ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού ( L’ Empereur de Paris)

empereur1

one-half-popcorn

 

 

Στο απόγειο της βασιλείας του Ναπολέοντα, ο Βιντόκ, ο μόνος άνθρωπος που απέδρασε με επιτυχία από δύο φυλακές υψηλής ασφαλείας, είναι ένας θρύλος. Αφού θεωρήθηκε νεκρός μετά από την τελευταία, εντυπωσιακή του απόδραση, ο πρώην κακοποιός κρατάει πια χαμηλό προφίλ, ως ένας απλός έμπορος ρούχων. Το παρελθόν του όμως δεν τον αφήνει ήσυχο, καθώς οι πρώην συγκρατούμενοi του τον κατηγορούν για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Για να αποδείξει την αθωότητα και τις καλές προθέσεις  του, κλείνει μια συμφωνία με την αστυνομία: κυνηγά όλους τους κλέφτες και δολοφόνους του Παρισιού με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Χωρίς καν να το προσπαθεί, ο Βιντόκ γίνεται από πρώην κατάδικος σερίφης. Ένας συναρπαστικός αληθινός χαρακτήρας – στρατιώτης, κατάδικος, αστυνομικός, συγγραφέας και ιδιωτικός ντετέκτιβ.

empereur2

Με 22 εκατομμύρια ευρώ budget και με προοπτική να φέρει ούτε τα μισά χρήματα πίσω, αυτή η υπερφιλόδοξη ταινία αντικατοπτρίζει πλήρως την εμμονική τάση της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Γαλλίας να αντιγράψει το Χόλυγουντ. Παραγωγή που δείχνει τα χρήματα της και τον πλούτο της αλλά παραμένει εκεί χωρίς να έχει να επιδείξει κάποια άλλη κινηματογραφική αρετή όπως σενάριο, ιστορικό υπόβαθρο και ουσία. Έτσι για δύο ώρες χωρίς καμία οικονομία στο οπτικό πεδίο, όλα βρίσκονται στον υπερθετικό βαθμό εκτός από το νόημα.  Σκηνικά, κοστούμια, μουσική, γρήγορο μοντάζ, μάχες, βιαιοπραγίες και λαγνεία σε ένα Παρίσι σκοτεινό που θα φοβόμασταν να σταθούμε έστω για ένα λεπτό.

empereur3

Ο Βενσάν Κασέλ δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη καθοδήγηση και είναι φυσικά για άλλη μια φορά εξαιρετικός στον ρόλο του και σε αυτό βοηθά και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Πλειάδα γνωστών ηθοποιών γύρω του εμφανίζονται και εξαφανίζονται χωρίς εξήγηση αλλά σε ένα Γαλλικό blockbuster που θέλει να τα έχει όλα από δράση, βία και εφέ μέχρι τραγωδία, ιστορικότητα και ρομάντζο, οι σεναριακές ατασθαλίες είναι αναμενόμενες.

Θα μπορούσε να είναι η Γαλλική απάντηση στις Συμμορίες της Νέας Υόρκης του Σκορσέζε αλλά η πραγματική μας απάντηση είναι πως δεν θα γίνεις Χόλυγουντ ποτέ. Απλά.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *