ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης από το Ολοκαύτωμα σε ένα ντοκιμαντέρ

Σήμερα, 27 Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Με αφορμή την ημέρα, πραγματοποιείται την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου η προβολή ενός ντοκιμαντέρ που αφηγείται μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

«Τι γυρεύει ένα κουμπί, ένα φλιτζάνι κι ένα παπούτσι, στα βάθη μιας σπηλιάς;» διερωτήθηκε ο, κυπριακής καταγωγής, εξερευνητής σπηλαίων Κρις Νίκολα, όταν στα βάθη μιας σπηλιάς στην Ουκρανία «σκόνταψε» πάνω σε κατάλοιπα που είχαν αφήσει πίσω τους άνθρωποι που έζησαν στη σπηλιά στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις αρχές του 2000, και μετά από δεκαετή έρευνα, ο Κρις Νίκολα κατάφερε να εντοπίσει κάποιους από τους επιζώντες.

Επρόκειτο για εβραίους της Ουκρανίας, 38 άνδρες γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρέμειναν επί 511 ημέρες κρυμμένοι από τους Ναζί.

Είναι το μεγαλύτερο διάστημα υπόγειας διαμονής χωρίς διακοπή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Κατάφεραν να σωθούν και διατήρησαν το μυστικό τους επτασφράγιστο, αφού, όπως λένε οι ίδιοι, κανείς δεν θα τους πίστευε ότι σώθηκαν μαζί με τις οικογένειες τους από το Ολοκαύτωμα.

Την ιστορία τους, τη μοιράστηκαν με τον Κρις Νίκολα και την αφηγήθηκαν στο ντοκιμαντέρ No Place on Earth, που θα προβληθεί την Τετάρτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα πλαίσια του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, Cinedoc.

Μετά την προβολή, θα συνομιλήσουν με το κοινό οι ιστορικοί Άννα Μαρία Δρουμπούκη και Ιάσονας Χανδρινός.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *