ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εικόνες της κρίσης στην Ταινιοθήκη

«Εικόνες της Κρίσης» παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 16 έως τις 24 Μαΐου. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα παρουσιάζει την αναπαράσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στον κινηματογράφο από την περίοδο του βωβού έως σήμερα.

REVOLUTION ZENDJ 01Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το Cine Doc και περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Σκοπός του αφιερώματος είναι να καταγράψει μέσα από τις ταινίες του προγράμματος τις όποιες μεταβολές προκύπτουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου στη διάρκεια μιας τόσο έντονης οικονομικοκοινωνικοπολιτικής κρίσης.

Tariq Teguia_3

Στόχος, αναφέρει η Ταινιοθήκη, είναι αφενός, να προτείνει ενδεχόμενες εναλλακτικές χρηματοδότησης και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών από νεότερες γενιές κινηματογραφιστών (crowd funding, κολεκτίβες κ.ά.) και, αφετέρου, να τονίσει την σπουδαιότητα της ανάκαμψης ενός πολιτικού κινηματογράφου και ενός κινηματογράφου ακτιβισμού.

PrintΤο αφιέρωμα θα ανοίξει με μια διημερίδα με τίτλο «Αναπαραστάσεις της κρίσης;», στην οποία θεωρητικοί του κινηματογράφου, visual artists, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, επιμελητές εκθέσεων, κοινωνιολόγοι και ιστορικοί θα επιχειρήσουν να αναλύσουν πώς οι μεγάλες διαμάχες, σχετικά με τη σχέση της Τέχνης με την πολιτική που διεξήχθησαν στην περίοδο του μεσοπολέμου, επανακαθορίζονται στη διάρκεια της νέας παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι ο ρόλος του κινηματογράφου και των ψηφιακών τεχνών και πώς επαναπροσδιορίζεται στη νέα ψηφιακή εποχή; Καθώς ο κυβερνοχώρος γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχο, πόσο ισχυρό είναι πλέον το γνήσιο πρωτότυπο στην τέχνη; Υπάρχει δημόσια σφαίρα στην Ευρώπη; Ή μόνο εθνικές δημόσιες σφαίρες που επιδίδονται σε ανελέητο ανταγωνισμό; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η διημερίδα.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν ταινίες των Σ.Τατασόπουλου, Ζαν Ρενουάρ, Τζον Φορντ, Μαξ Όφουλς, Φιλ Γιούτζι, Ρ.Β. Φασμπίντερ, Κεν Λόουτς, αδελφών Νταρντέν και άλλων.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί και αφιέρωμα στον Ταρίκ Τεγκιά (από 19 έως 21 Μαΐου), έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές της Αλγερίας.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *