TV ΚριτικέςΚΡΙΤΙΚΕΣ

The Affair: Η Απιστία από τα μάτια Εκείνου και Εκείνης

the affair 006

Από τις πλέον πολυσυζητημένες νέες σειρές, το the Affair έχει ως επίκεντρο του ένα παράνομο ζευγάρι:

the affair 002

Προσεγμένη παραγωγή με ωραία σκηνοθεσία και ερμηνείες, άφθονο σεξ και ένα μυστήριο να υποβόσκει. Όμως το θέμα του the Affair δεν είναι μόνο τα τσιλιμπουρδίσματα των παντρεμένων. Έχει μια βαθιά ειρωνεία το βλέμμα του, ένα υπόγειο χιούμορ που κλείνει το μάτι στο θεατή παρουσιάζοντας την ίδια ιστορία από τη μεριά κάθε εμπλεκόμενου: την οπτική του άντρα και την οπτική της γυναίκας. Η σειρά δεν το κρύβει ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Το είχε αφήσει να εννοηθεί στο τρέιλερ, το έδειξε πάλι με ηχητικές παρεμβάσεις από ανακρίσεις των δυο υπαίτιων της απιστίας, των πρωταγωνιστών της αμαρτίας. Γίνεται φανερό ότι όσα βλέπουμε είναι η αφήγηση των γεγονότων όπως τα θυμούνται ή τα έχουν στο μυαλό τους εξετάζοντας κάποιο έγκλημα που μένει να αποκαλυφθεί εν καιρώ.

Κοντά στο πνεύμα της καλλιτεχνικής εξύμνησης του σεξ που ξεκίνησε ο Τρίερ με το «διπλό» Nymphomaniac, αλλά και τη διττή αντίληψη του ίδιου πράγματος, που επιχείρησε και ο Νεντ Μπένσον με την Εξαφάνιση της Έλενορ Ρίγκμπι, Εκείνος και Εκείνη, που είδαμε και στις Νύχτες Πρεμιέρας. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η ανατροπή αλλά και η μάχη των δυο φίλων ως προς τις αντιλήψεις του φλερτ και της θέσης τους στη σχέση. Ας δούμε τι πιστεύει ο καθένας από αυτούς, αφήνοντας τις δικαιολογίες και τα ψέματα που λένε κι οι ίδιοι στους εαυτούς τους να επιπλεύσουν:

the affair 004Εκείνος είναι ώριμος καλοστεκούμενος οικογενειάρχης, η «κολόνα του σπιτιού» που ζει με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους μια απαιτητική από αυτόν ζωή καλείται να κρατά τις ισορροπίες και να δίνει τις λύσεις. Φαίνεται ότι αν σταματήσει για λίγο όλα μπορεί να καταρρεύσουν. Μιας που διατηρείται μια χαρά για την ηλικία του έχει τις επιτυχίες του -που φυσικά δε τις επιδιώκει αυτός, εκείνες του την πέφτουν, αυτός βράχος πιστός στην οικογενειακή ζωή του. Παρόλα αυτά ο άνθρωπος βασανίζεται γιατί με όλα αυτά δεν προλαβαίνει να απολαύσει το σεξ με τη γυναίκα του και όλο δε βρίσκουν το χρόνο ή τον κόβουν… πάνω στο «καλό».

the affair 003Εκείνη είναι μια δυστυχισμένη γυναίκα που έχασε το παιδί της. Ζει στην όμορφη παραθαλάσσια περιοχή την οποία μισεί και νιώθει εγκλωβισμένη αποκαλώντας την το τέλος του κόσμου, ενώ εργάζεται σαν γκαρσόνα στο τοπικό φαστφουντάδικο. Η απώλεια του παιδιού την έχει καταρρακώσει. Έχει καταντήσει μια ταλαίπωρη σκιά του εαυτού της κι ας είναι μια λυγερή ποθητή γυναίκα νιώθει κλειδωμένη στο συναίσθημα και δε μπορεί να απολαύσει τον έρωτα με το σύντροφο της, ούτε και να φτάσει στην πολυπόθητη «κορύφωση».

Με λίγα λόγια όπως τα παρουσιάζουν και στον παπά να το λέγανε θα τους έδινε συγχώρεση, που λέει ο λόγος.

the affair 001the affair 005

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *