Ο «Γιος της Σοφίας» μεγάλος κερδισμένος στα βραβεία Ίρις 2018
Με πέντε βραβεία, μεταξύ αυτών και τα τρία «μεγάλα» (Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου) έφυγε από τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Ο Γιος της Σοφίας». Τέσσερα βραβεία απέσπασε «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, με τον πρωταγωνιστή Ανδρέα Κωνσταντίνου να κερδίζει το βραβείο Α′ Ανδρικού Ρόλου.
Η Κάτια Γκουλιώνη απέσπασε το βραβείο Α′ Γυναικείου Ρόλου για την «Πολυξένη», ταινία που έφυγε με συνολικά τέσσερα βραβεία, ενώ το «Do It Yourself» απέσπασε δύο βραβεία. Με δύο βραβεία έφυγε και το «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου.
Η τελετή απονομής ξεκίνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΚ να κάνει έναν σύντομο απολογισμό, μιλώντας για τα θετικά της χρονιάς (τον ορισμό της διαδικασίας για το cash rebate, τον διορισμό του ΕΚΟΜΕ) και να τονίζει ότι χρειάζεται συνολικό πλάνο για το ελληνικό σινεμά από το υπουργείο Πολιτισμού που μεταξύ άλλων θα προβλέπει ένα Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με ανεξάρτητη χρηματοδότηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ μέρους της κυβέρνησης, παρών στην τελετή ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, και όχι κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ συχνά οι παρουσιαστές Γιώργος Πυρπασόπουλος και Μάκης Παπαδημητρίου αστειεύονταν για την «απουσία» του ΥΠΠΟΑ από το ελληνικό σινεμά, εντείνοντας την «αίσθηση» που επικρατεί για χάσμα ανάμεσα στα δύο υπουργεία σχετικά με το ποιος ορίζει την κινηματογραφική πολιτική αυτής της χώρας.
Ο Σπύρος Γραμμένος με την μπάντα του «έντυσαν» μουσικά τη βραδιά, με τον τραγουδιστή/τραγουδοποιό να ερμηνεύει σινεφίλ τραγούδια.
Δείτε φωτογραφίες από την τελετή:
Η βραδιά συνεχίστηκε με τους δύο παρουσιαστές να διαβάζουν fake news για το ελληνικό σινεμά, κάνοντας χιούμορ όχι μόνο με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και με τον ίδιο τον κόσμο του σινεμά (με την ΕΑΚ, με τους κινηματογραφιστές, με γνωστούς ηθοποιούς). Έτσι, τα αστεία αφορούσαν τον Γιάννη Στάνκογλου (και τη συμμετοχή του στις περισσότερες ελληνικές ταινίες), την Ακαδημία (και το πόσους αφορά η τελετή απονομής) κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήθηκε και βιντεάκι In Memoriam, αποχαιρετώντας τους ανθρώπους του σινεμά -και όχι μόνο- που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε.
Μεταξύ των παρουσιαστών των επιμέρους βραβείων είδαμε τον Αποστόλη Βαρβαγιάννη της Ελληνοφρένειας -που έσπευσε και αυτός να αστειευτεί με τους πολιτικούς-, την Ευαγγελία Συριοπούλου, τον Αντώνη Καρπετόπουλο, τη Ζέτα Δούκα, την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, την Δήμητρα Ματσούκα, τη Νατάσα Μποφίλιου, την Έλλη Τρίγγου, τη Στεφανία Γουλιώτη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, την Αμαλία Μουτούση, τον Φοίβο Δεληβοριά, αλλά και τον Λευτέρη Κρέτσο -στον οποίο η Ελίνα Ψύκου είπε «Λευτέρη, Λευτέρη μη με γράφεις στο παλιό σου το τεφτέρι». Τα δύο μεγάλα βραβεία απονεμήθηκαν από δύο επιστήμονες: τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο και τον νευροεπιστήμονα Γιώργο Παξινό.
Τιμητικό βραβείο απένειμε η ΕΑΚ στον ελληνικής καταγωγής συνθέτη, Αλεξάντερ Ντεσπλά που βρέθηκε στην τελετή απονομής και ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά λέγοντας: «Είμαι μισός Έλληνας». «Η Ελλάδα είναι πάντα μέσα μου και η μουσική της. Δεν θα ήμουν καλός συνθέτης εάν δεν άκουγα ελληνική μουσική, εάν δεν έβλεπα ελληνικές ταινίες» είπε και σημείωσε ότι θεωρεί πως ο κόσμος πρέπει να βλέπει ελληνικές ταινίες και γι’ αυτό προέτρεψε τους σκηνοθέτες να φέρουν τις ταινίες τους στον κόσμο.
Στη διάρκεια της τελετής ανακοινώθηκαν και οι νικητές του Film Factory Short Film Fund. Οι ταινίες Απολεσθέντα της Βίβιαν Παπαγεωργίου και Όλα καλά των Ανδρέα Φλουράκη και Ολτιόν Λίπε χρηματοδοτούνται με το ποσό των 15.000 ευρώ από την Cosmote TV -αξίζει να σημειωθεί ότι τα Απολεσθέντα είναι το πρώτο animation που βραβεύεται στον συγκεκριμένο θεσμό-, ενώ από 3.000 ευρώ θα δοθούν στις ταινίες Τόλης Live ή Τορόντο του Αλέξανδρου Ρέλλου και Ο κύριος Τάσος του Αλέξανδρου Έσσλιν.
Δείτε ολόκληρη την τελετή απονομής εδώ
Αναλυτικά τα βραβεία:
Μεγάλου Μήκους Ταινία Μυθοπλασίας:
Ο Γιος της Σοφίας (Ελίνα Ψύκου)
Ταινία Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ):
Dolphin Man (Λευτέρης Χαρίτος)
Ταινία Μικρού Μήκους:
Copa Loca (Χρήστος Μασσαλάς)
Σκηνοθεσία:
Ελίνα Ψύκου («Ο Γιος της Σοφίας»)
Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης:
Λευτέρης Χαρίτος («Dolphin Man»)
Σενάριο:
Ελίνα Ψύκου («Ο Γιος της Σοφίας»)
Α′ Αντρικός Ρόλος:
Ανδρέας Κωνσταντίνου («Τελευταίο Σημείωμα»)
Α′ Γυναικείος Ρόλος:
Κάτια Γκουλιώνη («Πολυξένη»)
Β′ Αντρικός Ρόλος:
Θανάσης Παπαγεωργίου («Ο Γιος της Σοφίας»)
Β′ Γυναικείος Ρόλος:
Λυδία Φωτοπούλου («Πολυξένη»)
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
Κλαούντιο Μπολιβάρ («Πολυξένη»)
Μοντάζ:
Λάμπης Χαραλαμπίδης («Do it Yourself»)
Πρωτότυπη Μουσική:
Νίκος Κυπουργός («Πολυξένη»)
Σκηνογραφία:
Πηνελόπη Βαλτή («Ο Γιος της Σοφίας»)
Ενδυματολογία:
Γιούλα Ζωιοπούλου («Τελευταίο Σημείωμα»)
Ήχος:
Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος & Αρης Λουζιώτης («Τελευταίο Σημείωμα»)
Μακιγιάζ:
Εύη Ζαφειροπούλου («Το Τελευταίο Σημείωμα»)
Ειδικά Εφέ και Κινηματογραφική Καινοτομία:
Στάθης Ναυπλιώτης, Αλέξης Μηταδόπουλος, Χάρις Καρακουλίδη, Ανδρέας Χέλμης & Θέμης Κατάκαλος («Do it Yourself»)