ΘΕΜΑΤΑΠρόσωπα

Η Σάλι Πότερ έρχεται στην Ελλάδα

potter002

Η Σάλι Πότερ, η διάσημη Βρετανίδα σκηνοθέτιδα, έρχεται στην Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με αφορμή την πρεμιέρα της νέας της ταινίας «The party». Την ίδια μέρα, η Σάλι Πότερ θα προλογίσει την προβολή  και μετά το τέλος του «Party» θα ακολουθήσει μια ανοιχτή συζήτηση  με το κοινό.  Η σκηνοθέτιδα θα συνοδεύεται από τον παραγωγό της Κρίστοφερ Σέπαρντ.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 4 ως τις 10 Ιανουαρίου 2017 και στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης και περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου αλλά και τις μικρού μήκους ταινίες της Πότερ. Όλες οι ταινίες του αφιερώματος, εκτός του «Party», θα προβληθούν στα αγγλικά (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους).

the party Sally Potter 001

Η Σάλι Πότερ έχει συνεργαστεί με πασίγνωστους ηθοποιούς και έχει πειραματιστεί τόσο με την φόρμα όσο και με το περιεχόμενο. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη ταινία μεγάλου μήκους το πραγματοποίησε με την ταινία της «The Gold Diggers» το 1983 με την Τζούλι Κρίστι. Μάλιστα, το συγκεκριμένο φιλμ γυρίστηκε από ένα εξ ολοκλήρου γυναικείο συνεργείο και θεωρήθηκε ορόσημο του φεμινιστικού κινηματογράφου των αρχών του ’80.

YES-FS-LARGE-067

Η Πότερ σκηνοθέτησε επίσης και πολλές μικρού μήκους ταινίες, μια τηλεοπτική σειρά, ενώ δοκιμάστηκε και στην όπερα, τη χορογραφία, τη μουσική, την περφόρμανς και το πειραματικό σινεμά. Οι ταινίες της έχουν αποσπάσει περισσότερα από 40 βραβεία διεθνώς. Το βιβλίο της «Naked Cinema – Working with Actors» κυκλοφόρησε το 2014.

RAGE - Film Stills - 006

Το «The party» είναι μια πικρή κοινωνική σάτιρα γυρισμένη σε μαυρόασπρο, με πρωταγωνιστές τους Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μπρούνο Γκανζ, Εμιλι Μόρτιμερ, Τίμοθι Σπολ και Πατρίτσια Κλάρκσον, που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου. Γυρίστηκε κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit και σχολιάζει με μαύρο χιούμορ τη σημερινή βρετανική κοινωνική και πολιτική ζωή.

Το πρόγραμμα των προβολών:

potter-programme

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *