Οι Cinepivates στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Σε έναν πολύχρωμο χώρο στο κέντρο της Καλαμάτας χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με δράσεις που πραγματοποιούνται σε 12 διαφορετικές πόλεις της Πελοποννήσου. Οι Cinepivates βρέθηκαν εκεί και σας μεταφέρουν το κλίμα της διοργάνωσης.
Κόσμος πάει και έρχεται στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ καθώς οι εκδηλώσεις και οι προβολές συνεχίζονται μέχρι τις 17 Απριλίου. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, διαδικτυακές προβολές προσβάσιμες σε όλους εντός Ελλάδας, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συμπαραγωγές αλλά και “Ντοκιμαντέρ για όλους” με καθολικά προσβάσιμες προβολές. Οι εκδηλώσεις θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του σινεφίλ κοινού της Πελοποννήσου.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με την ταινία Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας της Κλεώνης Φλέσσα. Με γυρίσματα σε Τουρκία, Ρουμανία και Ουκρανία, αλλά και με τα κινούμενα σχέδια του Μπάμπη Αλεξιάδη να αποδίδουν όλα τα ιστορικά γεγονότα, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια μοναδική οπτική εμπειρία και ταυτόχρονα μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Η είσοδος στις προβολές και τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης και με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19. Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου σε συνέντευξή της στους Cinepivates “το Φεστιβάλ με τη βοήθεια της χρονικής συγκυρίας συνέχισε να διεξάγεται φυσικά στα χρόνια της πανδημίας (το 2020 διεξήχθη πριν το lockdown και το 2021 έγινε υβριδικά με κανονικές προβολές το καλοκαίρι). Αφού λοιπόν η ομάδα του Φεστιβάλ τα κατάφερε σε τόσο δύσκολες συνθήκες, νιώθουμε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ότι αντιξοότητα προκύψει στο μέλλον”.
Από την Αφρική στο Νεπάλ και από εκεί στην Ελλάδα, τα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ παρουσιάζουν γνωστές ή αθέατες πλευρές του κόσμου μας, προβληματίζουν και αποτελούν αφορμή για συζήτηση και ανάληψη δράσης. Καλεσμένοι σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις ταινίες τους και συνομιλούν με το κοινό στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στους πολιτισμούς της υποσαχάριας Αφρικής, το οποίο συνοδευόταν από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με αφρικανικές τελετουργικές μάσκες.
Όπως αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ στους cinepivates: «Αυτό που ξεχωρίζουν οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται το Φεστιβάλ είναι η πολυμορφία στο πρόγραμμα των ταινιών σε συνδυασμό με τη φιλοξενία που προσπαθούμε να κρατάμε πάντα σε ψηλό επίπεδο. Η Πελοπόννησος είναι αντικειμενικά ένας πανέμορφος τόπος, παράλληλα η ομάδα μας παρακολουθεί συστηματικά όλη την παραγωγή στο είδος ώστε να επιλέγουμε τις καλύτερες δυνατές ταινίες για το πρόγραμμα με προτεραιότητα στο ανεξάρτητο δημιουργικό ντοκιμαντέρ: Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο άνθρωπο που νομίζω είναι και το στίγμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου».
Σινεφίλ από όλη την Ελλάδα μπορούν να παρακολουθήσουν μέρος του προγράμματος μέσα από τις δωρεάν online προβολές. Παράλληλα, κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δωρεάν τις ταινίες στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33) και σε άλλες 11 πόλεις: την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Άργος, την Τρίπολη, το Ναύπλιο, τη Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα και τη Δημητσάνα.
Το Φεστιβάλ απευθύνεται και σε παιδιά, καθώς η πρωινή ζώνη 9:00 με 13:00 λειτουργεί για σχολεία και θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα αλλά και σε Πάτρα, Τρίπολη, Ακράτα, Αμαλιάδα, Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη και Φιλιατρά.