ΕΠΙΚΑΙΡΑΦεστιβάλ

Μικρομηκάδες με δύναμη από τη Νάουσα

Όλο και πιο συχνά ακούω πολύ καλά λόγια για το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Νάουσας. Μαθαίνω ότι τα παιδιά εκεί έχουν φτιάξει ένα φεστιβάλ, μικρό «διαμαντάκι», άξιο να βρει μιμητές σε όλη την επικράτεια, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις.

Κατ’ αρχάς έχει πολύ δυνατό διεθνές τμήμα. Σπουδαίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο κάνουν πρεμιέρα στη Νάουσα.

Είναι ένα από τα ελάχιστα Φεστιβάλ του ελληνικού χώρου που διαθέτει ιδιόκτητες υπερσύγχρονες υποδομές ψηφιακού κινηματογράφου με δυνατότητα 3D προβολών.

Αυτός -και όχι μόνο- είναι ένας από τους λόγους που κάνει πολλούς να μιλάνε για ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους των Βαλκανίων.

Φέτος το Φεστιβάλ γιόρταζε τα δέκα του χρόνια και πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τις προβολές -οι οποίες ήταν δωρεάν-, πλήθος παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, όπως εκθέσεις τέχνης, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ανάμεσα σε άλλα.

Χαιρετισμό στην έναρξη της τελετής λήξης απηύθυνε η Μελίνα Κανακαρίδης, ενώ η Θέμις Μπαζάκα, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Φεστιβάλ φιλοξενεί στις οθόνες του μικρά διαμάντια από όλο τον κόσμο επιτρέποντας σε όλους να έλθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις».

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Mass of Men του Γκαμπριέλ Γκόσετ από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένας άνδρας φτάνει καθυστερημένος σε συνέντευξη για δουλειά. Προκειμένου να αποφύγει την ποινή από την υπάλληλο αναγκάζεται να λάβει αυστηρά μέτρα.

Β’ Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

More than two Hours του Ιρανού Αλί Ασγκάρι

Γ’ Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

With You του Κρίστιαν Μέτζια από την Κολομβία

Καλύτερης Ερμηνείας «Αλέξης Δαμιανός»

Στον Peter Faulkner για την ερμηνεία του στην ταινία Mass of Men

Καλύτερης Φωτογραφία
Στον Carlos Garcia de Dios για την ταινία With You | Κολομβία

Καλύτερου Μοντάζ
Στον Christian Mejia για την ταινία With You

Καλύτερου Σεναρίου
Στον Nicola Guaglianone για την ταινία Tiger Boy | Ιταλία

Καλύτερης Μουσικής
Στον Yannick Schys για την ταινία First Steps | Βέλγιο

Βραβείο Κοινού
Mass of Men

Βραβείο Κοινού 3D Ταινιών
The fairy tale cookery chronicle, Kamil Jaworek,  Πολωνία

Το Βραβείο «Νάουσα» που απονέμεται από μαθητές λυκείων και φοιτητές της πόλης στην ταινία:  Six, Bahaa el Gamal από την Αίγυπτο.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *