Σινέ τεχνολογείν

Το RenderMan κλείνει τα 25

Η Pixar το γνωστό στούντιο παραγωγής κινουμένων σχεδίων και 3D, γιορτάζει τα 25 χρόνια του RenderMan. Το RenderMan είναι το πακέτο με το οποίο παράγονται οι φανταστικοί ψηφιακοί κόσμοι της Pixar και από μόνο του δημιούργησε επανάσταση στη χρήση υπολογιστών για την δημιουργία κινούμενων γραφικών στο σινεμά. Μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί σε 19 από τις 21 ταινίες που βραβεύτηκαν με Οσκαρ Ειδικών Εφέ  και έχει αποσπάσει πολλάπλα βραβεία τεχνολογικής καινοτομίας από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Βασίστηκε αρχικά στην REYES αρχιτεκτονική απεικόνιση εικόνας και δημιούργησε την δική του γλώσσα προγραμματισμού την RenderMan Shading Language (RSL).  Ενώ μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ευέλικτα και ικανά εργαλεία της αγοράς υποστηρίζοντας υβριδικά μοντέλα παραγωγής εικόνας.  Φέτος αναδεικνύει τις νέες δυνατότητες  με τις παραγωγές  “Monsters University” και το “The Blue Umbrella”.

H Pixar θα πραγματοποιήσει όλο το 2013 εορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσει τα εικοστά πέμπτα  γενέθλια του Renderman, αρχίζοντας από το Annecy International Animation Festival and Market (Mifa) τον Ιούνιο παρέχοντας ειδικό σεμινάριο behind-the-scenes πάνω στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες παραγωγές του.

Χρόνια Πολλά RenderMan, μακάρι να μας χαρίζεις ονειρικούς κόσμους για άλλα 25 χρόνια.

 

Δημήτρης Χριστόπουλος

Ξεκίνησε το '80 με τετράχρωμα pixel που έβλεπε στην 14 ιντσών τηλεόραση του και έφτασε στο σήμερα προγραμματίζοντας στερεοσκοπικές 3D παραγωγές full HD για πλανητάρια. Μοναχικός cowboy κάθεται μεταμεσονύκτια, όταν τα πάντα έχουν σωπάσει, μπροστά στο θαμπό φως της οθόνης του και περιπλανιέται ανάμεσα στα μηδενικά και άσους του internet, μάχεται σε ψηφιακούς κόσμους των video games και καλπάζει στο κόσμο των cine effects. Θα προσπαθήσει να σας περιγράψει αυτά που βλέπει απλά και απέριττα, "Talk to me like Ι am a six year old!".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *