ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Νύχτες Πρεμιέρας 25: Τα βραβεία

Με μια τελετή απονομής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την πρεμιέρα της ταινίας «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά έπεσε η αυλαία των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας.

Ο σκηνοθέτης παρέλαβε τιμητικό βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» για την συνολική προσφορά του στην 7η Τέχνη, το οποίο και παρέλαβε από τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, με το κοινό να τον χειροκροτεί όρθιο.

Παρόντες στην πρεμιέρα ήταν, εκτός από τον σκηνοθέτη, οι βασικοί πρωταγωνιστές (Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Τάρλοου), καθώς και ο διευθυντής φωτογραφίας, Γιώργος Αρβανίτης, ήταν παρόντες στην προβολή. Ο Κώστας Γαβράς ζήτησε από το κοινό να δει με ανοιχτό μυαλό την ταινία.

Νωρίτερα, απονεμήθηκαν τα βραβεία του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, σε μια τελετή απονομής που παρουσίασε ο ηθοποιός Κώστα Νικούλι (Xenia).

Αναλυτικά οι νικητές:

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 25ου
Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
αποτελούνταν από τους: Γουίτ Στίλμαν (Πρόεδρος της Επιτροπής), σκηνοθέτης, Χάνα Πάτερσον, σκηνοθέτις και παραγωγός, Μισέλ Βάλεϋ, ηθοποιός, Ουμπέρτο Μουρέιρα, κριτικός κινηματογράφου, Μπίργκιτ Κόλερ, συν-διευθύντρια του Άρσεναλ – Ινστιτούτου Τέχνης Κινηματογράφου και Video Art στο Βερολίνου και μέλος της επιτροπής προγράμματος του Berlinale Forum.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | «Νέα Λιθουανία» του Καρόλις Καουπίνις
Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Για την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως και πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα, η Διεθνής Επιτροπή του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Nova Lituania».


Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών
«Μια Αποικία» της Ζενεβιέβ Ντουλούντ – ντε Σελ
Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
«Μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο Για την δεξιοτεχνική διαχείριση του θέματος, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονέμεται στην Ζενεβιέβ Ντουλούντ – ντε Σελ».

Βραβείο Σεναρίου
«Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού» της Μπόρα Κιμ

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Για το λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του ’90».

Ειδική Αναφορά
«Φωτιά στη Λουιζιάνα» του Φίλιπ Γιούμανς
Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
«Η επιτροπή θέλει να απονείμει μια ειδική μνεία σε έναν νεαρό κινηματογραφιστή που μας εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του. Η ειδική μνεία στοχεύει στην στήριξη ενός κινηματογραφιστή στην αρχή της σταδιοδρομίας του».

Βραβείο Κοινού Fischer
«Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι
Με τα λόγια του Λοράν Ντελμουλί, Διευθυντή Marketing της Αθηναϊκής

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
«Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι
Με τα λόγια της ΠΕΚΚ: «Για τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».

STRANGER THAN FICTION-

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ
του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες
Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

Μάγκι Χερτ (Πρόεδρος της Επιτροπής), υπεύθυνη προγράμματος
εκδηλώσεων στο BFI, Σονόρα Μπρόκα, επιμελήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρίγα, Γκέρχαρντ Βίσνερ, Διευθυντής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Βίντεο στο Κάσελ, Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ, σκηνοθέτις
Γεράσιμος Ρήγας, σκηνοθέτης,


Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

«Η Γη του Μέλιτος», των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:
«Για την οπτική αριστεία και την συγκλονιστική αφήγηση που εκτυλίσσεται στην Βόρειο Μακεδονία, το πως αντανακλά τον κύκλο της ζωής και την σημασία της οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και την αξία της διατήρησης του οικοσυστήματος. Όπως λέει και η δυνατή και ανθεκτική Χατίτζε: «Μας προσφέρουν το μισό, πρέπει να τους αφήνουμε το μισό».

Ειδική Μνεία
«Δέντρα στην Έρημο», του Σουχαΐμπ Γκασμελμπάρι
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:
«Μια ιστορία πάθους για το σινεμά μέσα στο σινεμά, καταπιεσμένης και περιθωριοποιημένης κινηματογραφίας που αξίζει πραγματικά να αναγνωριστεί από το παγκόσμιο κοινό, το οποίο μπορεί και συναθροίζεται με έναν τρόπο που δεν επιτρέπεται στο Σουδάν. Όπως ακούσαμε και στο τέλος της ταινίας: Είμαστε οι πλέον αισιόδοξοι, γιατί η ελπίδα μας έχει σφυρηλατηθεί από την πιο βαθιά απελπισία».

Ελληνικά βραβεία

Την Παρασκευή είχαν απονεμηθεί τα βραβεία στους πρωτοεμφανιζόμενους του ελληνικού σινεμά, καθώς και τα βραβεία στις μικρού μήκους ταινίες.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Ο Βασίλης Δογάνης για το «Μελτέμι» και οι ηθοποιοί Ανθή Ευστρατιάδου («Μαγικό Δέρμα») και Κωνσταντίνος Γώγουλος («Η Δουλειά της»), αποτέλεσαν τις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών,

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούνταν από
τις/τους:

 • Αμάντα Λιβανού – παραγωγός και Πρόεδρος της Επιτροπής
 • Χρήστος Βούπουρας, σκηνοθέτης
 • Δημήτρης Βραχνός, ραδιοφωνικός παραγωγός
 • Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός
 • Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ηθοποιός

  Αναλυτικά τα βραβεία |
  Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Ελληνικόν» του Κωνσταντίνου Πρέπη​.
  Η κριτική επιτροπή δικαιολόγησε τη μνεία με βάση «την πρόθεση, το επίτευγμα και όλες τις εκπληρωμένες δεξιότητες του έργου».

  Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.
  Το κριτήριο της επιτροπής ήταν για «τη χιουμοριστική σύνδεση με το
  ελληνικό καλοκαίρι», με τον σκηνοθέτη να ευχαριστεί λέγοντας πως «το βραβείο είναι μια μεγάλη τιμή για το ελληνικό animation».

  Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Άρτεμις Τζώρτζογλου &
  Άννα Παπαγεωργίου για το «Hyped» του Άλκη Παπασταθόπουλου.

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νίκος Γεωργάκης για το «Όλες
οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Ο Χρήστος Βούπουρας αναλύοντας το σκεπτικό της επιτροπής διαπίστωσε μια φουρνιά ταινιών «σημαντική» μέσα στην οποία «ανιχνεύεται ένας σύγχρονος ελληνικός νεορεαλισμός». Ο Νίκος Γεωργάκης ευχαρίστησε την επιτροπή.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Νικόλας Κολοβός για το «Index».
Το βραβείο παρέλαβε η παραγωγός της ταινίας Μαρία Δρανδάκη.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος για το
«Καρτ Ποστάλ Από Το Τέλος Του Κόσμου».
Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν «για μια ταινία λυτρωτική, κομψή και
καλοφτιαγμένη» και το βραβείο παρέλαβε με ενθουσιασμό ο σκηνοθέτης.

Βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας: «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση.
Η επιτροπή εξεπλάγη από «την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας». Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Γούσης που ανέβηκε στη σκηνή με τον Γιώργο Κουτσαλιάρη που κατονόμασε ως «συν-σκηνοθέτη».

Βραβείο Α’ Καλύτερης Ταινίας: «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι
Εμάς» του Βασίλη Kεκάτου.

Ο Βασίλης Κεκάτος ευχαρίστησε «την επιτροπή, το φεστιβάλ, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς του», αστειεύτηκε με την επιλογή του ντυσίματός του και αποκάλυψε πως «με τα χρήματα του περσινού Β’
Βραβείου στις Νύχτες Πρεμιέρας, μπήκαν τα πρώτα λεφτά της φετινής ταινίας».

Το Βραβείο Α’ Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το Βραβείο Β’ Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *