ΑφιερώματαΘΕΜΑΤΑ

Ο κινηματογραφικός Φίλιπ Ροθ

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, του οποίου τα βιβλία χαρακτηρίζονταν για την διεισδυτική ματιά στην αμερικανική κοινωνία και την αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα.

Στη διάρκεια της συγγραφικής του καριέρας είχε γράψει δεκάδες μυθιστορήματα, ενώ πολλές φορές έγιναν προσπάθειες να μεταφερθούν τα μυθιστορήματα του Ροθ στο σινεμά -οι περισσότερες φορές μπορούν να χαρακτηριστούν μάλλον αποτυχημένες ή ημι-αποτυχημένες.

Η πρώτη μεταφορά μυθιστορήματος του Ροθ στον κινηματογράφο ήταν το 1969 με το Goodbye Columbus με πρωταγωνίστρια την Άλι ΜακΓκρο -μια χρονιά πριν το πασίγνωστο Love Story. Ύφος α λα Πρωτάρης σε μία ταινία που εξερευνά τις ερωτικές σχέσεις. Κεντρικός πρωταγωνιστής ο Ρίτσαρντ Μπέντζαμιν που τον βλέπουμε και στην επόμενη μεταφορά μυθιστορήματος του Ροθ, στο Portnoy’s Complaint (1972) -και πάλι ταινία που εξερευνά τις ερωτικές σχέσεις.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες πριν γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν άλλα έργα του Ροθ στο σινεμά. Το 2003 έρχεται το Ανθρώπινο Στίγμα με τη Νικόλ Κίντμαν και τον Άντονι Χόπκινς, αλλά η ταινία δυσκολεύεται να συλλάβει το πνεύμα της δουλειάς του Ροθ. Σίγουρα καλύτερο -αλλά και πάλι όχι εξαιρετικό- το Elegy του 2008 με την Πενέλοπε Κρουθ και τον σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ για την ερωτική σχέση ενός καθηγητή με μια φοιτήτριά του.

Κι ας έχεις τρανταχτά ονόματα στην παραγωγή και το καστ, αυτό δεν εγγυάται ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο συνέβη με το The Humbling του Μπάρι Λέβινσον με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Γκρέτα Γκέργουικ.

rs-indignation-e4f64d10-c97c-4acc-94a4-3dce010ece85

Ευτυχώς, ο Τζέιμς Σέιμους κατάφερε να μάς χαρίσει την καλύτερη μεταφορά μυθιστορήματος του Ροθ στο σινεμά: ο λόγος για το ειρωνικό και γλυκόπικρο Indignation με πρωταγωνιστή τον νεαρό Λόγκαν Λέρμαν. Ο Σέιμους καταφέρνει και μεταδίδει κάτι από το λογοτεχνικό ύφος του Ροθ και μάς χαρίζει μία must – see ταινία.

pastoral003

Αντίθετα, το πολυσυζητημένο American Pastoral, σε σκηνοθεσία Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (και με πρωταγωνιστή τον ίδιο), μπορεί να είναι αξιοπρεπές, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι δικαιώνει το εμβληματικό βιβλίο του Ροθ. Στο μεγαλύτερο μέρος της η ταινία μοιάζει απλά με μια παράθεση γεγονότων, παρά με την ουσιαστική κατανόησή τους.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *