Πρόσωπα

Ο Τζάρεντ Λέτο, τα σκαμπανεβάσματα και οι σοκαριστικές φωτό

Ο Τζάρεντ Λέτο είναι ένας από εκείνους τους ηθοποιούς/τραγουδιστές. Που θα μπορούσε να είναι μεγάλοι σταρ, αλλά δεν είναι. Δεν ξέρεις ακριβώς τι φταίει, κάθε φορά που τον βλέπεις, λες «α να ένας μεγάλος σταρ». Αλλά οι ταινίες του περνάνε απαρατήρητες, ο ίδιος περνάει απαρατήρητος και μετά έχουν περάσει μήνες (ή ακόμα και χρόνια) από τότε που έκανε ταινίες. Υπάρχουν, βέβαια, και οι 30 Seconds to Mars, αλλά ακόμα και αυτοί δεν αρκούν για να εκτοξεύσουν την καριέρα του στα ύψη που πίστευες κάποτε, όταν τον έβλεπες να δίνει αυτή την ανατριχιαστική ερμηνεία ως τζάνκι στο Ρέκβιεμ, όταν έβλεπες τα γαλάζια του τα μάτια να ανοίγουν διάπλατα, καθώς η δόση περνούσε στο αίμα του.

 Γιατί ο Τζάρεντ Λέτο δεν είναι ένας τυχαίος ηθοποιός. Έχοντας ψηφιστεί από το People ως ένας από τους ομορφότερους ηθοποιούς για δύο χρονιές στη σειρά (1995, 1996), το Χόλιγουντ έμοιαζε να έχει ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά του στο αγόρι που  Γρήγορα πέρασε από τα θριλεράκια της σειράς (Urban Legends) στις πιο σοβαρές ταινίες (όπως η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή). Στο cult Fight Club έκατσε να του θρυψαλιάσει το όμορφο πρόσωπό του ο αφηγητής (Έντουαρντ Νόρτον) και στη μισή ταινία κυκλοφορούσε παραμορφωμένος από τα χτυπήματα –για να μην μιλήσουμε για την ξανθιά του κόμη.

Αυτό που έπρεπε, πάντως, το έκανε. Ο Ντάρεν Αρονόφσκι επείσθη και τον πήρε για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο. Βοήθησε και το American Psycho. Ο Λέτο αποδείκνυε σιγά σιγά ότι δεν ήταν το τυπικό όμορφο Αμερικανάκι που φοβάται να τσαλακώσει την εικόνα του.

Το Ρέκβιεμ φαινόταν ότι θα είναι η μεγάλη ευκαιρία του Λέτο. Αν δεν σε κάνει σταρ μια τόσο αγαπητή ταινία, τι θα σε κάνει;

Και όμως. Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν μάλλον αδιάφορες ταινίες και το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Φίντσερ σε έχει συμπαθήσει και σε παίρνει στο Δωμάτιο Πανικού δεν σημαίνει κάτι, γιατί μάλλον έπεσες στην κακή στιγμή της φιλμογραφίας του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη.

Ούτε ο Όλιβερ Στόουν κατάφερε να εκτοξεύσει την καριέρα του και πώς να το έκανε με τον Αλέξανδρο που γύρισε (όπου ο Λέτο ερμήνευσε τον Ηφαιστείονα); Το να σε λένε Στόουν, δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορείς να κάνεις και επιτυχίες.

Ούτε το φιλόδοξο Mr. Nobody απέφερε τα αναμενόμενα (ίσως και λίγο άδικα). Περισσότερα για την ταινία, για την οποία Φράνσις και Τάιλερ, διαφωνούν μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο Λέτο, όμως, είναι διατεθειμένος να δείξει ότι μπορεί να αλλάξει πρόσωπο για την τέχνη που αγαπά.

Κι έτσι στο Chapter 27 μεταμορφώνεται σε Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν aka  σε δολοφόνο του Τζον Λένον, δείχνοντας ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει να πάρει παραπάνω κιλά για έναν ρόλο που θεωρεί ότι αξίζει.

Κι ενώ από το 2009 (οπότε γύρισε το Mr Nobody) ο Τζάρεντ Λίτο σχεδόν εξαφανίστηκε –ίσως για να αφιερωθεί στη μουσική του καριέρα. Τα επόμενα δύο χρόνια οι 30 Seconds to Mars, το συγκρότημα που έφτιαξαν με τον αδελφό του το 1998 πραγματοποίησαν μια τεράστια περιοδεία και έσπασαν και το ρεκόρ Guinness γι’ αυτό (σε δύο χρόνια 309 σόου σε περισσότερες από 60 χώρες). Δοκίμασε και την τύχη του στη σκηνοθεσία, αφού το βίντεο κλιπ Hurricane το έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Ο Τζάρεντ Λέτο δεν κάθισε, βέβαια, στα αυγά του, αλλά βάλθηκε να αλλάξει τη μουσική βιομηχανία. Είναι από εκείνη τη στόφα καλλιτεχνών (όπως ο Τζέιμς Φράνκο) που πρέπει να ασχολούνται με πολλά και διαφορετικά. Ίδρυσε το the Hive, υπεύθυνο για τη διαχείριση των social media και του ψηφιακού μάρκετινγκ για τους 30 Seconds to Mars και άλλους καλλιτέχνες. Παράλληλα, αποφάσισε να κάνει κυριολεκτική την έννοια της VIP εμπειρίας, δημιουργώντας ένα χρυσό εισιτήριο που παρείχε πρόσβαση backstage σε συναυλίες και ηχογραφήσεις σε στούντιο για γνωστούς καλλιτέχνες. Παράλληλα, το Vyrt πουλά ψηφιακά εισιτήρια σε live-stream συναυλίες για περίπου 15 δολάρια (προς το παρόν παρέχει πρόσβαση μόνο σε συναυλίες του ίδιου).

Δεν εγκαταλείπει, όμως, την ηθοποιία. Φέτος, τραβά και πάλι τα βλέμματα με την ερμηνεία του ως τραβεστί-φορέας του AIDS για τις ανάγκες της ταινίας The Dallas Buyers Club. Πρόσφατα, ο φωτογράφος Τέρι Ρίτσαρντσον δημοσίευσε φωτογραφίες του Λέτο στο tumblr. Ο ηθοποιός είναι σκελετωμένος και εμφανίζεται με ανδρόγυνο look για την ταινία.

«Το σώμα σου περνά από παράξενα στάδια» παραδέχτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Vulture. «Μερικές φορές είναι δύσκολο ακόμα και να μη βγάλεις το νερό. Αλλά για μένα, δεν ήταν θέμα του πόσο περισσότερο βάρος μπορούσα να χάσω, αλλά το να αντιπροσωπεύω τον χαρακτήρα. Είμαι επικεντρωμένος στο τι σημαίνει να ερμηνεύσεις μια γυναίκα τρανσέξουαλ» λέει και εκτός από το βάρος που έχασε, ο Λέτο έβγαλε και τα φρύδια του για τις ανάγκες της ταινίας.

«Ιστορικά οι άνθρωποι (έχασαν βάρος), αναζητώντας τον εαυτό τους, προκειμένου να επιτύχουν μια κατάσταση συλλογισμού. Επομένως, και εγώ ελπίζω σε αυτό. Δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό» είπε ο ηθοποιός.

Στην ταινία δεν είναι ο μόνος που αλλάζει και που φτάνει στα άκρα για τον ρόλο του. Ο πρωταγωνιστής Μάθιου ΜακΚόναχι έχει κάνει το ίδιο. Και ο Τζάρεντ Λίτο δηλώνει ότι κανείς δεν κινδύνευσε στα γυρίσματα του Dallas Buyers Club, σε σκηνοθεσία Ζαν Μαρκ Βαλέ.

Η ταινία βασίζεται χαλαρά στην αληθινή ιστορία του Ρον Γούντρουφ (Μάθιου ΜακΚόναχι), ενός γυναικά, χρήστη ναρκωτικών, ομοφοβικό άνδρα, ο οποίος το 1986 διαγνώστηκε με AIDS και οι γιατροί του έδωσαν 30 ημέρες ζωής. Άρχισε να λαμβάνει το ΑΖΤ, το μόνο εγκεκριμμένο φάρμακο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που ήταν διαθέσιμο στις ΗΠΑ, η λήψη του οποίου τον έφερε στο χείλος του θανάτου. Για να επιβιώσει, άρχισε να εισάγει λαθραία μη-τοξικά, αντι-ιικά φάρμακα από όλο τον κόσμο, τα οποία ήταν ακόμα παράνομα στις ΗΠΑ. Με τη βοήθεια της γιατρού του (την ερμηνεύει η Τζένιφερ Γκάρνερ) και ενός άλλου ασθενή του Ρέιγιον (ο Λέτο), ο Ρον δημιουργεί άθελά του την Dallas Buyers Club, παρέχοντας σε ασθενείς του AIDS αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες. Η ταινία ακολουθεί την προσωπική μάχη του Ρον Γούντορφ να επιβιώσει, μάχη η οποία διήρκεσε 2.191 ημέρες. Πέθανε στις 12 Σεπτέμβρη 1992, έξι χρόνια μετά τη διάγνωσή του με τον ιό HIV.

Μένει να δούμε εάν η ερμηνεία του θα του δώσει επιτέλους τη θέση που του αξίζει στο κινηματογραφικό στερέωμα. Ή αν όχι, τουλάχιστον εάν θα φτάσει μέχρι τις βραβεύσεις και τα Όσκαρ.

Δείτε παρακάτω σκηνές από το Ρέκβιεμ

και το Hurricane των 30 seconds to mars, σε σκηνοθεσία Λέτο

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Μια σκέψη για το “Ο Τζάρεντ Λέτο, τα σκαμπανεβάσματα και οι σοκαριστικές φωτό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *