Micro μ Festival 2020: Ο Παναγιώτης Κράββαρης και η ιστορία της “Marie”
Αναμένοντας την δέκατη διοργάνωση του Micro μ Festival, γνωρίζουμε τους σκηνοθέτες και τις ταινίες τους που παίρνουν μέρος στο Διαγωνιστικό Μέρος του φεστιβάλ.
Παναγιώτης Κράββαρης – Marie │Κοινωνικό
Ένας μοναχικός νεαρός φοιτητής μετακομίζει σε μια πολυκατοικία στην Κυψέλη, εκεί όπου μένει και η Marie, μια νεαρή Αφρικανή, που για τον νεαρό εκπροσωπεί όλα αυτά που σιχαίνεται: τεμπέλα, πρόστυχη, χαμηλής νοημοσύνης, αλλοδαπή. Όσο περισσότερους λόγους βρίσκει για να την μισεί, τόσο έλκεται από την αυτοπεποίθηση και την ανεμελιά της. Όταν η Marie κινδυνέψει, ο Μιχάλης σκέφτεται αν θα μείνει παρατηρητής ή αν θα επέμβει.
Ο Παναγιώτης Κράββαρης σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Film Making στο APA International Film School του Σίδνεϊ και στο Central Institute of Technology του Περθ της Αυστραλίας, λαμβάνοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών όπου ειδικεύτηκε στις κινηματογραφικές σπουδές.
– Τι αποτέλεσε έμπνευση για εσάς ώστε να θελήσετε να μας αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Σκεφτήκαμε έναν χαρακτήρα που να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους αφρικανούς της γειτονιάς του, που να απεχθάνεται την ιδέα να συσχετιστεί μαζί τους, και να θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριφέρονται “καλά” για να είναι ανεκτοί. Στη συνέχεια σκεφτήκαμε ποια αλληλουχία γεγονότων και συναισθηματικών καταστάσεων θα έκανε αυτόν τον χαρακτήρα να τους δει σαν “ίσους”.
– Τι συναισθήματα / προβληματισμούς θα θέλατε να δημιουργήσετε στον θεατή μετά την θέαση της ταινίας σας;
Το δέος μπροστά στη γενναιότητα κάποιων ανθρώπων, που παρ’ όλο που δέχονται ωμά την απόρριψη καθημερινά, λόγω του χρώματος του δέρματος, του φύλου, των προσωπικών επιλογών τους ή της κοινωνικής τους θέσης, δεν “λυγίζουν”.
– Παρά τις δυσκολίες που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ δηλώνουν την παρουσία τους στο κινηματογραφικό τοπίο. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο θέμα αυτό;
Δυστυχώς η κατάσταση της πανδημίας αφαιρεί από τα φεστιβάλ την πιο σημαντική τους παράμετρο: Την γνωριμία των δημιουργών μεταξύ τους και την δια ζώσης συνάντηση με το κοινό. Κάποια φεστιβάλ εξασφαλίζουν προβολές σε αίθουσα με μειωμένη προσέλευση, αλλά τα περισσότερα γίνονται διαδικτυακά. Όπως και να χει είναι σημαντικό να διεξάγονται με κάθε τρόπο, μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση.
– Τι σημαίνει το Micro μ Festival για εσάς;
Αυτή είναι η δέκατη χρονιά που διεξάγεται το Micro μ και είναι ένα σημαντικό βήμα προβολής ταινιών μικρού μήκους και το ευχαριστούμε.