ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Micro μ Festival 2020: Το αλληγορικό “CLOUD” του Μιχάλη Δημητρίου

Αναμένοντας την δέκατη διοργάνωση του Micro μ Festival, γνωρίζουμε τους σκηνοθέτες και τις ταινίες τους που παίρνουν μέρος στο Διαγωνιστικό Μέρος του φεστιβάλ.

Μιχάλης Δημητρίου – CLOUD │Κοινωνικό

Ο Παύλος είναι ένας βετεράνος της ροκ μουσικής. Η κόρη του Άννα, είναι κρυφά τηλεφωνήτρια σε ροζ γραμμές. Ναρκωτικά, αλκοόλ, σεξ, εφήμερες σχέσεις, άσκοπες ζωές, ροκ εν ρολ. Μια αλληγορική αντανάκλαση της σημερινής Αθήνας και μια ακατέργαστη απεικόνιση ενός οικογενειακού δράματος μεταξύ πατέρα και κόρης. Δύο άνθρωποι χωρίς ελπίδα, δύο κοινές ζωές, αμέτρητα σύννεφα.

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι απόφοιτος του Τμήματος  Κινηματογράφου & Τηλεόρασης του New York College και του Πανεπιστημίου του Greenwich από όπου έλαβε το πτυχίο του με πολύ καλό βαθμό. Επιπλέον, έχει στην κατοχή του ένα μεταπτυχιακό στις Θεατρικές Σπουδές από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με εξειδίκευση στην Υποκριτική και Σκηνοθεσία. Εκτός από σκηνοθέτης , ο Μιχάλης έχει τη δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών, μέσω της οποίας δουλεύει πολλά projects.

Τι αποτέλεσε έμπνευση για εσάς ώστε να θελήσετε να μας αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η έμπνευση για το σενάριο της ταινίας CLOUD ήρθε το 2012. ‘Ήταν μια ιδέα που έχει να κάνει με τα ένστικτα τον ανθρώπων μέσα στο αστικό περιβάλλον και τους διάφορους χαρακτήρες που μπορεί κάποιος να συναντήσει μέσα σε ένα μόνο βράδυ στην Αθήνα του 2019. 

‘Όσον αφορά την κινηματογραφική αφήγηση και την υλοποίηση της ήταν ένας μεγάλος αγώνας που μόνο οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι και συνεργάτες ξέρουν πραγματικά τι προσπάθεια έγινε σε όλα τα επίπεδα και τους ευχαριστώ πραγματικά για την συμπαράσταση τους.

Τι συναισθήματα και προβληματισμούς θα θέλατε να δημιουργήσετε στον θεατή μετά την θέαση της ταινίας σας;

Ιδανικά θα ήθελα ο θεατής να νοιώσει έκσταση και έρωτα για την ίδια την ζωή ακόμα και μέσα από περίεργες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουν οι χαρακτήρες στο CLOUD. Μέσα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, ελπίζω επίσης η ταινία να αποτελέσει και έναυσμα προβληματισμού όσο αφορά τις επιλογές των ανθρώπων  που μοιραία ίσως τους οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα.

Παρά τις δυσκολίες που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ δηλώνουν την παρουσία τους στο κινηματογραφικό τοπίο. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο θέμα αυτό;

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα θετικό. Πολλές όμως ταινίες – και μάλιστα αξιόλογες – προβάλλονται μόνο στα φεστιβάλ. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι ταινίες να καταφέρουν να έχουν υποστήριξη από τα κανάλια με τους σύγχρονους τρόπους διανομής. 

Οι ταινίες μπορούν να προβληθούν στην τηλεόραση, στις διαδικτυακές πλατφόρμες και φυσικά στις κινηματογραφικές αίθουσες. Στα χρυσά χρόνια του ελληνικού σινεμά ή παραγωγή κάλυπτε τα έξοδα αλλά και κέρδος από τις αίθουσες. Δεκαετίες αργότερα σε μια Ελλάδα ταλαιπωρημένη από μια οξεία κοινωνικό-οικονομική κρίση και τώρα με την πανδημία, η διανομή έχει μείνει ανησυχητικά πίσω αφήνοντας εκτεθειμένους  και χρεοκοπημένους τους δημιουργούς ταινιών με την δουλειά τους να προβάλλεται δωρεάν στο διαδίκτυο. 

Ελπίζω πραγματικά να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα και να φροντίσουν ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά που έχει η χώρα μας, αυτό του πολιτισμού.

-Τι σημαίνει το Micro μ Festival για εσάς;

Για μένα Το Micro μ Festival είναι επικοινωνία με όλη την σημασία της λέξης γιατί παρέχει την δυνατότητα στους κινηματογραφιστές και στους καλλιτέχνες να πάρουν άμεση ανταπόκριση από ένα πραγματικό καινό που διψάει για τις δημιουργίες τους.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *