Intelligence: O cyber-Robocop είναι less fun
Ήταν από τις πιο αναμενόμενες νέες σειρές που ξεκίνησαν φέτος. Τελικά από ότι φαίνεται όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τους θεατές αλλά ούτε και να ανανεωθεί για τον δεύτερο κύκλο της. Τι πήγε λάθος;
Το intelligence του τηλεοπτικού δικτύου CBS ξεκίνησε φέτος και προβλήθηκε ο πρώτος κύκλος του.
Ένας πρώην στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, ο Γκάμπριελ Βον, δέχεται να του εμφυτεύσουν ένα εξελιγμένο τσιπ στον εγκέφαλο του ώστε να γίνει ο απόλυτος πράκτορας. Το τσιπ του επιτρέπει να έχει γρήγορη και άμεση πρόσβαση στο δίκτυο του ίντερνετ, στις πηγές πληροφοριών των υπηρεσιών, αλλά και να επεμβαίνει άμεσα σε διάφορα μηχανήματα, όπως συναγερμούς, κάμερες ασφαλείας, κινητά, ακόμα και αυτοκίνητα. Η νέα υπηρεσία Cybercom μπλέκεται στις ήδη μπλεγμένες υπηρεσίες CIA, FBI, Στρατό και Αστυνομία δείχνοντας να έχει φτιάξει το τέλειο όπλο, ή μήπως όχι;
Προβλέψιμη. Παρόλο που η σειρά είναι νέα η υπόθεση λίγο-πολύ συνέχεια θυμίζει κάτι γνωστό. Οι υποθέσεις είναι συγκριτικά κοινότυπες και σεναριακά κοντά σε όλες τις χιλιοπαιγμένες σειρές ύφους CSI. Ομοίως και οι κακοί. Ως γνωστόν οι Αμερικάνοι μπορεί να λένε ότι συγχωρούν αλλά δεν ξεχνούν ποτέ κι έτσι οι «κακοί» είναι πάλι Κινέζοι/Ιάπωνες, Σέρβοι, Πακιστανοί-Αφγανοί-Ιρανοί και όλοι οι λοιποί και φυσικά η νέα ‘λατρεία’ -χιλιοφορεμένη τελευταία- Ρώσοι. Αν κάποιος έχει παρακολουθήσει μια οποιαδήποτε τέτοια σειρά δεν θα δει κάτι νέο. Η γκρίνια από τους θεατές είχε αρχίσει από σχετικά νωρίς και συνεχώς αυξανόταν όσο προχωρούσε η σειρά. Τελευταία οι κατηγορίες είχαν βαρύνει πολύ κατηγορώντας την σειρά ως προπαγανδιστική. Φανταστείτε ότι έφτασαν οι Αμερικάνοι να το πουν αυτό για τη σειρά τους, εμείς τι να προσθέσουμε σε αυτό, δε χρειάζεται καν.
«Κλεμμένα» Εφέ. Το μεγάλο ατού του Γκάμπριελ είναι ότι έχει την ‘φοβερή’ νέα τεχνολογία της προβολής. Δηλαδή μπορεί από κάποια αρχεία, εικόνες/βίντεο, να σχηματίσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο χώρου όπου τον βοηθά να παρατηρεί και να ξεδιαλύνει στοιχεία. Όσο ελπιδοφόρο κι αν είναι αυτό στην οθόνη είναι χιλιοειδωμένο. Φυσικά ορισμένα είναι τόσο τραβηγμένα που φαντάζουν αστεία. Από την πολύ ωραία ανάλυση του Σέρλοκ ως την ενστικτώδη αντίληψη στο Hannibal λυπούμαστε αλλά το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα πολύ καλύτερα.
Αδύναμοι Χαρακτήρες. Ο Josh Holloway είχε κερδίσει τις εντυπώσεις ως κακός στο Lost – Οι Αγνοούμενοι. Στο Intelligence πάντως είναι μια παγοκολώνα όρθια. Εντάξει, υποτίθεται ότι είναι και ο ρόλος του να είναι λίγο ψυχρός μιας που είναι κάτι μεταξύ ανθρώπου και μηχανής (λόγω του τσιπ). Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ιδιαίτερη δημιουργικότητα στο να χτίσει την προσωπικότητα του ήρωα που ενσαρκώνει και η ερμηνεία του είναι αρκετά αδιάφορη.
Ακόμα και οι γύρω του Γκάμπριελ χαρακτήρες φαίνονται να θυμίζουν κάτι σαν παζλ ταινιών από Bond-007 ως και Robocop: η αυστηρή αλλά καλόψυχη Αρχηγός, ο computer-gig-nerd-χάκερ γκατζετάκιας, ο σούπερ-πανεπιστήμονας γιατρός, η σέξι συνεργάτης. Ok, η Meghan Ory είναι εντυπωσιακή και μόνο να την βλέπεις αλλά αυτό φτάνει; Μάλιστα η καημένη είναι λίγο «τραγοπόδαρη» αφού ξεκίνησε στη σειρά Once Upon a Time και την σταμάτησαν, ήρθε εδώ και πάλι δεν της φτούρησε. Τουλάχιστον ακούγεται ότι μάλλον θα ξαναρχίσει να προβάλλεται η προηγούμενη σειρά. Πάντως, ο ανομολόγητος έρωτας και το υποθάλπουν ειδύλλιο ανάμεσα τους, δηλαδή σε Γκάμπριελ και Ράιλι, που θυμίζει αρκετά Μόλτερ/Σκάλι από X-Files κάνουν τη σειρά να μοιάζει αρκετά παιδική, όπως και κάποια κρύα αστεία στο σενάριο.
Intelligence -Season 1: Πρώτη σου και τελευταία σου, λοιπόν, έμελλε να είναι. Είχαμε μεγάλες προσδοκίες, τελικά κρατάμε την Ράιλι (Meghan Ory). Ας ξαναγυρίσουμε στις λοιπές αγαπημένες και τις υπόλοιπες νέες που έκαναν αίσθηση.