Οι «πειρατές» ταινιών αγαπούν (και) να πηγαίνουν σινεμά
Όσοι κατεβάζουν πειρατικά ταινίες αγαπούν να πηγαίνουν και στο σινεμά και δεν τους πειράζει να πληρώνουν για να βλέπουν ταινίες, αναφέρουν τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.
Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς και άλλες έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που κατεβάζουν ταινίες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν νόμιμα περιεχόμενο σε σχέση με αυτούς που δεν κατεβάζουν, καθώς χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα ενημέρωσης.
Οι «πειρατές» ταινιών, μάλιστα, θεωρείται πιθανότερο να μειώσουν την πειρατεία εάν αισθανθούν ότι αυτή βλάπτει την κινηματογραφική βιομηχανία, σε σύγκριση με τους πειρατές της μουσικής.
Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο που συμμετείχε στην έρευνα, είχε κατεβάσει παράνομα περίπου 2.900 μουσικά αρχεία και 90 κινηματογραφικά.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, όσοι κατεβάζουν ταινίες είναι πιθανό να είναι πιο πλούσιοι και να ανησυχούν λιγότερο για το εάν θα τους πιάσουν από όσους κατεβάζουν μουσική.
Η έρευνα οικονομολόγων του Πανεπιστημίου συγκρίνει τις συμπεριφορές ανάμεσα σε όσους κατεβάζουν παράνομα μουσική και σε όσους κατεβάζουν παράνομα ταινίες και θεωρείται ίσως η πρώτη του είδους της.
Η έρευνα που βασίστηκε σε δείγμα 6.000 ατόμων ηλικίας 7 έως 84 ετών στη Φινλανδία έδειξε ότι οι πειρατές ταινιών είναι πιο πιθανό να ζουν σε μεγάλες πόλεις και να έχουν γνώσεις νέας τεχνολογίας από νεαρή ηλικία. Οι περισσότεροι είναι άνδρες νεαρής ηλικίας. «Δεν ήταν έκπληξη» λέει ο Τζο Κοξ, ένας εκ των ερευνητών. «Έχουν τις ικανότητες, το κίνητρο και τον εξοπλισμό για να κλέψουν μεγάλες ποσότητες μουσικών κομματιών και ταινιών κάθε μήνα».
Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι πειρατές κατεβάζουν περιεχόμενο είναι ότι γλιτώνουν χρήματα, τους δίνεται πρόσβαση σε υλικό που δεν έχει κυκλοφορήσει (ή δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα) και επειδή με αυτόν τον τρόπο δηλώνουν ότι δίνεται η δυνατότητα στους καλλιτέχνες να προσπεράσουν τις μουσικές εταιρίες ή τα κινηματογραφικά στούντιο. Ανάμεσα στα εμπόδια που συναντούν οι χρήστες είναι ο φόβος για ιούς, το ότι η περιγραφή δεν ταιριάζει με το περιεχόμενο, καθώς και το ότι το περιεχόμενο μπορεί να είναι κακής ποιότητας.