Σινεμά

Τεν-Τεν ή πώς ο Σπίλμπεργκ μάς γύρισε στα όνειρα της παιδικής μας ηλικίας

«Κάθε του καρέ σφύζει από ζωντάνια και ενεργητικότητα, κάθε ιστορία του είναι και ένα εν δυνάμει storyboard για ταινία μυθοπλασίας. Με άλλα λόγια, ο Τεντέν είχε ανέκαθεν το σινεμά στο DNA του»

Στίβεν Σπίλμπεργκ

Δεν ήμουν ποτέ φαν του Τεν-Τεν. Δεν διάβαζα τις ιστορίες του Ερζέ, δεν είχα εντρυφήσει στους χαρακτήρες του. Ωστόσο, αισθανόμουν πάντα γοητευμένη με τον νεαρό, περιπετειώδη δημοσιογράφο. Αυτή τη γοητεία του ήρωα θέλησε να μεταφέρει στο σινεμά ο Σπίλμπεργκ. Κάνοντάς μας να νιώσουμε και πάλι παιδιά.

Δεν είμαι σίγουρη πόσο καλή ταινία θα ήταν το «Οι Περιπέτειες του Τεν-Τεν: Το μυστήριο του Μονόκερου» εάν δεν είχε γίνει με την τεχνική του performance capture (όπου η ερμηνεία των ηθοποιών μεταφέρεται ψηφιακά στη μεγάλη οθόνη). Και εάν δεν την είχε γυρίσει ο Σπίλμπεργκ. Πρόκειται, βέβαια, για δύο θεωρητικές απορίες. Αυτή η ταινία είναι αυτό που είναι. Και ως αυτό που είναι, είναι απολαυστικότατη.

Σε προκαταβάλλουν θετικά ήδη, οι τίτλοι της αρχής, ένα εξαιρετικής αισθητικής “κλείσιμο του ματιού” στο κόμικ του Ερζέ. 

Ο Τεν-Τεν αποτελεί κλασικό χολιγουντιανό σινεμά. Θα μπορούσε να ήταν μια ταινία με τον Έρολ Φλιν για παράδειγμα, μιας και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε να έχει κάθε καλό υπερθέαμα των πρώτων δεκαετιών του σινεμά: εντυπωσιακά σκηνικά, εξωτικές τοποθεσίες, πειρατές, κακούς, μυστήρια, ένα γλυκύτατο σκυλάκι και έναν άτεγκτο και ηθικό ήρωα. 

Η τεχνολογία δίνει στον Σπίλμπεργκ τη δυνατότητα να «ζωγραφίσει» (δείτε το σε 3D, αξίζει). Η αμμουδιά που γίνεται θάλασσα, ένα παπούτσι που πατάει ένα καραβάκι που καθρεφτίζεται στο νερό, και ο Τεν-Τεν κρύβει συνεχώς μικρές απολαύσεις για τους θεατές του. Όπως για παράδειγμα η ανατριχιαστική ομοιότητα του Σάκχαριν με τον ίδιο τον Σπίλμπεργκ.

Προς το τέλος η ταινία πλατειάζει ελαφρά, αλλά δεν σε πειράζει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή έχεις περάσει υπέροχα, έχεις νιώσει πάλι παιδί, έχεις αφεθεί στον παραμυθένιο κόσμο που μόνο ο Σπίλμπεργκ (με τη βοήθεια του Πήτερ Τζάκσον) ξέρει να φτιάχνει.
* Να το πω γιατί θα σκάσω: όχι. Δεν είναι κουλ να σταματάει σε υπερσύγχρονη αίθουσα η προβολή και μετά από μερικά μόνο λεπτά αναμονής να σου λένε ότι δεν φτιάχνεται και να σε στέλνουν στο ταμείο για επιστροφή χρημάτων, μόνο και μόνο για να σου πουν εκεί ότι η προβολή ξαναρχίζει και αν θες τρέξε πάλι στην αίθουσα! Και όταν πηγαίνεις προς τα εκεί να σε ρωτάνε με απορία: «Μα καλά, τόσο καλή είναι η ταινία;»
Τάιλερ Ντέρντεν

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *