Home CinemaΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η ξανθή κουρούνα


Συγκρινόμενη με  την χαζοχαρούμενη  και στο φινάλε της τσιριχτή και ολιγον από μιούζικαλ , εκδοχή της Χιονάτης στην ταινια του Tarsem Singh  MIRROR MIRROR  η ταινία του Rupert Sanders Snow White And The Huntsman  είναι σαφώς ανώτερη και πιό ιντριγκαδόρικη. Και απείρως γοητευτικότερη. Η πανέμορφη Charlize Theron βεβάιως, στο ρόλο της μάγισσας-βασίλσσας Ραβένα είναι υπέροχη- οι σκηνές μ’αυτην είτε μόνη της , είτε με τους υπόλοιπους συντελεστές, απολαυστικές. ‘Οπως πανέμορφα είναι και τα κοστούμια δια χειρός Colleen Atwood, και τα εντυπωσιακά, παραμυθένια σκηνικά. Ο Chris Hemsworth στο ρόλο του μέθυσου, χήρου, μπρατσαρά κυνηγού, επιβεβαιώνει  την αντίληψη ότι συχνά ομορφιά και νιονιό, δεν συμβαδίζουν…

Ο κυνηγός του Hemsworth διαθετει το πρώτο, αλλά όχι σε αφθονία και το δεύτερο. Δεν πειράζει, γιατι η Χιονάτη της Kristen  Stewart  εχει μυαλό και για τους δυό τους.  Η Σtewart  δίνει μια δυναμική εκδοχή της πεντάμορφης με το πάλλευκο δέρμα  πριγκίπισσας, αλά επιμένω πως η Charlize και η Ραβένα της , κλέβουν την παρασταση εμφανισιακώς και υποκριτικώς. Απολαυστικοί είναι και οι Ian McShane , Tobby Jones και Bob Hoskins  οι οποίοι υποδύονται τρείς εκ των επτά νάνων που βοηθούν τη Χονάτη ν’ ανακτήσει το βασίλειό της. Εχει γίνει πολύ καλή δουλειά με  τους σωσίες τους- χρησιμοποιήθηκαν πραγματικοί  νάνοι.  Πάντως κοιτάζοντας την αληθινά καλογυρισμένη ταινία του Sanders  σκεφτόμουν  πως η τριλογία του Lord Of  The  Rings όπως και το θρυλικο πλέον Game Of  Thrones  έχουν θέσει ανεξίτηλα  τη σφραγίδα τους  σε όποια ταινία γυρίστηκε εφεξής πιστευω. Εννοώ απο την άποψη  της διεύθυνσης φωτογραφίας, ατμόσφαιρας  κ.λ.π.

Αν και αυτές οι παραγωγές παραμένουν για μένα αξεπέραστες. Κι ας ειναι  η Χιονάτη του Sanders  εντυπωσιακότατη, κι ας κάνει σκόνη η Ραβένα ,τη γλυκανάλατη  wannabe bitch and vilain βασίλισσα της Julia Roberts. Ιδιαιτερης προσοχής χρήζουν τα λεγόμενα της Ραβένα πάντως. Αιτιολογούν τη συμπεριφορά της . Αλησμόνητες οι σκηνές της δολοφονίας του βασιλιά-πατέρα της Χιονάτης, και της τελικής αναμέτρησης Χιονάτης-Ραβένα. Σ’αυτες βρίσκεται και η ουσία αυτης της ταινίας. Επισης αξιοσημείωτος   είναι κι ο κρυφός δεσμός που φαινεται να  υπάρχει μεταξύ Ραβένα- Χιονάτης: η λευκόδερμη πριγκίπισσα απεικονίζεται να εχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα κοράκια. Η κακιά μάγισσα – βασίλισσα ονομάζεται Ραβένα ( παραφθορά του αγγλικού raven που σημαινει κοράκι, ίσως; ).

Η Theron  προσθετει άλλη μία φιγούρα στο ερμηνευτικό της portfolio   και η Stewart  πλάθει μια αξιοπρεπή Χιονάτη. Για κορίτσι του Twilight  λιγο δεν είναι…

Κατερίνα Καρά

Την πρώτη ταινία την είδε πριν πολλά χρόνια σε συνοικιακό σινεμά. Τραυματική εμπειρία... Επική η ταινία. Από τότε δηλώνει ανερυθριάστως ότι οι ταινίες (όπως και τα βιβλία) την έχουν πάρει κανονικά στο λαιμό τους. Πιστεύει ότι το σινεμά, όπως και η Τέχνη γενικώς, ΔΕΝ θα πεθάνει ποτέ, επειδή η τρισάθλια πραγματικότητα ειρωνεύεται χοντρά τις προθέσεις και τα όνειρά μας... Άρα κάπως πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *