ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επισκεφτείτε το σινεμά, φορώντας ακουστικά.

Αυτό ακριβώς μας προτρέπει ο σκηνοθέτης Rian Johnson να πράξουμε. Όχι βέβαια για να το παίξουμε cool αλλά για να απολαύσουμε το commentary track της νέας ταινίας του “Looper” που έβγαλε ειδικά για τις αίθουσες του σινεμά. Το ηχητικό αρχείο είναι διαθέσιμο δωρέαν online και πρόκειται για ένα mp3 αρχείο το οποίο πρέπει ο θεατής να ακούσει μέσα από το media player του, με ακουστικά την ώρα που βλέπει την ταινία στο σινεμά. Προσοχή, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί την πρώτη φορά που βλέπουμε την ταινία αλλά ούτε να ακουστεί πριν πάμε να την δούμε αφού περιέχει spoilers.

Στην αρχή της ηχογράφησης ο σκηνοθέτης καλωσορίζει τον θεατή δίνοντας του συμβουλές για το πως να ακούσει το αρχείο με ακουστικά χωρίς να ενοχλήσει τους διπλανούς του στην αίθουσα αλλά και πως να συγχρονιστεί με την ταινία. Οπότε τα πρώτα λεπτά της ηχογράφησης καλό θα ήταν να ακουστούν πριν πάμε στην αίθουσα.

Συνήθως τα commentary tracks εκδίδονται σαν μπόνους όταν η ταινία βγαίνει σε DVD, οπότε αυτή η πρωτότυπη κίνηση του σκηνοθέτη πρέπει να αποσκοπεί στο να προτρέψει τους θεατές να δουν την ταινία και δεύτερη φορά αλλά και για να ευχαριστήσει τους φανατικούς οπαδούς του. Ο Rian αρέσκεται στο να πειραματίζεται με το κοινό του  και ακριβώς το ίδιο κόλπο με το cinema commentary είχε πράξει και με την προηγούμενη του ταινία “The Brothers Bloom” με πολύ μεγάλη αποδοχή στο κοινό. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης αυτό το αρχείο είναι προορισμένο ειδικά για τις αίθουσες του σινεμά και όχι μόνο είναι τελείως διαφορετικό αλλά έχει και πιο πολλές λεπτομέρειες και τεχνικά θέματα από αυτό που θα εκδοθεί για την DVD έκδοση.

Άσχετα με το αν θέλετε να απολαύσετε αυτή την “εμπειρία μέσα στην εμπειρία” που μας προσφέρει ο σκηνοθέτης ακούγοντας κάτι τελείως διαφορετικό από ότι οι υπόλοιποι θεατές στην αίθουσα, η σκέψη του σκηνοθέτη είναι πρωτότυπη και αξίζει την προτίμηση μας. Στην τελική μπορούμε να το κατεβάσουμε και να ακούσουμε το αρχείο λίγους μήνες αργότερα στην ασφάλεια του καναπέ μας.

Αν και να μπουκάρει κανείς στην αίθουσα σκορπίζοντας τον  πανικό φορώντας τα μεγάλα DJ ακουστικά θα είναι ανεκτίμητο, και όχι τίποτα άλλο αλλά θα υπάρχει και μια πολύ καλή δικαιολογία αν κάποιος ενδιαφερθεί…. “Θυσιάζομαι για την τέχνη“….

Για ευκολία παραθέτουμε εδώ και το επίμαχο commentary track.  Προσοχή SPOILER.

Δημήτρης Χριστόπουλος

Ξεκίνησε το '80 με τετράχρωμα pixel που έβλεπε στην 14 ιντσών τηλεόραση του και έφτασε στο σήμερα προγραμματίζοντας στερεοσκοπικές 3D παραγωγές full HD για πλανητάρια. Μοναχικός cowboy κάθεται μεταμεσονύκτια, όταν τα πάντα έχουν σωπάσει, μπροστά στο θαμπό φως της οθόνης του και περιπλανιέται ανάμεσα στα μηδενικά και άσους του internet, μάχεται σε ψηφιακούς κόσμους των video games και καλπάζει στο κόσμο των cine effects. Θα προσπαθήσει να σας περιγράψει αυτά που βλέπει απλά και απέριττα, "Talk to me like Ι am a six year old!".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *