ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κάννες 2014: Η εβδομάδα της κριτικής

 Σιγά σιγά συναρμολογείται το πάζλ των προβολών του Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα ανακοινώθηκε η επιλογή των ταινιών που θα συμμετέχουν στην Εβδομάδα της Κριτικής, αυτού του παράλληλου διαγωνιστικού τμήματος οπού συμμετέχουν σκηνοθέτες με τις πρώτες ή δεύτερες σκηνοθετικές δουλειές τους. Πρόεδρος της επιτροπής που θα αποφασίσει για το νικητή είναι η Βρετανή σκηνοθέτης Andrea Arnold, ήδη δυο φορές βραβευμένη με το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες για τα Red Road και Fish Tank, ενώ τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν αργότερα. Εννέα μεγάλου μήκους ταινίες θα διαγωνιστούν για το βραβείο, δύο θα προβληθούν σε ειδικές προβολές και 10 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα. Κυρίαρχα θέματα φαίνονται να είναι η αναζήτηση της ταυτότητας και ο έρωτας.

Στο διαγωνιστικό μεγάλου μήκους έχουμε δυο σκηνοθέτες που έχουν ήδη δει τις ταινίες του να επιλέγονται στην Εβδομάδα της Κριτικής, ο Αμερικανός David Robert Mitchell με την ταινία It Follows, που είναι ένα μείγμα ταινίας ζόμπι και εφηβικής ταινίας που μιλά για την σεξουαλικότητα, και η Ισραηλινή σκηνοθέτης Shira Geffen,που έχει κερδίσει την Χρυσή Κάμερα με τo Jellyfish, με την ταινία της Self Made (φωτογραφία) με την οποία σκιαγραφεί τα πορτρέτα δύο γυναικών, μιας ισραηλινής και μιας Παλαιστίνιας, που ζουν βίους παράλληλους μέχρι να συναντηθούν. Η Γαλλία έχει τρεις συμμετοχές στο διαγωνιστικό με το Hope του Boris Lojkine που αφηγείται την Οδύσσεια ενός ζευγαριού από την Αφρική που διασχίζει την ήπειρο προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη, το  Hippocrate του Τhomas Lilti, μια κωμικοτραγική ματιά στον νοσοκομειακό χώρο μέσα από την διαμάχη δύο ειδικευόμενων γιατρών και τέλος το Faire l’amour του Djinn Carrenard που μας παρουσιάζει την ερωτική ιστορία του έρωτα ενός μουσικού και μιας φυλακισμένης που είναι σε άδεια.

Η ταινία του κολομβιανού σκηνοθέτη Franco Lolli Gente de bien στρέφεται γύρω από την σχέση ενός πατέρα, που δουλεύει ως υπηρέτης σε μια πλούσια οικογένεια και του γιου του που δεν είναι συμφιλιωμένος με την ιδέα ότι ο πατέρας του κάνει αυτό το επάγγελμα. Από τα γεγονότα της εβδομάδας θα είναι και η ταινία από την Ουκρανία  The tribe του Μyroslav Slaboshpytskiy, που εξιστορεί την ζωή σε  ένα άσυλο κωφαλάλων μέσα από ιστορίες συμμοριών, πορνείας και έρωτα. Οι ηθοποιοί παίζουν όλοι στην νοηματική γλώσσα που δεν θα μεταφραστεί στην οθόνη. Μια επίσης αξιοπερίεργη ταινία θα είναι και το When animals dream του Δανού σκηνοθέτη Jonas Alexander Arnby (φωτογραφία) σχετικά με την ιστορία μιας κοπέλας που δουλεύει σε ιχθυοπωλείο και ταπεινώνεται καθημερινά από τους άντρες του χωριού. Η κοπέλα όμως είναι λυκάνθρωπος και θα χρησιμοποιήσει την δύναμη αυτή για να διεκδικήσει τα δικαιώματα της ως γυναίκα και να εκδικηθεί για την μητέρα της. Τέλος η ταινία του Ιταλού Sebastiano Riso, Piu buio di mezzanote, αφηγείται τις περιπέτειες ενός παιδιού που το έχει σκάσει από το σπίτι του και τις συναντήσεις του με εκκεντρικές προσωπικότητες κατά την διάρκεια των νυχτερινών περιπλανήσεων του. Σε ειδικές προβολές θα προβληθούν η ταινία Respire της Γαλλίδας ηθοποιού, Melanie Laurent με θέμα τις εφηβικές ανησυχίες και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα και η ταινία The Kindergarten Teacher του Nadav Lapid από το Ισραήλ που χρησιμοποιεί την ιστορία μιας δασκάλας για να μιλήσει για θέματα όπως ο ιδεαλισμός, η αντίσταση και η αντίδραση.

Επίσημο διαγωνιστικό

Piu buio di mezzanote, Sebastiano Riso

Gente de bien, Franco Lolli

Hippocrate, Thomas Lilti

Hope, Boris Lojkine,

It Follows,David Robert Mitchell

Faire l’amour, Djinn Carrenard

Self Made,Shira Geffen, Israel

The Tribe,Myroslav Slaboshpytskiy

When Animals Dream,Jonas Alexander Arnby

Ειδικές προβολές

Respire,Melanie Laurent

The kindergarden teacher,Nadav Lapid

Ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους

Young Lions of Gypsy,Jonas Carpignano
Goodnight Cinderella, Carlos Conceicao
The Chicken, Una Gunjak
Back Alley, Cecile Ducrocq
Crocodile, Gaelle Denis
Les fleuves m’ont laissée descendre où je voulais,Laurie de Lassale
Little Brother,Remi St-Michel
Safari,Gerardo Herrero
TrueLoveStory,Gitanjali Rao
A Blue Room,Tomasz Siwinsk

 

Κωνσταντίνος Σκαρμούτσος

Παρά το γαλλικό μου ψευδώνυμο που είναι και το φιλμικό alter ego του Francois Truffaut, γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη στης οποίας τους κινηματογράφους είχα τις πρώτες επαφές με τον κινηματογράφο. Από τη μια «Ο πόλεμος των άστρων» και από την άλλη ο «Τοίχος» του Γιλμάζ Γκιουνέι συνέστησαν το δίπολο πού με κυνηγάει. Τα άστρα του Χόλιγουντ και τα διακριτικά φώτα του cinéma d’auteur με οδήγησαν στην Γαλλία όπου ανδρώθηκα στην κινηματογραφική σκέψη. Τι μ’αρέσει; Απλό: όλες οι καλές ταινίες από όλα τα είδη εκτός από τις ρομαντικές κομεντί. Ιδιαίτερη προτίμηση σε ευρωπαïκό, ανεξάρτητο αμερικάνικο και ασιατικό κινηματογράφο. Κλείνω εδώ γιατί ως γνήσιος λάτρης του γαλλικού νέου κύματος μου αρέσει να μιλάω με τις ώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *