ΕΠΙΚΑΙΡΑΚαρουζέλ

OSCARS 2023: Α ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Από την έναρξή του, το βραβείο έχει απονεμηθεί σε 84 ηθοποιούς με τον  Daniel Day-Lewis να  έχει κερδίσει το βραβείο τρεις φορές. Ο Σπένσερ Τρέισι και ο Λόρενς Ολίβιε  μετράνε εννέα υποψηφιότητες ενώ ο Peter O’Toole  είναι ο ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε αυτήν την κατηγορία χωρίς ούτε μία νίκη. Ο Τζέιμς Ντιν  είναι ο μόνος ηθοποιός που προτάθηκε μετά θάνατον περισσότερες από μία φορά αν και τελικά ο Πήτερ Φιντς  είναι ο μόνος νικητής μετά θάνατον, για  το ΔΙΚΤΥΟ (1976). Ο Ιταλός ηθοποιός  Ρομπέρτο ​​Μπενίνι έδωσε την πρώτη ξενόγλωση νικητήρια ερμηνεία στην κατηγορία στο  Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ  (1997). Στα 29 του,  ο Άντριεν Μπρόντι  του  Πιανίστα (2002) είναι ο νεότερος νικητής και ο Άντονι Χόπκινς , 83 ετών, είναι ο μεγαλύτερος, για το ρόλο του στον ΠΑΤΕΡΑ (2020). Και φυσικά ο Μάρλον Μπράντο που αρνήθηκε το Oscar για τον Νονό (όπως και ο Τζορτζ Σ.Σκοτ για το ΠΑΤΤΟΝ) . Αυτή είναι η κατηγορία του Α’ Ανδρικού ρόλου στην Ακαδημία των Oscar.

ΚΟΛΙΝ ΦΑΡΕΛ ”ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ)

Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ιρλανδό ηθοποιό στα ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ ενσαρκώνει τον Πάντρικ που βλέπει ξαφνικά τον καλύτερο του φίλο και το μοναδικό του στήριγμα σε ένα απόκοσμο μέρος να του γυρνάει την πλάτη. Στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, ο Φάρελ δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία συναισθημάτων (απόγνωση, χαρά, λύπη, θυμός, όλα) και είναι ο μοναδικός της πεντάδας που περνάει στον θεατή το τι ακριβώς αισθάνεται, δηλαδή το δράμα του. Θα μιλάγαμε για σίγουρη νίκη αν δεν υπήρχε το μεγαθήριο Μπρένταν Φραίηζερ.

ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΦΡΕΗΖΕΡ ”Η ΦΑΛΑΙΝΑ”

Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μπρένταν Φραίηζερ, τον κάποτε Γκαφατζή της Ζούγκλας και του πρωταγωνιστή της ΜΟΥΜΙΑΣ, που ακόμα και εκεί διέπρεπε. Να που του εμφανίστηκε ο μεγάλος ρόλος και έδειξε τι μπορεί να κάνει. Κυριολεκτικά οδοστρωτήρας στην ερμηνεία του, ο αυτοκαταστροφικός Τσάρλι που οδηγείται από μόνος του στην τιμωρία και κάνει τον θεατή να κλαίει με μαύρο δάκρυ, δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί για εφέτος, σε μία οσκαρική κούρσα που θυμίζει το Cliffhanger του Ρένυ Χάρλιν, εφόσον όλα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα με την μία ερμηνεία να είναι καλύτερη από την άλλη.

ΠΩΛ ΜΕΣΚΑΛ ”AFTERSUN”

Το μεγάλο outsider της πεντάδας είναι ο 27χρονος Ιρλανδός Πωλ Μεσκάλ που στο AFTERSUN ενσαρκώνει τον Κάλουμ, τον πατέρα που έκανε τα πάντα για να περάσει η κόρη του τις καλύτερες διακοπές της ζωής της, ενώ οι προσωπικοί δαίμονες του παραμονεύουν στο παρασκήνιο και τον περιμένουν στην γωνία. Αποτελεί την μεγάλη δύναμη του μικρού αλλά επιτυχημένου AFTERSUN και το ιδιαίτερο του φινάλε στην ταινία, τον έφερε στην φετινή πεντάδα των Oscar.

ΜΠΙΛ ΝΑΙ ”ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ”

Πρώτη υποψηφιότητα και για τον Άγγλο Μπιλ Νάι, που στα 74 του κατάφερε και βρήκε τον ρόλο και αυτός για να αποδείξει το μεγάλο του ταλέντο. Στο ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ αφήνοντας πίσω κάθε είδος ερμηνείας-κωμωδίας κυρίως- που τον είχαν τυποποιήσει, καταφέρνει να ερμηνεύσει με εντελώς δικό του τρόπο, τον άνθρωπο που ”ξυπνάει” λίγο πριν το οριστικό φινάλε. Η πιο ιδιαίτερη ερμηνεία της πεντάδας που δείχνει καθαρά την τόλμη και τον τρόπο με τον οποίο ένας ηθοποιός μπορεί και επεμβαίνει στον ρόλο.

ΟΣΤΙΝ ΜΠΑΤΛΕΡ ”ΕΛΒΙΣ”

Πρώτη υποψηφιότητα και για τον Όστιν Μπάτλερ που αποτελεί την πιο ”επιτευγματική” ερμηνεία της χρονιάς. Και μιλάμε για επίτευγμα όταν καταφέρνεις να ενσαρκώσεις τον ΕΛΒΙΣ, και μάλιστα σε όλες τις χρονικές στιγμές της ζωής του. Μετά από πολλή προετοιμασία, ο ηθοποιός εμφανίστηκε έτοιμος και η μεγάλη του προσπάθεια αναγνωρίστηκε από τα μέλη της Ακαδημίας, με τον Μπάτλερ να δίνει ψυχή και σώμα σε μία απαιτητική ερμηνεία (αλλά και ταινία) και να καταφέρνει ότι δεν έχουν καταφέρει άλλοι συνάδελφοι του. Να είναι ο βασιλιάς Έλβις αποφεύγοντας την καρικατούρα.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *