Άποψη

Ερωτική επιστολή στο σινεμά από τον Martin Scorsese


Ο μεγάλος σκηνοθέτης έγραψε ένα δοκίμιο για το New York Review Of Books σχετικά με τη  σημασία του κινηματογράφου και αναφερόμενος στην ιστορία της έβδομης τέχνης «πιάστηκε» από το Vertigo του Alfred Hitchcock.

Ξεκίνησε, λοιπόν, λέγοντας πως «στην περίπτωση των κινηματογραφικών αριστουργημάτων – στην πλειοψηφία τους δηλαδή – δεν τα ξαναπαρακολουθούμε για την πλοκή». Άλλα είναι τα στοιχεία εκείνα που θα σε κεντρίσουν. Το πόσο ατμοσφαιρικό είναι το έργο, τα πλάνα του σκηνοθέτη, το υποκριτικό ταλέντο του ηθοποιού κ.α. Σύμφωνα με τον Scorsese, το Vertigo είναι ένα από εκείνα τα έργα που αντιπροσωπεύουν όλα τα παραπάνω.

Συνεχίζει αναφέροντας πως το περιοδικό «Sight & Sound» του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου διοργανώνει κάθε δεκαετία ένα γκάλοπ ζητώντας από γνωστούς κριτικούς και δημιουργούς να κάνουν μια λίστα με τις 10 ταινίες όλων των εποχών. Το 1952 η ταινία του Vittorio de Sica «Κλέφτης Ποδηλάτων» πήρε την πρωτιά, ενώ το 1962 κέρδισε η ταινία «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς. Ο «Πολίτης Κέιν» φάνηκε πως ήταν σταθερή αξία, ώσπου πέρσι ήρθε στο προσκήνιο το Vertigo.

Κλείνοντας το υπέροχο και καλογραμμένο δοκίμιό του επισημαίνει πως «όχι μόνο θα πρέπει να διατηρούμε τα πάντα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να χειραγωγούνται από τις προσωρινές πολιτιστικές αξίες – ιδιαίτερα τώρα… Πρέπει να θυμόμαστε : μπορεί να νομίζουμε πως ξέρουμε τι θα έχει διάρκεια στο χρόνο και τι όχι. Μπορεί να νιώθουμε απόλυτα σίγουροι για τους εαυτούς μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Πρέπει να θυμόμαστε το Vertigo…».

Αν θέλετε να διαβάσετε όλο το κείμενο του Martin Scorsese, πατήστε εδώ :

The Persisting Vision: Reading the Language of Cinema

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *