *