ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από το Όσκαρ στο Argo μιλά το Ιράν

Δεν πρόλαβε να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας ο Μπεν Άφλεκ και το Ιράν έσπευσε να καταγγείλει τη βράβευσή του Argo, λέγοντας ότι πίσω από την απόφαση κρύβονται πολιτικά κίνητρα.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Mehr και Fars η πολιτική διάσταση της βράβευσης αποκαλύφθηκε όταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα παρουσίασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ανακοινώνοντας τον νικητή.

Τα δύο πρακτορεία αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε προηγούμενες τελετές και τονίζουν ότι «συνέβη μόνο όταν μια αντι-ιρανική ταινία βραβεύεται»

Παράλληλα, το πρακτορείο ISNA αναφέρει πως η βράβευση του Argo και η παρουσία της Μισέλ Ομπάμα «δείχνουν πως τα κριτήρια των Όσκαρ είναι απολύτως μη πολιτικά».

Το Ιράν έχει επισημάνει πως και οι προηγούμενες διακρίσεις της ταινίας είχαν πολιτικά κίνητρα.

«Η ταινία δεν άξιζε ούτε από καλλιτεχνική, αλλά ούτε και από τεχνική άποψη τα βραβεία που κέρδισε και οι λόγοι που βραβεύτηκε ήταν αντι-ιρανικοί» τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ιρανός υπουργός Πολιτισμού Μοχάμεντ Χοσεϊνί. «Η ταινία είναι μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και επιβολής της άποψης των ΗΠΑ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται στην απελευθέρωση έξι αμερικανών από το Ιράν στη διάρκεια της Ιρανικής Επανάστασης.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δώσει τη δική της απάντηση στο Argo με μια δική της υπερπαραγωγή με τίτλο Joint Command και θέμα τα γεγονότα της περιόδου 1979-80, αλλά και τη μυστική επιχείρηση που οδήγησε στην φυγάδευση των έξι αμερικανών διπλωματών.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *