Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ομάρ Σαρίφ
Σαν σήμερα γεννήθηκε πριν από 86 χρόνια ο Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2015.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ. Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γόνος εύπορης οικογένειας, μισός Λιβανέζος, μισός Σύριος, αλλά ρωμαιοκαθολικός, ο Ομάρ Σαρίφ σπούδασε αρχικά μαθηματικός και φυσικός στο Κολέγιο Victoria της Αλεξάνδρειας. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, γαλλικά και ελληνικά. Μετά το τέλος των σπουδών του αρχικά εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας. Το 1955 ο Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομα του σε Ομάρ αλ-Σαρίφ για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, την αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμάμα. Απέκτησαν μόνο ένα γιο, τον Τάρεκ, που αργότερα υποδύθηκε τον πατέρα του σε παιδική ηλικία, δηλαδή τον Δόκτορ Ζιβάγκο σε ηλικία 8 χρονών στην ομότιτλη ταινία. Το ζευγάρι Σαρίφ και Χαμάμα τελικά χώρισε το 1974 και ο Ομάρ έκτοτε δεν ξαναπαντρεύτηκε.
Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έκανε το 1954, με το Δαίμονα της Σαχάρας. Ήταν πολύ αγαπητός στον αραβικό κόσμο -ειδικά μετά το γάμο του με τη Χαμάμα- έχοντας πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 25 αραβικές ταινίες πριν ξεκινήσει τη διεθνή του καριέρα. Παγκοσμίως γνωστός έγινε όμως με την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, Λόρενς της Αραβίας το 1962, που του χάρισε δύο Χρυσές Σφαίρες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ εκείνη τη χρονιά. Αργότερα το 1968, σάλο προκάλεσε στον αραβικό κόσμο η ταινία Ένα Αστείο Κορίτσι (Funny Girl), όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, καθώς ένας ισλαμιστής φαίνεται να ερωτοτροπεί με μια εβραία ηθοποιό. Το αποτέλεσμα ήταν να απαγορευτεί η προβολή των ταινιών του στην Αίγυπτο.
Τη δεκαετία του 70 η δημοτικότητα του ηθοποιού παρουσίασε μεγάλη πτώση. Αυτό ήρθε σαν αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών, αλλά και του πάθους του για τα χαρτιά, καθώς ο ηθοποιός αναγκάστηκε να παίξει και σε κατώτερης ποιότητας ταινίες για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Ο ρόλος του πλούσιου άραβα κοσμοπολίτη τον στοίχειωσε, καθώς για χρόνια ταυτίστηκε μαζί του. Τα τελευταία χρόνια, πιθανώς και λόγω των προβλημάτων υγείας του, περιορίστηκε σε μικρές εμφανίσεις σε ταινίες. Τελευταίες εμφανίσεις του ήταν το 2013 στο Ένας Πύργος στην Ιταλία και το Rock the Casbah.
To Google Doodle είναι αφιερωμένο σήμερα σε αυτόν.