Αφιερώματα

Ποιες ταινίες δεν πέρασαν το Bechdel Test

Το Bechdel Test – για εκείνους που δεν έχουν μπει τόσο βαθιά στα…κινηματογραφικά νερά, δημιουργήθηκε από την Alison Bechdel το 1985 και χρησιμοποιείται για να αναγνωριστεί η διαδραστικότητα των φύλων στην ταινία. Μια ταινία θεωρείται ότι περνάει το τεστ όταν υπάρχει έστω και μία σκηνή όπου δύο ή περισσότερες γυναίκες συνομιλούν για διάφορα θέματα, εκτός από εκείνα που αφορούν τον άντρα.

Πιστεύετε ότι είναι εύκολο;  Αντιθέτως, έχει παρατηρηθεί πως μια αρκετά μεγάλη μερίδα σύγχρονων ταινιών αποτυγχάνουν στο να περάσουν το συγκεκριμένο τεστ. Αξίζει να σημειώσουμε πως η αποτυχία αυτή δεν σηματοδοτεί ότι η ταινία είναι κακή ή ενάντια στη γυναικεία φύση. Επίσης , όταν μια ταινία περάσει το τεστ δε σημαίνει πως είναι φεμινιστική. Ο στόχος του τεστ είναι να κάνει το θεατή να σκεφτεί πως παρουσιάζεται η γυναίκα στην ταινία.

Μας εκπλήσσει, λοιπόν, το γεγονός πως υπάρχουν ταινίες σήμερα που έχουν αποτύχει στο τεστ, και μάλιστα χωρίς να το παρατηρήσουμε καν.

5) The Social Network

Ο Mark Zuckerberg και οι φίλοι του αγνοούν τι γίνεται τριγύρω τους και καταφέρνουν μετά από πολύωρη δουλειά να φτιάξουν το Facebook και να γίνει αυτή τη στιγμή μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Είναι, όμως , μια ταινία που κόπηκε στο τεστ καθώς οι γυναίκες που έπαιζαν δεν αντάλλαξαν ούτε μια κουβέντα μεταξύ τους. Γι’αυτό και οι γυναικείοι ρόλοι της ταινίας χαρακτηρίστηκαν υποτονικοί.

4) Ο Χαρυ Ποττερ και οι κλήροι του θανάτου (Part 2)

Ο Χαρυ και οι φίλοι του, έπειτα από όλες τις περιπέτειες που παρακολουθήσαμε στις προηγούμενες ταινίες, κατάφεραν να φτάσουν στον Βόλντεμορτ και να τον νικήσουν. Μετά από όλα αυτά, βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να μεγαλώνουν (κάπως περίεργα θα λέγαμε) και να δημιουργούν δικά τους πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, καμία από τις μαθήτριες του Χογκουαρτς δεν επιδίδονται σε πραγματικό διάλογο. Εντάξει, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που η μια απευθύνεται στην άλλη, αλλά αυτό δεν θεωρείται διάλογος, έτσι;

3) Αβαταρ

Η ταινία του Τζειμς Κάμερον που έσπασε ταμεία κυρίως λόγω των πανέμορφων εφε που απεικονίζονται τέλεια μέσω της 3D τεχνολογίας, αφηγείται την ιστορία ενός πρώην πεζοναύτη, ο οποίος έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, καταφέρνει να στρατολογηθεί σε έναν μακρινό κόσμο, στον πλανήτη Πανδώρα, όπου μάχεται για τα ιδανικά και τις αξίες που ο ίδιος υποστηρίζει. Μπορεί η ταινία να είναι -σύμφωνα με πολλούς- ένα αριστούργημα, αλλά ούτε αυτή πέρασε το Bechdel Test. Θα μου πείτε «μα δεν υπάρχει μια σκηνή όπου η Neytiri μιλάει με τη μητέρα της»; Ναι, αλλά το θέμα είναι πως μιλούν για τον Jake! Κρίμα κ. Cameron. Ήσασταν τόσο κοντά στο να περάσετε το τεστ!

2) Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ( Τριλογία)

Ο Φρόντο κληρονομεί από το θείο του το δαχτυλίδι του Σάουρον , το οποίο πρέπει να καταστρέψει άμεσα ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Γη και το καλό να νικήσει. Στην τριλογία , υπάρχουν τρεις πρωταγωνιστικές φιγούρες , η Άργουεν, η Έογουιν και η Γκαλάντριελ. Αν και οι τρεις τους παίζουν σε όλες τις ταινίες, δεν συναντώνται ποτέ! Έχοντας υπόψην ότι σε όλες τις ταινίες απεικονίζεται η Νέα Ζηλανδία, πώς είναι δυνατόν να μην συναντήθηκαν ούτε μια φορά;

1) Τρέξε Λόλα Τρέξε

Η Λόλα πρέπει να βρει 100.000 γερμανικά μάρκα μέσα σε 20 λεπτά για να σώσει το αγόρι της από τους απαγωγείς. Παρ’ ότι η πρωταγωνίστρια είναι γυναίκα, δεν συνάντησε καμία άλλη γυναίκα κατά τη διάρκεια του φιλμ. Συνομίλησε με το αγόρι της, με τον πατέρα της αλλά με γυναίκα όχι.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Μια σκέψη για το “Ποιες ταινίες δεν πέρασαν το Bechdel Test

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *