ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣΣαββατιάτικες Προβολές

Σαββατιάτικες προβολές: Going Dark, the final days of film projection

going-dark

Στους νοσταλγούς του φιλμ είναι αφιερωμένη η σημερινή σαββατιάτικη προβολή μας.

H επέλαση του ψηφιακού φορμά έχει οδηγήσει στην σταδιακή εξαφάνιση τα φιλμ και τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Στις ΗΠΑ ξεκάθαρα τους είπαν ότι θα πρέπει να το εγκαταλείψουν έως το τέλος του 2014 αλλιώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο, καθώς τα μεγάλα στούντιο δεν είναι διατεθειμένα να ξοδεύουν χρήματα για να διατηρούν φιλμ. Οι νέες ταινίες κυκλοφορούν πλέον ψηφιακά και το πάτημα ενός κουμπιού σε έναν υπολογιστή αντικαθιστά τον παραδοσιακό προβολατζή, αυτόν τον μάγο της προβολής που με μια λεπτή διάφανη λωρίδα σελιλόιντ και πολύ μεράκι μπορεί να αναπαράγει κινηματογραφικά θαύματα.

Οι νοσταλγοί του φιλμ, αυτοί που αγαπούν τον χαρακτηριστικό ήχο της μηχανής προβολής, έχουν προσπαθήσει να σώσουν το αναλογικό φορμά, αλλά δεν είναι και πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν μπροστά στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

going-dark4going-dark2

Είδαμε πέρσι την πραγματεία του Κιάνου Ριβς πάνω στις διαφορές φιλμ και ψηφιακού στο Side by Side. Ο Κιάνου Ριβς είχε μιλήσει με σκηνοθέτες για το ποιο από τα δύο μέσα αποτύπωσης της εικόνας προτιμούν.

going-dark5Πριν από λίγο καιρό οι Κουέντιν Ταραντίνο, Κρίστοφερ Νόλαν, Τζέι Τζέι Άμπραμς και Τζαντ Άπατοου τάχθηκαν υπέρ του φιλμ, ζητώντας από τα αμερικανικά στούντιο να δεσμευτούν ότι θα συνεχίζουν να αγοράζουν συγκεκριμένες ποσότητες του λατρεμένου στους σινεφίλ υλικού, μην αφήνοντάς το έτσι να εξαφανιστεί.

Το μέλλον θα δείξει τι επιφυλάσσει για το φιλμ και το σινεμά που γνωρίζαμε για περίπου 100 χρόνια.

Στο Going Dark, ο υπεύθυνος ενός παραδοσιακού σινεμά που ετοιμάζεται να κλείσει τις πόρτες του γιατί δεν έχει τα χρήματα να κάνει τη μετατροπή από αναλογικό σε ψηφιακό και ο προβολατζής του μιλούν για τις υπέροχες στιγμές που τους χάρισε το φιλμ. Και για τη στιγμή που σβήνουν τα φώτα και η μηχανή προβολής ξεκινάει να κάνει τα μαγικά της…

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *