ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2023: 10+1 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ
To 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας είναι έτοιμο να ανοίξει την αυλαία του και να ξεκινήσει την μεγάλη κινηματογραφική γιορτή, με ταινίες από όλο τον κόσμο, μεγάλες πρεμιέρες, ειδικά αφιερώματα και εκλεκτούς καλεσμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Με ήδη sold out τις μεγάλες πρεμιέρες και με μεγάλη ανυπομονησία για να τις δούμε, επιλέξαμε τις 10+1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλά ακόμα διαμάντια από νέες ταινίες που περιμλενουν να τις ανακαλύψετε.
Το Φεστιβάλ θα διεξάγεται από 27 Σεπτεμβρίου έως και 9 Οκτωβρίου και περισσότερες λεπτομέρειες για το ωρολόγιο πρόγραμμα θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ εδώ .
ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ (PAST LIVES) της Σελίν Σονγκ
Κοντινός συγγενής της «Σύντομης Συνάντησης», της «Ερωτικής Επιθυμίας» και του «Πριν το Ξημέρωμα», το θαυματουργό ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ συνοψίζει 25 χρόνια εκκολαπτόμενης αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετικές ηπείρους και τους χωρίζουν αμέτρητα μίλια. Ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματά τους στη Σεούλ του ’90 και ολοκληρώνεται στη σημερινή Νέα Υόρκη όταν, ενήλικες πλέον, οι ήρωες βλέπουν τις αισθηματικές φαντασίες που καλλιέργησαν από μακριά να αναμετριούνται με την πραγματικότητα. Λίγο πριν διεκδικήσει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, η δημιουργία που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς παγκοσμίως είναι ένα αυτομάτως κλασικό φιλμ στο είδος του: μια συγκινητική ελεγεία για την αγάπη και το ρόλο της τύχης και των πιθανοτήτων στις ανθρώπινες ζωές, προορισμένη να πάρει θέση δίπλα στις διαχρονικά αγαπημένες ταινίες πολλών θεατών.

HOW TO HAVE SEX της Μόλλυ Μάνιγκ Γουόκερ
Μια νεαρή κοπέλα ταξιδεύει με τις φίλες της στα Μάλια για να ζήσει την all inclusive διονυσιακή εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού. To σχέδιό της είναι σχετικά απλό: κλάμπινγκ, άφθονο αλκοόλ, γνωριμίες. Ετοιμάζεται για τις καλύτερες διακοπές τις ζωής της, ένα γεγονός όμως το τελευταίο βράδυ είναι αρκετό για να γκρεμίσει τα εφηβικά της όνειρα. Το μεγάλο μήκους ντεμπούτο της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ ανακοινώνει ένα τεράστιο ταλέντο, μια σκηνοθέτιδα με σπάνια ικανότητα να εντοπίζει τη δύναμη κάθε στιγμής στις σιωπές που κατοικούν στο μάτι ενός αισθητηριακού κυκλώνα. Ακόμη περισσότερο, αξιοποιώντας στο έπακρο τη φανταστική πρωταγωνίστριά της, μέσα από μία σπουδή στη συναίνεση λέει μια αλήθεια που δεν έχει ξαναειπωθεί στο σινεμά. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ( UNIVERSAL THEORY) του Τιμ Κρόγκερ
1962. Σε ένα επιστημονικό συνέδριο φυσικής στις Άλπεις, ένας νεαρός φοιτητής προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διπλωματική του γύρω από μια προκλητική θεωρία για την ύπαρξη παράλληλων πραγματικοτήτων, ενώ σύντομα παράξενα φαινόμενα γύρω του μοιάζουν να την επιβεβαιώνουν: δυσοίωνες φιγούρες, αλλόκοτοι σχηματισμοί νεφών στον ουρανό, ανεξήγητοι θάνατοι και σωσίες, και –φυσικά– μια μυστηριώδης πιανίστρια την οποία ερωτεύεται σφόδρα. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη που ξεπρόβαλε φέτος από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας, κουβαλά περήφανα τις επιρροές της από το «Europa» του Λαρς φον Τρίερ και το «π» του Ντάρεν Αρονόφσκι, αλλά κι από τον Χίτσκοκ και τα επιβλητικά χολιγουντιανά νουάρ του ’40 και του ’50, για να ξεδιπλώσει ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό οικοδόμημα που ισορροπεί θαρραλέα μεταξύ κοσμικού θρίλερ και υπερβατικού love story, αποδεικνύοντας ανερυθρίαστα ότι μερικές φορές το στυλ είναι η ουσία.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ (ALL OF US STRANGERS) του Άντριου Χεγκ
Ο Άνταμ είναι ο μοναδικός ένοικος σε μια πολυκατοικία στην άκρη της πόλης. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Γιατί ένα βράδυ χτυπά την πόρτα του ένας γείτονας και σύντομα ένα ειδύλλιο ξεκινά ανάμεσά τους. Όμως στη ζωή του Άνταμ συμβαίνει κάτι παράξενο: με ένα μυστηριώδη τρόπο, αν και νεκροί εδώ και πολλά χρόνια, οι γονείς του εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό του σπίτι και μάλιστα τον υποδέχονται εκεί. Από αυτό το μεταφυσικό εύρημα ξεκινά η ταινία για να αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε αν μας δινόταν μία ακόμη ευκαιρία να κλείσουμε επώδυνα ανοιχτούς λογαριασμούς μας με το παρελθόν και με τα φαντάσματα του μυαλού μας. Με θαυμάσιους πρωταγωνιστές τον Άντριου Σκοτ και τον Πολ Μέσκαλ, ο σκηνοθέτης του «Weekend» και του «45 Χρόνια», δυο σπουδαίων δημιουργιών του σύγχρονου βρετανικού σινεμά, υπογράφει εδώ το αριστούργημά του: μια ταινία φτιαγμένη με τέτοιο μαγικό τρόπο ώστε κάθε θεατής είναι γραπτό αλλιώς να ανταποκριθεί συναισθηματικά απέναντί της. Ένα όμως είναι το σίγουρο: όταν λάβει τέλος η θεσπέσια μελαγχολική ιστορία του Άνταμ, δεν θα έχει μείνει κανείς ασυγκίνητος στην αίθουσα. Και για μερικούς, αυτό που σίγουρα αποτελεί μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, μπορεί να γίνει και μια από τις καλύτερες ταινίες της ζωής τους.

MEMORY του Μισέλ Φράνκο
Η Σίλβια διάγει μια τακτοποιημένη ζωή με την έφηβη κόρη της, σε ένα διαμέρισμα με πολλές κλειδαριές. Μόλις έκλεισε 13 χρόνια χωρίς αλκοόλ. Σε ένα σχολικό reunion συναντά τον Σαλ, ο οποίος το ίδιο βράδυ την ακολουθεί πίσω στο σπίτι της. Η τυχαία τους συνάντηση ξυπνά επίπονες μνήμες του παρελθόντος, στιγμές που για τον ένα φεύγουν και επανέρχονται σαν διαλείψεις, και για τον άλλον καλύπτονται από το νεφελώδες πέπλο της αμφιβολίας. Ο ταλαντούχος Φράνκο αναχωρεί από το προβοκατόρικο στυλ του και εκπλήσσει με μια ανθρώπινη ιστορία, παραδίδοντας ένα σπαρακτικό δράμα για χαρακτήρες γεμάτους επίγειες ατέλειες, που απογειώνεται χάρη στις ερμηνείες της Τζέσικα Τσάστεϊν και του βραβευμένου στη Βενετία Πίτερ Σάρσγκαρντ, αμφότεροι στην καλύτερη στιγμή τους.

PRISCILLA της Σοφία Κόππολα
Μια φορά κι έναν καιρό, όπως περίπου συμβαίνει στα παραμύθια, μια συνεσταλμένη έφηβη βρέθηκε σε μια θέση που θα ζήλευαν εκατομμύρια κορίτσια: Έγινε εκλεκτή της καρδιάς του Έλβις Πρίσλεϊ, του μεγαλύτερου ποπ ειδώλου του 20ού αιώνα, κι αργότερα γυναίκα του. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; Όχι ακριβώς. Η Κόπολα συνοψίζει την ανορθόδοξη ενηλικίωση της Πρισίλα Πρίσλεϊ από τα 17 της μέχρι τα 27 χρόνια πλάι σε έναν κυκλοθυμικό Βασιλιά, σε ένα παλάτι που έμελλε να γίνει το χρυσό κλουβί της. Βασισμένη στα απομνημονεύματά της, η ταινία ξεκινά ως πραγματοποίηση μιας ροζ φαντασίωσης και συνεχίζεται με ένα κορίτσι το οποίο, με όση απογοήτευση συνειδητοποιεί ότι οι ερωτικές μπαλάντες τελειώνουν με δάκρυα, με άλλη τόση αυτοπεποίθηση μαθαίνει να μην πιστεύει στις φανταστικές αγάπες. Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας για την πρωταγωνίστρια, Κέιλι Σπέινι, παρτενέρ της ο ανερχόμενος Τζέικομπ Ελόρντι («Euphoria»).

MAY DECEMBER του Τοντ Χέινς
Η Ελίζαμπεθ Μπέρι (Νάταλι Πόρτμαν), μια ανερχόμενη τηλεοπτική ηθοποιός, αναλαμβάνει να υποδυθεί για τις ανάγκες μια true crime παραγωγής την Γκρέισι Άδερτον (Τζούλιαν Μουρ), μία γυναίκα που 23 χρόνια πριν είχε προκαλέσει πανεθνικό σκάνδαλο όταν συνελήφθη να κάνει σεξ με έναν από τους μαθητές της. Η Ελίζαμπεθ αποφασίζει για τις ανάγκες του ρόλου να μετακομίσει για λίγο καιρό στο σπίτι της Γκρέισι και κάπως έτσι ξεκινάει μια απολαυστική αναμέτρηση γεμάτη βιτριολικές ματιές που ταΐζουν την κλιμακούμενη σεξουαλική ένταση ενός ισοσκελούς ερωτικού τριγώνου. Ο Τοντ Χέινς («Carol») ξαναγράφει τους όρους του camp στο πλατό μιας meta σαπουνόπερας και πετυχαίνει την πιο γοητευτικά παράξενη ταινία της σπουδαίας καριέρας του. Υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

ΣΕ ΑΡΓΗ ΚΙΝΗΣΗ (SLOW) της Μαρίζα Καβνταράτζε
Μια νεαρή δασκάλα χορού και χορεύτρια νομίζει ότι βρήκε ιδανικό εραστή και πιθανόν σύντροφο στο πρόσωπο ενός ελκυστικού και συμπαθέστατου διερμηνέα για κωφούς. Μόνο που εκείνος της γνωστοποιεί ότι είναι δυστυχώς ασεξουαλικός, άρα η όποια προοπτική μεταξύ τους είναι εξ ορισμού προβληματική. Το προσπαθούν, ωστόσο, γιατί εμφανώς ταιριάζουν τρομερά κι έτσι η ταινία γίνεται η γλυκόπικρη διήγηση μιας ασυνήθιστης ερωτικής ιστορίας που όμοιά της δεν έχουμε δει ξανά στο σινεμά. Πρωταγωνιστές με φοβερή χημεία, σκηνοθεσία που τους αγκαλιάζει με ευαισθησία και σενάριο αφοπλιστικής τρυφερότητας καθιστούν το «Σε Αργή Κίνηση» μια άκρως ρομαντική περίπτωση φιλμ, ένα εναλλακτικό και μελαγχολικό love story για ενήλικες. Υποβολή της Λιθουανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

ΤΟ ΘΗΡΙΟ (THE BEAST) του Μπερτράν Μπονελό
Μια γυναίκα και ένας άντρας συναντιούνται μυστηριωδώς, ξανά και ξανά, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και τόπους. Τους βρίσκουμε σε μια έπαυλη του Παρισιού το 1910, έπειτα στο Λος Άντζελες του 2014 και αργότερα σε μια δυστοπική γαλλική πρωτεύουσα, το 2044, στο εσωτερικό ενός κλαμπ. Τη γυναίκα (Λεά Σεντού) βασανίζει μονίμως το προαίσθημα ότι κάτι άσχημο αναμένεται να συμβεί. Ο άντρας (Τζορτζ ΜακΚέι) την καθησυχάζει και της ζητά να του αφεθεί. Κάθε φορά που συναντιούνται, το προαίσθημα βγαίνει με κάποιο τρόπο αληθινό. Κι ο Μπερτράν Μπονελό, ένας από τους πιο αντισυμβατικούς σκηνοθέτες του μοντέρνου σινεμά, μεταμορφώνει μια πανέμορφη νουβέλα του Χένρι Τζέιμς σε κάτι αναπάντεχο: ένα σκοτεινό, εγκεφαλικό και πέρα για πέρα συναρπαστικό sci-fi παραμύθι που διατρέχει παρελθόν και μέλλον ψάχνοντας απαντήσεις για τα μεγάλα αινίγματα της ερωτικής έλξης και της ανθρώπινης ύπαρξης, κόντρα σε έναν ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΔΙΟΣ (THE BOY AND THE HERON) του Χαγιάο Μιγιαζάκι
Μετά από δέκα χρόνια απουσίας, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς των καιρών μας, ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, επιστρέφει με την πιο φιλόδοξη δουλειά του. Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι ένα από τα λιγοστά φεστιβάλ που εξασφαλισαν την προβολή του «Αγοριού και του Ερωδιού», μιας ταινίας που, ευτυχώς για όλους μας, δεν θα αποτελέσει τελικά το κύκνειο άσμα του Ιάπωνα animator. Ο τελευταίος δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να δημιουργεί για όσο αντέχει. Η ταινία θα αποτελέσει το πανηγυρικό κλείσιμο των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας, σε μια προβολή που θα ακολουθήσει την Τελετή Λήξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
O Μαχίτο είναι ένα 12χρονο αγόρι που χάνει τη μητέρα του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καταφεύγει με ότι έχει απομείνει από την οικογένειά του στην εξοχή για να αρχίσει μια νέα ζωή. Σε αντίθεση με το αεικίνητο animation που τον έκανε διάσημο, ο Μιγιαζάκι επιστρέφει στη ρετρό σταθερότητα του παρελθόντος αποδίδοντας την καθολική θλίψη του κεντρικού χαρακτήρα με αλληλουχίες σταθερών εικόνων. Η φύση κάνει μια αναπάντεχη παύση για να του επιτρέψει να θρηνήσει, ώσπου ο Μαχίτο, καθοδηγούμενος από έναν μυστηριώδη ερωδιό, διαρρηγνύει τη λεπτή μεμβράνη που διαχωρίζει τον κόσμο των ζωντανών από τους νεκρούς σε μια αλλοπρόσαλλη περιπέτεια που οργιάζει από φαντασία και δημιουργικότητα, προκαλώντας συγκρίσεις με την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ (KILLERS OF THE FLOWER MOON) του Μάρτιν Σκορσέζε
Βασισμένη στο μπεστ σέλερ βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν, η ταινία ξεσκεπάζει το χρονικό μιας σειράς δολοφονιών οι οποίες συνέβησαν στην επαρχία Όσειτζ της Οκλαχόμα πριν περίπου έναν αιώνα και, όπως απεδείχθη, ήταν όλες τους κομμάτια μιας ευρύτερης συνομωσίας με σκοπό την εξουδετέρωση των γηγενών και την καπηλεία των περιουσιών τους. Και μέσω αυτού του αληθινού περιστατικού, ο Μάρτιν Σκορσέζε διηγείται μια ακόμη μεγαλύτερη ιστορία, που ειναι εκείνη του βίαιου περάσματος της Αμερικής από την εποχή της Άγριας Δύσης και των αμείλικτων νόμων της στο μοντέρνο κόσμο που ανατέλλει με τον ερχομό του 20ού αιώνα. Επαναφορά από τη λήθη μιας συγκλονιστικής γενοκτονίας, ιστορία αγάπης ποτισμένη με αίμα και μπόλικο δηλητήριο, σκορσεζικό έπος οργανωμένου εγκλήματος ντυμένο με γουέστερν φορεσιά, η πλέον προσδοκώμενη ταινία του 2023 προσφέρει ένα μεγαλειώδες και σκεπτόμενο σινεμά που άξιζε και με το παραπάνω την αναμονή.

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023.