ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΝΟΗ (LE DERNIER SOUFFLE)

Στον χώρο μίας νοσοκομειακής μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας, όπου το τέλος των ασθενών είναι προδιαγεγραμμένο, ένας έμπειρος γιατρός και ένας γνωστός συγγραφέας, συνομιλούν και γνωρίζουν τους ασθενείς και τις ιστορίες τους, δημιουργώντας φιλοσοφικά ερωτήματα περί ζωής και θανάτου αλλά και καίρια πρακτικά ζητήματα όπως η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου όταν έρθει η στιγμή που θα εγκαταλείψει τον κόσμο.

Στα 92 του χρόνια ο Κώστας Γαβράς παραδίδει μία ταινία δοκίμιο και καταθέτει μέσα από μαρτυρίες που τις μετατρέπει σε κινηματογραφικό σενάριο, ένα ξεκάθαρο μάθημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το πως δηλαδή ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με το φινάλε του, τι βοήθεια έχει εκείνη την στιγμή και πως μπορεί να εξοικειωθεί με την ιδέα του ίδιου του χαμού της ύπαρξης του. Ακούγεται βαρύ ως θέμα αλλά ο Γαβράς, η εμπειρία του και η κινηματογραφική του παιδεία, δεν του επιτρέπουν να κάνει μία ταινία βαρύγδουπη αλλά ούτε ταινία συναισθηματικού εκβιασμο΄ύ. Απεναντίας η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΝΟΗ διαθέτει χιούμορ και χαρά, προβληματίζει, συγκινεί αλλά και διδάσκει.

Με επίκεντρο τον χαρακτήρα του συγγραφέα που ”ψάχνεται” με την υγεία του και την συνεργασία του με τον γιατρό-υπόδειγμα, οι ιστορίες των ανθρώπων που ετοιμάζονται να φύγουν και ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και το περιβάλλον τους, γίνονται μάθημα για τον ήρωα και τις απανωτές του φοβίες που φαντάζουν ασήμαντες μπροστά στο μεγαλείο που επιδεικνύουν οι ασθενείς. Φιλοσοφικές αναζητήσεις και ερωτήματα βρίσκουν απάντηση, με τον Γαβρά να περνάει την άποψη του πως ζούμε τελικά σε μία εποχή που φοβόμαστε να μιλήσουμε για κάτι τόσο θέσφατο και προδιαγεγραμμένο και πως ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή αλλά και σε έναν αξιοπρεπή θάνατο.

Χωρίς κορώνες αλλά με ανθρωπιά και τρυφερότητα ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Γαβράς στην ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΝΟΗ (βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα και φιλόσοφου Ρεζί Ντεμπρέ και του ιατρού Κλοντ Γκραντζ) εξομολογείται ταυτόχρονα αλλά και εστιάζει στην ανθρώπινη ουσία των πραγμάτων, στην εξοικείωση με την ιδέα του θανάτου αλλά και στο μεγάλο μυστήριο που τον περιβάλλει, κάνοντας τον τόσο τρομαχτικό για όλους.

Η ταινία κυκλοφορεί 20 Φεβρουαρίου σε διανομή Rosebud21

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *