ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ο Επιβάτης (The Commuter)

2popcorn

Ο Μάικλ, πρώην αστυνομικός και νυν ασφαλιστής, ζει την καθημερινότητα του παρέα με την γυναίκα του και τον γιό τους. Έχει τις αγωνίες ενός γονιού που θέλει το παιδί του να σπουδάσει εκείνο που επιθυμεί και ταυτόχρονα να ανταπεξέλθει στα χρέη του νοικοκυριού. Κάθε μέρα παίρνει το τρένο για την μετακίνηση του στο γραφείο, κάθε μέρα για δέκα χρόνια. Μια μέρα όμως θα είναι διαφορετική. Θα απολυθεί από την δουλειά του και στην επιστροφή, μια άγνωστη γυναίκα θα τον προσεγγίσει για να του προσφέρει μια δελεαστική χρηματική προσφορά. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να εντοπίσει έναν επιβάτη του τρένου, έναν επιβάτη που δεν είναι τακτικός σ’ αυτό το δρομολόγιο. Ο Μάικλ θα αποδεχτεί, αρχικά από περιέργεια, αλλά σύντομα θα ανακαλύψει ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου.

commuter

Ο Jaume Collet-Serra (Ο Άγνωστος, Σε Ρηχά Νερά, Non- Stop, Run All Night) συνεργάζεται με τον Λίαμ Νίσον ακόμα μια φορά δημιουργώντας μια περιπέτεια ντοπαρισμένη με αδρεναλίνη. Ο Νίσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο περιορίζεται αρχικά στον ρόλο ενός ευφυούς ανθρώπου που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο του επιπλέον επιβάτη. Πολύ γρήγορα όμως οι κινηματογραφικοί ρυθμοί ανεβάζουν ταχύτητα και τα απαραίτητα στοιχεία μιας περιπέτειας αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Πάλη, σφαίρες, ακροβατικά και ο Νίσον σε εξαιρετική φόρμα όπως πάντα. Ενώ η έναρξη της ταινίας μοιάζει υποσχόμενη, η εξέλιξη της βασίζεται περισσότερο πάνω σε γνωστά μοτίβα αντίστοιχων ταινιών που ναι μεν θα σε ικανοποιήσουν για το συγκεκριμένο είδος αλλά δεν καταφέρνει να ξεφύγει από κλισέ, υπερβολές και ελαφριές γραφικότητες. Μεγάλη αδυναμία του έργου είναι ότι βασίζεται αποκλειστικά στην παρουσία του πρωταγωνιστή αγνοώντας τους υπόλοιπους ρόλους και υποβαθμίζοντας τους απλά σε υπάρξεις που περιβάλλουν τον Λίαμ Νίσον. Η εναρκτήρια σκηνή πάντως με την ροή της πρωινής ρουτίνας ξεχωρίζει για την σκηνοθεσία της και σου «ανοίγει την όρεξη» για αυτό που επακολουθεί.

commuter

 

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *