ΕΠΙΚΑΙΡΑ

OSCARS 2023: Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Από την Άντονυ Άντβερς την πρώτη νικήτρια της κατηγορίας β’γυναικείου ρόλου το 1937 και τα 7 λεπτά της Τζούντι Ντεντς στον ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟ ΣΑΙΞΠΗΡ μέχρι την μικρότερη ηλικιακά νικήτρια της κατηγορίας την 10χρονη Τατούμ Ο Νηλ στο ΧΑΡΤΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ και την γηραιότερη Πέγκυ Άσκροφτ που στα 77 της κέρδισε για το ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ, ο δεύτερος γυναικείος ρόλος, ο υποστηρικτικός όπως ονομάζεται αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες του θεσμού. Επί πολλά χρόνια ήταν το βραβείο που άνοιγε την τελετή απονομής προσφέροντας πολλές ψυχρολουσίες όπως αυτή της Λορίν Μπακόλ όταν έχασε το βραβείο από την Ζυλιέτ Μπινός του ΑΓΓΛΟΥ ΑΣΘΕΝΗ. Κύριο κριτήριο και κανόνας εδώ είναι κατά πόσο ο ρόλος (και η ερμηνεία) υποστηρίζουν τον πρώτο ρόλο, βοηθούν στην εξέλιξη της ιστορίας και αν ακόμα καλύτερα κλέβουν την παράσταση από τον πρώτο ρόλο στις κοινές σκηνές. Η Νταιάν Γουιστ και η Σέλλευ Γουίντερς κρατούν τα ηνία με 2 νίκες έκαστη στην κατηγορία αυτή, ενώ στις υποψηφιότητες έξι μετράει η Θέλμα Ρίτερ και 5 η Έιμυ Άνταμς.

  1. ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΑΣΕΤ (BLACK PANTHER WAKANDA FOREVER)
    • Η πρώτη καραβάνα της κατηγορίας που οδηγεί την φετινή κούρσα της κατηγορίας είναι η Άντζελα Μπάσετ από τη συνέχεια του BLACK PANTHER. Στον ρόλο της επιβλητικής και πενθούσας βασίλισσας Ραμόντα, η Μπάσετ κατάφερε να αποσπάσει οσκαρική υποψηφιότητα (την δεύτερη της καριέρας της μετα΄ το ΤΙΝΑ) και μάλιστα σε ρόλο μέσα από διεθνές blockbuster της Μάρβελ, κάτι που από μόνο του αποτελεί επίτευγμα εφόσον σπάνια εώς σχεδόν ποτέ οι ταινίες αυτές δεν δίνουν υποψηφιότητες στις κατηγορίες των ερμηνειών. Η ηθοποιός είναι επιβλητική, γεμίζει την οθόνη με την παρουσία της και εκτοπίζει τον οποιοδήποτε στις σκηνές της, έχει πάρει κάθε βραβείο β ρόλου που έχει δοθεί και σίγουρα θα πάει με τον άερα της νικήτριας στην απονομή. Τα ίδια έλεγαν όμως κάποτε η Λορίν Μπακόλ, η Τζούντι Ντέηβις και άλλες πολλές.

2. ΚΕΡΙ ΚΟΝΤΟΝ (ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ)

Στα ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ η Ιρλανδή Κέρι Κόντον κρατάει την γυναικεία σημαία δίπλα στους ανδρικούς ρόλους της ταινίας. Αποτελεί την φωνή της λογικής, της γνώσης και του συναισθήματος όμως, μέσα σε ένα αδυσώπητο τραχύ και τοξικό περιβάλλον και με την ερμηνεία της καταφέρνει να λειτουργήσει ως ο απόλυτος ρόλος υποστήριξης στον ρόλο του Κόλιν Φάρελ. Θεατρική ηθοποιός, διαθέτει στην ταινία διάρκεια και στιβαρή παρουσία, έχει εξαιρετικό φινάλε, μια έξαρση που κλέβει την παράσταση αλλά έπεσε σε μία χρονιά με μεγάλο ανταγωνισμό.

3. ΤΖΕΙΜΙ ΛΙ ΚΕΡΤΙΣ (ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ)

Η δεύτερη καραβάνα της κατηγορίας αλλά με παρθενική εμφάνιση στα Oscar, είναι η Τζέιμι Λι Κέρτις. Σε έναν ρόλο επιστέγασμα, έκπληξη και τόσο ιδιαίτερο (όπως όλη η ταινία), η Κέρτις στον ρόλο μίας εφοριακού ελέγκτριας (που βασίστηκε και σε αληθινό χαρακτήρα) δίνει ρεσιτάλ δυστροπίας, βίας αλλά και ευαισθησίας, σε έναν ρόλο που δύσκολα περιγράφεται. Ο καλογραμμένος ρόλος της δίνει πόντους, η ηθοποιός δείχνει όλο το ταλέντο που διαθέτει, αποτελεί κίνδυνο για την Μπάσετ αλλά το ότι έχει συνυποψήφια στην ίδια ταινία και στην ίδια κατηγορία, ίσως μοιράσει τις ψήφους και της αφαιρέσει πόντους.

4. ΧΟΝΓΚ ΣΑΟΥ (Η ΦΑΛΑΙΝΑ)

Στην ΦΑΛΑΙΝΑ του Ντάρεν Αρονόφσκι και δίπλα στον οδοστρωτήρα ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΦΡΕΙΖΕΡ, η Χονγκ Σάου ανέλαβε τον ρόλο που θέλει να σώσει τον πρωταγωνιστή ενώ αυτός δεν θέλει. Η ερμηνεία της είναι άκρως ανθρώπινη, λιτή και εξομολογητική, κρατάει την ισορροπία στην ταινία και δίνει στον ρόλο κάτι διαφορετικό από μία μελό προσέγγιση. Έχει μία σκηνή εξιστόρησης πολύ δυνατή, αλλά μάλλον είναι η πιο αδύναμη της πεντάδας. Επίσης το ότι ο χαρακτήρας της δεν διαθέτει οριστικό φινάλε , της αφαιρεί επίσης πόντους.

5.ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΟΥ (ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ)

Όταν η συλλογικότητα μίας ταινίας εμπνέει τους ηθοποιούς, κάθε ρόλος αποκτάει ιδιαίτερη υπόσταση. Αυτό συνέβη και στον ρόλο της Στέφανι Σου στο ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ, που έδειξε πως εμπνεύστηκε τόσο πολύ και από τους υπόλοιπους ηθοποιούς αλλά και από το ίδιο το σενάριο, ως κόρη της Μισέλ Γέο. Ρόλος διπλής ταυτότητας (πληγωμένη και ευαίσθητη κόρη στο ένα σύμπαν αλλά ψυχρή και εκδικητική εκτελέστρια στο άλλο), η νεαρή Αμερικάνα ομολογουμένως κλέβει πολλές φορές την παράσταση από την κύρια πρωταγωνίστρια στην ταινία, η υποψηφιότητα της αποτελεί από μόνη της μεγάλο κατόρθωμα αλλά ότι ισχύει για την Τζέιμι Λι Κέρτις στην ίδια ταινία, ισχύει και για αυτήν.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *