ΕΠΙΚΑΙΡΑΦεστιβάλ

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Πίτερ Ουιντόνικ

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του διακεκριμένου δημιουργού Πίτερ Ουιντόνικ, καθιερώνοντας το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, σε αναγνώριση της σπουδαίας συνεισφοράς του στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Το βραβείο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, όπως θα αναδειχθεί από τις ψήφους του κοινού της συμπρωτεύουσας, στα πλαίσια του ΦΝΘ.

Γεννημένος στο Οντάριο του Καναδά το 1953, ο Πίτερ Ουντόνικ (Peter Wintonick) υπήρξε υπήρξε σκηνοθέτης, παραγωγός, προγραμματιστής, αλλά και κριτικός κινηματογράφου. Με βάση του το Μόντρεαλ αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ντοκιμενταρίστες και μαζί με τον Francis Miquet δημιούργησαν τις Necessary Illusions Productions. Γνωστός στο χώρο του ντοκιμαντέρ έγινε με το Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992) και το Cinema Verite: Defining the Moment (1999) . Αρκετές διακρίσεις απόλαυσε διεθνώς με το Seeing is Believing: Handicams, Human Rights and the News (2002).   Απεβίωσε την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, έχοντας χάσει τη μάχη με τον καρκίνο (χολαγγειοκαρκίνωμα), σε ηλικία 60 ετών.

Όπως δήλωσε επίσημα το φεστιβάλ στο δελτίο τύπου του, ‘οι δεσμοί που συνδέουν τον καναδό κινηματογραφιστή με το θεσμό ανέκαθεν υπήρξαν ιδιαιτέρως ισχυροί, καθώς ο Πίτερ Ουιντόνικ στήριξε έμπρακτα και αδιάλειπτα το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήδη από το ξεκίνημά του. Αυτό το βραβείο, αφιερωμένο στη μνήμη του, απονέμεται από το Φεστιβάλ ως ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν δημιουργό που άφησε τη σφραγίδα του στο χώρο του ντοκιμαντέρ, υπηρετώντας το πιστά επί σειρά ετών, ενώ επίσης στάθηκε μέντορας σε πολλές γενιές νέων σκηνοθετών‘.

Ήταν πραγματικά πολύτιμος συνεργάτης και υποστηρικτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τόσο μέσα από το ίδιο το έργο του όσο και με την παρουσία του και τις γνώσεις του γενικότερα στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Ερχόταν κάθε χρόνο αδιαλλείπτως στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – από το πρώτο, ως το περσινό, το 15ο. Κατά καιρούς είχαν προβληθεί στο φεστιβάλ, ντοκιμαντέρ που είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος, καθώς και ντοκιμαντέρ στα οποία είχε κάνει είτε την παραγωγή είτε είχε συνεισφέρει με άλλους τρόπους. Επίσης, στήριζε και συμμετείχε σε ποικίλες δράσεις του φεστιβάλ, όπως την ενότητα ‘Κουβεντιάζοντας’ /Just Talking, μια από τις πιο επιτυχημένες του θεσμού.

Το φετινό 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ξεκινά στην συμπρωτεύουσα 14 Μαρτίου 2014 και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *