ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Teddy Bear: Μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης

Το Teddy Bear είναι ένα βουβό οικογενειακό δράμα που αφηγείται μια παράξενη ιστορία ενηλικίωσης. Ο σκηνοθέτης, Μάντς Ματίεσεν εξελίσσει το «Dennis» του, που κέρδισε το 2008 το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στην Μπερλινάλε, σε μια ακόμη πιο βαθιά σπουδή πάνω στους ανθρώπινους χαρακτήρες.

Ο Ντένις είναι ένας 38χρονος πρωταθλητής του μπόντι μπίλντιν που συγκατοικεί με την αυταρχική μητέρα του, σε μια άχρωμη συνοικία έξω από την Κοπεγχάγη. Ο Ντένις με τους γκροτέσκους υπερμεγεθής μύες του και τα απειλητικά τατουάζ να αγκαλιάζουν την τεράστια πλάτη του, φαίνεται εκ πρώτης όψεως τρομαχτικός. Η επιβλητική φιγούρα του, όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον αθώο ψυχικό του κόσμο. Είναι ένα ντροπαλό αγνό παιδί κρυμμένο πίσω από το ογκώδες εκτόπισμα ενός άνδρα.

Η δεσποτική μητέρα του, με την παθητική επιθετικότητά της, τον χειραγωγεί εμφυσώντας του διαρκώς ενοχές και καταπνίγοντας βίαια κάθε φυσαλίδα ανεξαρτησίας. Αμύητος ακόμη στα τελετουργικά της ενηλικίωσης, ο Ντένις είναι ανίκανος για μια οιδιπόδεια οργή. Στο γυμναστήριο- το μόνο μέρος όπου ο Ντένις αισθάνεται ικανός και μπορεί να εκφράσει ανεμπόδιστα τον ανδρισμό του- ο ευάλωτος Shrek μεταμορφώνεται στον ατσαλένιο Hulk.

Τα δεδομένα αλλάζουν όταν ο Ντένις αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στον έρωτα κάνοντας ένα ταξίδι στην Ταϋλάνδη, γεγονός που δημιουργεί και τις πρώτες ρωγμές στη σχέση μητέρας και γιού. Το ταξίδι αυτό αποτελεί ένα βήμα ,όχι μόνο προς τον έρωτα αλλά και προς την ενηλικίωση.

Ο Ντένις δεν λέει πολλά- δεν ξέρει άλλωστε πως- αλλά οι πράξεις του αποκαλύπτουν μια ψυχή αδιάφθαρτης αγνότητας. Ο Kim Kold ( Ντένις)  καταλαμβάνει την οθόνη όχι με το σώμα του, αλλά με την αβρότητα των εκφράσεων του, συχνά χρησιμοποιώντας μόνο το βλέμμα του. Η πλοκή δεν έχει τόση σημασία. Η ταινία είναι ολόκληρη ένα συναίσθημα. Μέσα σ΄ έναν άνθρωπο, που το αναζητά σ΄ έναν άλλο άνθρωπο. Το συναίσθημα αυτό είναι η καλοσύνη.

Το Teddy Bear είναι μια ταινία με καρδιά και μάλιστα τόσο μεγάλη όσο και ο γιγαντιαίος ήρωας. Γλυκό, στοργικό και τρυφερό το Teddy Bear αποτυπώνει την κοπιώδη προσπάθεια ενός άνδρα να απαλλαγεί από τα καταπιεστικά δεσμά της μητέρας του και να χαράξει έστω και ετεροχρονισμένα, το δικό του δρόμο στη ζωή και στην αγάπη.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *