Πέθανε ο Ζακ Ριβέτ
Ο σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ, θεωρούμενος από πολλούς ως ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη Νουβέλ Βαγκ -όπως έλεγε και ο Φρανσουά Τριφό-, πέθανε την Πέμπτη στο Παρίσι σε ηλικία 87 ετών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ.
Ο Ριβέτ γεννήθηκε στη Ρουέν της βορειοδυτικής Γαλλίας τον Μάρτιο του 1928. Εργάστηκε μαζί με τον Τριφό, αλλά και τους Ερίκ Ρομέρ, Κλοντ Σαμπρόλ και Ζαν-Λικ Γκοντάρ στα Cahiers du Cinema πριν περάσει πίσω από την κάμερα. Στη διάρκεια της θητείας του στο περιοδικό κινηματογραφικής κριτικής το Cahiers du Cinema έγινε πιο πολιτικό.
Η πρώτη του ταινία «Το Παρίσι μάς ανήκει» έθεσε τις βάσεις για ένα διαφορετικό σινεμά, το οποίο χαιρετίστηκε από τους κριτικούς, αν και θεωρείτο ως σινεμά του διανοούμενου.
Διασκεύασε Ντιντερό με την ταινία Suzanne Simonin, la Religieuse de Diderot, με πρωταγωνίστρια την Άννα Καρίνα, ενώ έγινε γνωστός για τη διάρκεια των ταινιών του. Το Out 1 κυκλοφόρησε το 1971 και είχε διάρκεια 770 λεπτά –πάνω από 12 ώρες- και ακολουθήθηκε από το διάρκειας 192 λεπτών «Celine and Julie Vont en Bateau» (Η Σελίν και η Ζυλί Πάνε Bαρκάδα), μία από τις γνωστότερες και πιο αγαπητές ταινίες του.
Το 1991 σκηνοθέτησε την «Ωραία Καβγατζού», ίσως τη διασημότερη ταινία του με τους Μισέλ Πικολί και Εμανουέλ Μπεάρ. Στην ταινία, ένας ηλικιωμένος καλλιτέχνης συναντά τη δημιουργική αναγέννηση, κάτι που φαίνεται ότι συνέβη και στην περίπτωση του ίδιου του Ριβέτ.
Ο Ριβέτ είχε σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις ταινίες Jeanne la Pucelle (βιογραφία της Ζαν Ντ’ Αρνκ), το Ποιος να Ξέρει; (και η Δούκισσα του Λανζέ (2007).
Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν δήλωσε πως πρόκειται για «έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές της οικειότητας και της ερωτικής ανυπομονησίας».
Ήταν «ένας από τους πιο νηφάλιους, τους πιο ευρηματικούς, τους πιο ελεύθερους της Νουβέλ Βαγκ», υπογράμμισε ο πρώην κριτικός και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ.