ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες

***1/2

Ένα συγκινητικό animation – biopic για τον βασικό εκφραστή του κινηματογραφικού σουρεαλισμού, Λουί Μπουνιουέλ.

Ο Μπουνιουέλ έχει σκανδαλίσει το Παρίσι με το L’ Age D’ Or. Αναζητώντας το επόμενο πρότζεκτ του, αποφασίζει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για μια φτωχή περιοχή της Ισπανίας. Σύντομα και με τη βοήθεια -και την καλή τύχη ενός φίλου του που υπόσχεται να τον βοηθήσει οικονομικά- πηγαίνει στα απομονωμένα βουνά της βόρειας Ισπανίας, όπου ζουν άνθρωποι υποσιτισμένοι.

Η ταινία του Σαλβαδόρ Σίμο Μπουσόμ είναι η σοκαριστική καταγραφή των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Γη Χωρίς Ψωμί σε μία ταινία που δεν περιορίζεται στο να είναι αγιογραφία του σκηνοθέτη, αλλά δείχνει και μια λιγότερο θελκτική πλευρά του χαρακτήρα του. Αναφερόμαστε στην σκληρή στάση που δείχνει απέναντι στα ζώα, στήνοντας σκηνές ωμότητας όπως ο θάνατος του κόκορα.

Συνδυάζοντας εξαιρετικά ρεαλισμό -στο animation βλέπουμε και πλάνα από το ντοκιμαντέρ- με σουρεαλιστικά στοιχεία (με τη μορφή των ονείρων του Μπουνιουέλ), ο Μπουσόμ έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο δείγμα σινεμά. Συχνά επιλέγει να σου δείξει το πριν και το τελικό αποτέλεσμα και να τα αντιπαραβάλει, θέλοντας να μιλήσει για μια Ισπανία λίγο πριν από τη δικτατορία του Φράνκο. Παράλληλα, η χρήση διαφορετικών στοιχείων αναφέρονται, επίσης, στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Μπουνιουέλ και στην κινηματογραφική του ωρίμανση μέσα από μία διαφορετική θεματολογία.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην υπέροχη μουσική του Αρτούρο Καρντελούς.

Ένα κινηματογραφικό διαμαντάκι για σινεφίλ -και όχι μόνο.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *