ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ιαπωνικά διαμάντια στη Θεσσαλονίκη, 6 -9 Μαρτίου

«Αριστουργήματα του Ιαπωνικού Κινηματογράφου» στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης:

Οι ιαπωνικές ταινίες δεν έμειναν γνωστές γιατί έφεραν τα κιμονό και το σούσι στο σινεμά. Η ιαπωνική σχολή έφερε μια διαφορετική ματιά στον παγκόσμιο κινηματογράφο τροφοδοτούμενη ταυτόχρονα από αρχέγονες αντιλήψεις και πρωτοποριακές ιδέες. Η κουλτούρα του λαού, μετουσιωμένη στο φιλμ, μας έδεσε από νωρίς δυνατές σκηνοθετικές ματιές και σενάρια με διαχρονικές κοινωνικές ανησυχίες. Η φιλοσοφία τους, από παραμυθένια μέχρι σπαρακτικά σκληρή, είναι δοσμένη με βαθιά ευγένεια αλλά και πανέμορφα πλάνα που στοιχειώνουν το βλέμμα.

Κλασικές και αγαπημένες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, τις οποίες υπογράφουν τέσσερις κορυφαίοι Ιάπωνες δημιουργοί – οι Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα και Κον Ιτσικάουα-, απαρτίζουν το αφιέρωμα «Αριστουργήματα του Ιαπωνικού Κινηματογράφου» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 6 έως και την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

Οι ταινίες του αφιερώματος συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών: Ουγκέτσου Μονογκατάρι (Ιστορίες της χλωμής σελήνης μετά τη βροχή) του Κένζι Μιζογκούτσι (1953), Ταξίδι στο Τόκιο του Γιασουχίρο Όζου (1953), Η πύλη της κολάσεως του Τεiνοσούκε Κινουγκάσα (1953) και Η άρπα της Βιρμανίας του Κον Ιτσικάουα (1956).

«Το αριστούργημα του Μιζογκούτσι είναι μια από τις ωραιότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου», σημειώνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ερίκ Ρομέρ για την ταινία Ουγκέτσου Μονογκατάρι στα «Cahiers du Cinema» (Μάιος 1958). Πρόκειται για μια ιαπωνική Οδύσσεια, όπου η μισαλλοδοξία τιμωρείται με τρόπο γλαφυρό και ποιητικό.  Δυο άνδρες που δεν είναι ικανοποιημένοι με την ως τώρα ήσυχη οικογενειακή ζωή τους θα ζήσουν την άνοδο και την πτώση των ονείρων τους. Σε στενή επαφή με το στατικό φυσικό περιβάλλον, αφήνει την διδαχή ότι η ‘παραμυθένια’ επιτυχία που χτίζεται γρήγορα με ψέματα ή κυνηγώντας άπιαστα όνειρα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Το Ταξίδι στο Τόκιο του Γιασουχίρο Όζου συμπεριλαμβάνεται σταθερά σε όλες τις λίστες που αφορούν στις 10 καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Το οικογενειακό αυτό δράμα περιγράφει το ταξίδι ενός ηλικιωμένου ζεύγους από την επαρχία που ζουν στην πόλη του Τόκιο για να επισκεφτούν τα παιδιά τους. Με πικρία βλέπουν κάθε παιδί τους να τους ‘ξεφορτώνεται’ για να βρουν τελικά αναπάντεχο κατάλυμα στη νύφη του νεκρού γιου τους. Ένα οδοιπορικό όχι μόνο στο Τόκιο του 1953, αλλά και στους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς που η αστικοποίηση και οι νέοι ρυθμοί ζωής της πόλης κλονίζουν ισχυρά.

Βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών και το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, Η πύλη της κολάσεως του Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα, θάμπωσε το δυτικό κοινό με τη μεγαλοπρέπειά της. Ο έρωτας τυφλώνει και παραβλέπει κοινωνικά στρώματα και αρχές. Πολύ περισσότερο ένας έρωτας μονόπλευρος, χωρίς ανταπόκριση. Με φόντο το πραξικόπημα κατά του αυτοκράτορα ένας καταξιωμένος σαμουράι θα καταντήσει περίγελος όταν θα ζητήσει σε γάμο μια γυναίκα που αποδεικνύεται ότι είναι ήδη παντρεμένη. Ο πολεμιστής, όμως αντί να αποθαρρυνθεί γίνεται πιο επίμονος και απειλητικός. Παρά τη χρονολογική στιγμή που γυρίστηκε, τόσο τα χρώματα όσο και οι γωνίες λήψεις παραμένουν αξιοθαύμαστα.

Η άρπα της Βιρμανίας του Κον Ιτσικάουα είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές αντιπολεμικές ταινίες που μας έδωσε ο ιαπωνικός κινηματογράφος τη δεκαετία του ’50. Ο νεαρός αρπιστής που μεταμορφώνεται σε μοναχό για να θάψει τους νεκρούς συμπολεμιστές του  εμπεριέχει όλο τον πόνο μιας χώρας που έζησε στο πετσί της το ολοκαύτωμα της ατομικής βόμβας και μια δυνατή κραυγή για τον ματαιότητα του πολέμου έναντι στη ζωή. Όποιος δεν είχε την ευκαιρία να την έχει δει, να πάει οπωσδήποτε!

Στα πλαίσια του αφιερώματος, το Σάββατο 8 Μαρτίου, πριν την προβολή της ταινίας Ταξίδι στο Τόκιο του Γιασουχίρο Όζου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Εισαγωγή στο Ταξίδι στο Τόκιο και στο έργο του Γιασουχίρο Όζου», από τον κριτικό κινηματογράφου Θωμά Λιναρά (αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, ώρα 20.15).

Πρόγραμμα προβολών:

ΠΕΜΠΤΗ 6/3/14:

18.30 Η πύλη της κολάσεως

21.00 Η άρπα της Βιρμανίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/3/14:

18.30 Ταξίδι στο Τόκιο

21.00 Ουγκέτσου Μονογκατάρι

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/3/14:

18.30 Η άρπα της Βιρμανίας

21.00 Ταξίδι στο Τόκιο

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/3/14:

18.30 Ουγκέτσου Μονογκατάρι

21.00 Η πύλη της κολάσεως

Πώληση εισιτηρίων:

Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)

Τιμή εισιτηρίου:

4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη) / Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *