OSCARS 2023: Β’ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Από τον πρώτο νικητή της κατηγορίας, τον Γουόλτερ Μπρέναν για το COME AND GET IT το 1936 και τα δύο συνεχόμενα Oscar του Τζέισον Ρόμπαρντς για το ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ και το ΤΖΟΥΛΙΑ το 1976 και 1977 αντίστοιχα, μέχρι τα πους απς του ΤΖΑΚ ΠΑΛΑΝΣ για την νίκη του στο ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΜΠΑΜΠΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ και το μεταθανάτιο Oscar του Χιθ Λέτζερ για τον ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΙΠΠΟΤΗ, η κατηγορία του δεύτερου ανδρικού ρόλου ανέδειξε και βράβευσε πολλούς ηθοποιούς και μάλιστα έκανε και μερικούς να διαπρέπουν στους υποστηρικτούς ρόλους όπως τον Μάικλ Κέιν που μετρά δύο Oscar β’ρόλου, τον Πίτερ Ουστίνοφ επίσης, και τους πιο πρόσφατους Μαχερσάλα Αλί και Κριστόφ Γουολτζ. Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως έπρεπε να φτάσουμε στην 16η απονομή για να πάρουν οι νικητές ηθοποιοί της συγκεκριμένης κατηγορίας κανονικά αγαλματίδια εφόσον μέχρι το 1944 το βραβείο ήταν μία τιμητική πλακέτα.

ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΓΚΛΙΣΟΝ (ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ)
Πρώτη υποψηφιότητα του Ιρλανδού ηθοποιού που είναι η πεμπτουσία αυτού που λέμε ”περίεργη φυσιογνωμία”. Καρατερίστας ηθοποιός, εμφανίζεται στα Όσκαρ με τον ρόλο του Κολμ στα ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ. Θα μπορούσε να είναι και πρώτος ρόλος, όμως το σενάριο δείχνει ξεκάθαρα πως πρωταγωνιστής είναι ο Κόλιν Φάρελ (αυτός αναλύεται και επεξηγείται) ενώ ο χαρακτήρας του Γκλίσον είναι αυτός που με τις πράξεις του πυροδοτεί τον πρωταγωνιστή, δηλαδή ο ορισμός του υποστηρικτικού ρόλου. Ανέκφραστος και χαμένος μέσα στην απόγνωση του, ο αγέλαστος Γκλίσον διεκδικεί με αξιώσεις το Όσκαρ…ακόμα και χωρίς δάχτυλα.

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΚΙ ΚΟΥΑΝ (ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ)
Πρώτη υποψηφιότητα και για τον Βιετναμέζο Κουάν που τον βλέπουμε στο ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ σχεδόν 40 χρόνια από τον ρόλο στου στον ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ, όταν ήταν δηλαδή 13 χρονών. Είναι ο ρόλος που εκπροσωπεί τον όρο απόλυτη αφοσίωση στην ταινία, είναι ο πιο συνειδητοποιημένος χαρακτήρας της ταινίας, λειτουργεί ως φύλακας άγγελος της πρωταγωνίστριας και ο Κουάν είναι εξαιρετικός τόσο στις δραματικές στιγμές του, στις συγκινητικές ακόμα και στην δράση. Θεωρείται το απόλυτο φαβορί, ΄΄εχει πάρει όλα τα βραβεία και μένει να επισφραγισει η Ακαδημία το επίτευγμα του.

ΜΠΑΡΥ ΚΙΟΓΚΑΝ (ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ)
O δεύτερος Ιρλανδός της πεντάδας και πάλι πρώτη φορά υποψήφιος ο Μπάρυ Κιόγκαν από ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ, κατάφερε να εκτοπίσει πολλούς από την κατηγορία και απόλυτα δικαιολογημένα. Ερμήνευσε με απόλυτη ειλικρίνεια, φυσικότητα και αφοπλιστική αφέλεια, αυτό που κάποτε ΄έλεγαν ο τρελός του χωριού, ενώ είναι ξεκάθαρα η ευγενική, αθώα και αγαθή ψυχή. Η σκηνή της ερωτικής του εξομολόγησης στην Σιβόν και η ατάκα του ”Πάει και αυτό το όνειρο” είναι από τις πιο δυνατές του στιγμές και αποτελεί το απόλυτο outsider της πεντάδας που μπορεί να κάνει την έκπληξη.

ΜΠΡΑΙΑΝ ΤΑΙΡΙ ΧΕΝΡΙ (ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ)
Πρώτη υποψηφιότητα και για τον Μπράιαν Ταϊρί Χένρι που έκλεψε την παράσταση από την πρωταγωνίστρια της ταινίας Τζένιφερ Λόρενς στο ΠΕΡΑΣΜΑ του appleTV. Στον ρόλο ενός μηχανικού αυτοκινήτων που θα διδάξει στην τραυματισμένη πρωταγωνίστρια την αξία της καλοσύνης, της αληθινής φιλίας και της αγάπης, ο Χ΄ένρι επισφραγίζει με την υποψηφιότητα του την μεγάλη του ικανότητα στους β ρόλους έως τώρα ( AN H ΟΔΟΣ ΜΠΙΛ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ, ΤΖΟΚΕΡ αλλά και στο τηλεοπτικό ATLANTA)

ΤΖΟΥΝΤ ΧΙΡΣ (THE FABELMANS)
Δεύτερη υποψηφιότητα του Αμερικάνου Τζουντ Χιρς (η πρώτη υποψηφιότητα του ήταν το 1981 με τους ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ πάλι στο β΄’ανδρικό ρόλο), αυτή την φορά στο THE FABELMANS του Στίβεν Σπήλμπεργκ. Είναι αυτός ο ρόλος του πεντάλεπτου, που εμφανίζεται στο σενάριο και δίνει το μάθημα ζωής στον πρωταγωνιστή της ταινίας. Είναι το μεγάλο παράδειγμα πως η ερμηνεία του ηθοποιού μπορεί να αναδείξει έναν ρόλο που μπορεί να μην έχει διάρκεια αλλά να χαραχτεί για πάντα στην μνήμη και να κλέψει την παράσταση από άλλους ρόλους. Είναι ξεκάθαρα στο χέρι του ηθοποιού να αναδείξει ρόλους μονοψήφιων λεπτών (Τζούντι Ντεντς στον ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟ ΣΑΙΞΠΗΡ) και ο Χιρς τα κατάφερε διεκδικώντας 42 χρόνια μετά πάλι το χρυσό αγαλματίδιο.